[]

yere çöp atmak

selamlar,

yere çöp atmayanlardanım normal olarak. öyle yetiştirildim. yere kağıt parçası, çikolaya kağıdı, sigara izmariti vs atmam asla.

ama şöyle bir mallık var, mesela yürüye yürüye çekirdek yiyorsam kaplarını yere atıyorum tek tek işte. ya da mesela elma armut yediysem çekirdeğini atarım sağa sola(betonun üstüne yola değil tabi, ama yoldaki herhangi bir toprağa atıyorum işte hiç umursamadan).

yenebilen şeyler çöp değilmiş gibi geliyor. betona da olsa atarım yani nolacak ki, sadece çok güzel görünmemiş oluyor ama bi zararı yok. var mı?

mal mıyım ben acaba?

temizlik işçilerine ekstra iş çıkardığım için vicdan yapabilirim ve bu hareketimden vazgeçebilirim.

bunun dışında yere elma çekirdeği atmanın ne gibi yanlış bir tarafı oldugunu biri bana açıklayabilir mi?

mersi.

 
topraga atiyorsan bir tane armudun copunden bir sey olmaz. hemen cozunecegi icin kirlilik yaratmaz. betona veya yola atma tabi.


  • hot potato  (03.12.21 03:31:43) 
eyvallah da neden atmayayım kı? kötü görüntü dışında zararı ne? zaten bi hayvan böcek kuş falan yer yani nolacak ki? yiyecek işte.


  • fatihkkk  (03.12.21 03:36:33) 
Topraga at ama betona atma nedenine gelirsek toprakta cozunur hatta topragin verimini arttirir hatta cekirdeginden agac cikmasina bile sebep olabilirsin ama betona attiginda temizlik iscisine fazladan is cikartirsin ve betonda cozunmeyecegi icin pislik olur.


  • kuzey li  (03.12.21 06:59:28) 
Topraga falan da atma. Bu bilincsiz bir sekilde bitki turlerinin genetik yapisina zarar veriyor.


  • xiii  (03.12.21 07:45:23) 
Toprak dediğin 3 m2 refujse ya da yol kenarındaki ya da ağaç dibindeki ufak bölgelerse oraya da atma.

Çözünme dediğin şey çürümeyi de içeriyor. Yani önce o kabuklar çürüyecek sonra toprağa faydalı hale gelecek.

Çürüme aşamasında ya da daha öncesinde rüzgardan vs zaten yer değiştirecek bu atıklar. Asfaltın üzerinde çürüyen bi mandeline kabuğu hem görüntü olarak hoş değil. Hem de doğaya dönecek bir içerik değil. Çekirdek kabuğundan bahsetmiyorum bile. Çözünmesi zaten uzun sürüyor. 1 günden fazla kalmaz koyduğun yerde. Gidp bi duvar dinine birikir. Temizlik elemanlarının toplaması gereken bir atık haline geliyor.

Ayrıca hayvan yer diyorsun ama kümes hayvanları, büyükbaşlar küçükbaşlar olsa yerdi evet. Kesi köpek kuş ise senin mandalina kabuğunu yiyecek hayvanlar değil.

Ayrıca bu tip atıklar organik de olsa sonu kanalizasyon olduğu için tıkanmalara neden oluyor.

Yani atmamak en iyisi. Yere sigara paketi almaktan bir farkı yok. Yalnızca doğadaysan ve o bölgeye senden sonra bir insan gelmeyeceğini düşünüyorsan organik arıkları bırak o kadar.
  • zimbirik  (03.12.21 08:17:17) 
Organik çöpler tamamen çözünene kadar kötü koku çıkarıyor çürüme boyunca. Ayrıca betonda da olsa toprakta da olsa görüntü kirliliği yaratıyor.


  • fotrsapka  (03.12.21 09:09:52) 
cunku topluluk icinde yasiyorsunuz ve insanlarin birarada yasadigi yerlerde 'public space' ve 'private space' kavrami vardir (yani kamu alanlari ve ozel alanlar deniyor olabilir). Sizden baska insanlarin da kullandigi alan olan her yer (sokak, yol, cadde, park vs) sizin keyfen degistiremeyeceginiz kurallarla kullanilmalidir. Cop atmamak da bunlardan biridir. Evde kendi bahceniz varsa (yine belli kurallar dahilinde) elma copunuzu atin tabii. Illa bir topraga elma copu atma konusunda dayanilmaz bir tutkunuz varsa balkonunuzda vs composting denen yontemi kullanarak cevreye fayda saglayabilirsiniz.


  • sopiro  (03.12.21 09:46:48) 
yolda yürürken bir şey yemedigim için elma çöpü kısmını hic düşünmedim.

Sahil Park yeşillik alanda çekirdek çerez kabuğu atmam çünkü oraya oturması zorlaşıyor ve sokağa atılan gibi uçup gitme supurulmesi de daha zor.

Sokakta caddede görüş alanimda çöp kutusu varsa ya da bildiğim bir yerse ve yakında olduğunu biliyorsam çöpe atarım.

Ama sanırım bazı yerlerde bir sebeple (sanırım güvenlik ama bu benim tahminim) geniş bir alanda özellikle aransa bile çöp bulunamıyor. Böyle bir durumda büyük bir şey değilse (mesela pet şişe değil ama sigara izmariti, işte paketi açılan sigara paketinin jelatini) yere atarım. Çöp kutusu koyuversinler bir zahmet sayın belediye veya çevre bakanlığı veya ilgilisi kimse. Ama şişe atmam mesela ya da ambalaj yine de.
  • encokbenisevinnolur  (03.12.21 17:38:02) 
Bu konularda her zaman şu iki sorunun cevabını düşünürüm:

1-Benim bu yaptığımı herkes yapsaydı ne olurdu?

2-Benim bu yaptığımı herkesin yaptığı bir durumda ben bundan rahatsız olur muydum?

Burada önemli olan tek bir kişinin davranışının sonucu değil. Bazı ilkelerin olması gerekiyor yoksa topluluk içinde yaşamak hepimiz için çok zor, çok rahatsız edici bir hal alır.

Sadece ben bir elma atınca hiçbir şey olmaz. O gün oradan geçen herkes bir elma atarsa görüntü kirliliği olur, koku olur, sinek, böcek toplanır.

Toprağa elma çöpü atmak normal bir davranış haline gelirse bu halk sağlığını tehdit edecek bir hal alana kadar gider.

Toprağa elma çöpü atmayı sembolik olarak kullandım.

Bir kişi yapınca hiçbir şey olmuyorsa ama aynı şeyi binlerce kişinin yapması halinde durum vahim bir hal alıyorsa o şey yapılmamalıdır. Yere çöp atmak, bazı basit trafik kurallarına uymamak vs her şey için geçerli.
  • la lykia  (03.12.21 19:02:24) 
Alakasız bir soru ama Bulgar göçmeni misiniz? :)


  • hadi ya la  (03.12.21 19:06:26) 
evet. neden?


  • fatihkkk  (04.12.21 10:55:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.