[]

Faiz sıfır olsa teorik olarak dolar ne olur?

SB.




 
o noktada fiyatlama mekanizmasının sağlıklı çalışacağını düşünmüyorum. ülkede fiyatı TL olarak ifade edilen hiçbir şey kalmayabilir. ha şu an da pek yok.


  • freiefeeler  (29.11.21 16:28:13) 
Yabancı yatırımcı ülkeye tek kuruş dolar sokmaz. Üstüne Türkiye'de olan dolarını yurt dışına çeker. Parasını versen de dolar bulamayabilirsin.

Pratikte, PPK çıkıp faizi sıfır yaptık derse; CDS (ülke risk primi) saniyesinde tavan yapar, devlet borçlarını ödeyecek ucuz döviz bulamaz, moratoryum ilan eder.
  • archmage mahmut  (29.11.21 16:50:20 ~ 16:52:05) 
eğer hükümet, kardeşim bundan sonra hep böyle olacak, alışın faiz filan yok derse; bir süre sonra ülkenin dış ticaret açığına göre dalgalanan bir dengeye gelebilir.

dış ticaret açığı sonlanana dek dolar artar ve orada durulabilir. lakin dış ticaret konusu dalgalı bir mevzu olduğundan, ve dış piyasalara karşı da korumasız olduğundan sürekli olarak geniş bir aralıkta dalgalanması sözkonusu olur.

öyle olunca da @freiefeeler in dediği gibi kimse satacağı ürün ya da hizmete TL üzerinden bir fiyat biçmek istemez.

bu yüzden, amerika gibi güçlü bir (rezerv) paran ve dünyanın en büyüğü şirketlerin yoksa, çin gibi dünyanın bütün üretimini elinde tutmuyorsan böyle işlere kalkışmak epey riskli.

günün sonunda egemenlik alameti olan ülke parasının tamamen yok olmasına yol açabilir.
  • kaptankedi  (29.11.21 16:52:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.