[]

Koşuya başlama

3 hafta oldu koşuyorum haftada 4 kez. Önceleri yürüyüş yapardım. Koşu geçmişi yok yaş 32 kadın kilo sorunu da yok . Ilk hafta gayet güzeldi 2. Hafta müthiş diz ağrıları başladı. 2 haftadır koşuyorum ama ağır tempolu dizim ve ağrılar musade etmiyor. Günlük işlerimde de ağrı bazen çok yoğun artıyor. Yürümek basamak çıkmak izdirap olmaya başladı. Benim çok bilmiş etrafım koş koştukça açılacak geçecek diyorlar. Geçecek mi ? Ne yapayım ben.? Koşmak istiyorum geçecek mi? Tavsiye ?




 
koştukça açılacak olan kas ağrıları eğer diz ağrısı varsa başka problem vardır, koştuğun yer sert olabilir, ayakkabıların uygun olmayabilir, dizinde başka bir problem olabilir ben olsam zorlamazdım

koşu adımların da yanlış olabilir, youtubeda çok iyi koşu kanalları var, tekniği de anlatıyorlar
  • freebird5406_2  (01.12.21 16:37:23 ~ 16:38:27) 
yürüyüş yapmadan koşmaya geçmeyin. uygun ayakkabı bulun. eğer hala ddeavm ettiyse zorlamayın sonra dönüşü hoş olmayabilir o ağrıların..


  • denizmaniaherif  (01.12.21 16:49:56) 
eklem agrisinin/sakatliginin sakasi olmaz. kostukca acilir kadar da sacma bir sey daha once hayatimda duymadim. oncelikle duzgun bir ayakkabiniz olup olmadigindan emin olun daha sonra da biraz dinlenin ve agrilar gecene kadar asla kosmayin. agrilar icinse bazi agri kesici hap ve kremler var onlari kullanabilirsiniz simdi ismini vermek dogru olmaz.


  • bay b  (01.12.21 17:00:49) 
koştukça açılmayacak. Yan bağlarınıza zarar veriyor olabilirsiniz. bunun birden fazla nedeni vardır.

-ayakkabı
-yere basma şekliniz
-dizinizi açtığınız açı
-koştuğunuz zemin

bir süre koşmayı bırakın ve ağrılarınız bitsin(hamlıktan dolayı olan kas ağrısı bu kadar uzun sürmez). gerekiyorsa ayağınıza uygun tabanlık yaptırın. footbalance bu işin bir numarasıdır.
  • kırmızıgözlüağaçkurbağasıyeşili  (01.12.21 17:01:26) 
kolaydan zora doğru şunları tavsiye edebilirim;

- ağrı demek hasar demek. hasar tespiti yapıp öncelikle ağrılarınızı dindirmenin yolunu bulun.
- koşmaya geri döndüğünüzde ısınma hareketlerini doğru yaptığınıza emin olun. üşenmeden bu hareketleri her koşu öncesi tekrarlayın. havalar zaten soğuk, siz de ısınmadan hareket etmeyin. mesela ben bu havalarda calf kaslarını iyi esnetmezsem hep sorun yaşıyorum.
- koşu hızınızı ve mesafenizi bir anda artırmayın. nabız hesabı yapmak zor olabilir ama ilk birkaç hafta kendinizi çok yormayın.
- koştuğunuz zemini bir değerlendirin. eğer imkanınız varsa koşmaya daha müsait bir zeminde koşmayı deneyin.
- mümkünse ayak ölçümü yapan bir yerde (spor/koşu ağırlıklı çalışan mağazalarda olabiliyor) yere nasıl bastığınızı öğrenin. eğer içe-dışa basma sorununuz varsa ona göre ayakkabı alın.

bu son yazdığım bence en önemlisi; doğru ayakkabı, doğru ayakkabı, doğru ayakkabı.
  • semyasa  (01.12.21 17:22:47) 
Bence normal ama koştukça geçmez, ısınınca sanki geçmiş gibi ağrıları diner ama soğuyunca tekrar ağrımaya başlar. Ağrılarınız geçene kadar yürüyüş de yapmayın. Bu 1-1.5 ay sürebilir. Ağrılar geçince de yürüyüşler ve sonra hafif tempo koşu ile devam edin. Tekrar ağrımaya başlarsa doktora gideceksiniz.


  • malheiros  (01.12.21 19:45:50) 
şurada biraz yazmıştım: www.eksiduyuru.com


  • kaptankedi  (01.12.21 20:08:07) 
Maalesef bu spor markaları son birkaç yıldır herkese "koş koş koş" diye gazlıyor. yok 5k yok 20k yok 40k herkes kendini zorluyor. Kaslar açılır falan diye sakın zorlamayın. Çevremde de bir anda gaza gelip yarı maraton falan koşmaya kalkan "koşucu" arkadaşlarım var.

Koşmak vücuta katkısı olduğu kadar, negatif etkileri de olabilecek bir antrenman.
www.insider.com

Birçok sebebi olabilir.
Eğer spor geçmişiniz yoksa, bacak kaslarınız zayıf olduğu için kaslar zorlanabilir hatta yırtılabilir.

Eklemlere fazla yük bindiği için eklem sorunu olabilir.

Kilo sorunu yok demişsiniz ama, kas kütleniz yeterli değilse, normal kiloda bile olsanız koşarken attığınız adımların yükü bacaklara fazla gelebilir.

Isınmadan koşuyorsanız, ya da bacak kaslarınız yeterli esneklikte değilse yine zorlanmış olabilir.

Ayakkabınız koşmaya uygun değildir o etkili olabilir.

Zemin sorunludur onun etkisi olabilir.

Geciktirmeden bir doktora görünün. Sonra da kaslarınızı güçlendirecek antrenmanlarla destekleyin koşu antrenmanlarını. Bunu da mümkünse profesyonel bir antrenörle yapın.

32 yaş, spor geçmişi yoksa bu tarz ağır antrenmanlara girişmek için dikkat edilmesi gereken bir yaş. Haftada 4 kez koşmak kilometreyi bilmiyorum ama ağır gelmiş olabilir.
  • anten  (01.12.21 21:47:25 ~ 21:49:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.