[]

Evlilik bağı ile doğan çocuğun uyruğu hk

Merhaba duyuru'nun güzel insanları, saygıdeğer hukukçuları. Çok basit bir sorum olacak:

Anne-baba Türkiye'de resmi nikahla evli. Anne Türk, baba yabancı. Çocuk Türkiye'de doğacak. Anne ve baba Türkiye'de ikamet etmeye devam edecek. Çocuk Türk mü sayılır yoksa babanın uyruğu ne ise o uyruğa mı sahip olur? Ya da anne baba ne isterse o uyruğa mı bağlı olacak?

Konu ile ilgili hep Google'dan arama yaptım ama hep "Evlilik dışı" birliktelikle ilgili sonuçlara ulaştım. Teşekkürler.

 
www.nvi.gov.tr
"Doğumla kazanılan Türk vatandaşlığı, soy bağı veya doğum yeri esasına göre kendiliğinden kazanılır. Doğumla kazanılan vatandaşlık doğum anından itibaren hüküm ifade eder."

Türkiye'de doğan çocuk Türk vatandaşı, burası kesin. Sonrasında yabancı ebeveynin ülkesine bağlı olarak çift vatandaş olabilir, ülke çift vatandaşlığa izin vermiyorsa aile ikisinden birini seçebilir sanırım.
  • kobuzchu kiz  (02.12.21 10:50:30) 
Türkiye vatandaşlığını kesin olarak kazanıyor. Babanın memleketi için oranın vatandaşlığın kazanılması hükümlerine bakmanız lazım. Doğum yeriyle mi soyla mı kazanıyor diye. Sonra iki ülkenin de çifte vatandaşlığa müsaade edip etmediğine bakmanız lazım (Türkiye en son ediyordu kanun değişmediyse ancak diğer ülke kabul etmiyorsa sadece birini alması gerekiyor)


  • eatpraylaw  (02.12.21 11:13:32) 
Kobuzchu kız'ı düzeltmek isterim, Türkiye'de doğan her çocuk türk vatandaşlığını otomatik olarak kazanmaz (Amerika'da ve Kanada'da böyledir, bu yüzden insanlar bu ülkelere doğuma gidiyorlar), anne ve/veya babası türk vatandaşı ise çocuk türk vatandaşı olur.
eğer anne babanın herhangi bir vatandaşlığı yok ise o zaman çocuk türk vatandaşı olur. türk hukukunda soybağı önemlidir vatandaşlık için.

  • wendyangelamoiradarling  (02.12.21 11:21:49) 
hem Türk, hem yabancı uyruklu yani çifte vatandaş olabilir. Benim kızımın Türk kimliği ve Hollanda Pasaportu var. Ama ülkeden üleye değişiyor olabilir ülkelerin çifte vatandaşlık prosedürlerine bakmak lazım.


  • benim de soyleyeceklerim var  (02.12.21 23:43:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.