[]

Kiralık Evde Vestiyar Dolabı Yıkıldı, Kim Öder?

Arkadaşlar merhaba,
Yaklaşık 3 senedir bir dairede kiracı olarak oturuyorum. Bina da en fazla 3,5-4 yıllık yani sıfır olarak biz girdik diyebilirim.

Geçtiğimiz gün holde bulunan mont, ayakkabı koyduğumuz dolap/ vestiyer komple yerinden çıkarak devrildi/yıkıldı (dolap direk olarak yere basmıyor, duvara sanki raf gibi montelemişler, arkasında da hepi topu 5-6 tane dübel var, momenti taşısın diye yana da değil sadece arka duvara sabitlemişler). Geçtiğimiz aylarda bir komşunun daha başına gelmiş.

Evde 2 kişi yaşıyoruz, eşim ve ben. Yani çocuk yok, dolap da yarısı kadar doluydu diyebilirim. Öncelikle durumu emlakçıya (ev sahibi onunla ilk etapta muhattap olmamı istiyor) söyledim. Ev sahibi de nasıl verdiysem öyle isterim diyip ödemeyi karşılamayı reddetmiş. Yine konuşacağım ama bu dolap demirbaş ve kendi kendine yıkılıp devrildi. Demirbaş tadılatından ev sahibi sorumlu değil midir ? Altında ben ya da eşim de kalabilirdi. Bunun tadilatını ev sahibinin ödemesi (ya da benim ödeyip kiradan düşmem) gerekmez mi? Kanun bunun gibi demirbaşlarla alakalı ne diyor?

Belki ileri olacak ama ihmalden, başımıza bişey gelmesi ihtimali için dava açabileceğimi söylemek ileri gitmek mi olur ?

Şimdiden teşekkür ederim.

 
valla bu klasik ev sahibi yüzsüzlüğü. ben olsam bol bol fotoğraf çeker kanıt toplar ev sahibine sunardım sizin hatanız olmadığını sonra tepkisine göre düşünürdüm bir sonraki adımı.

gerekirse bilir kişi gibi usta çağıracaksın laflarını yazıp altına ad soyad dükkan ismi telefon yazdıracaksın, komşuların beyanlarını toplayacaksın falan. zor iş.

alternatifi çirkefliğe çirkelfikle karşılık verip direkt yaptırıp kiradan düşmek olur.
  • floydian  (29.11.21 15:20:19 ~ 15:21:12) 
üç yıldır oturduğunuz evde emlakçıyla hâlâ muhatap olmanın anlamı yok.
sözleşme imzalandıktan sonra emlakçının işi biter.

bu tip durumlarda demirbaşa siz zarar vermiş sayılıyorsunuz maalesef.
muhtemelen kalitesiz bir işçilikten kaynaklanıyor ama üzerine fazla ağır bir şey koyup koymadığınızı da bilemez.
yani pek iddia edebileceğiniz bir şey yok gibi.
kullanıma bağlı hasar olunca demirbaş da olsa sizin karşılamanız lazım.

bir de bence her durumda emlakçıyı aradan çıkartın.
  • blatta hiberna  (29.11.21 15:30:07) 
belli bir yıla kadar müteahhit sorumlu (o koyduysa)
ondan sonra ev sahibine geçer

bu durumda ev sahibi sorumlu
bir de kendisine izah edin yine olumsuz olursa olduğu kadarıyla duvara sabitleyin
  • bir soru sorcam  (29.11.21 16:14:28) 
İki taraf da kendine göre haklı bu olayda. Bence de direkt olarak ev sahibiyle görüşün. Orta yol bulmaya çalışın. Tadilatı masrafını bölüşmek uygun bir çözüm olabilir.

Dava açma konusunu dile getirmek şu anda size bir şey kazandırmaz hatta eksi yazar. Ev sahibinizle sakin bir şekilde konuşup anlaşmanızı tavsiye ederim.
  • pispinti  (29.11.21 16:17:02) 
Bir an önce mutfak dolaplarına ek bağlantı demirleri taktırın bir usta çağırıp, onlar da aynı şekilde yıkılabiliyor bazı sıfır binalarda Allah korusun.

Sizin durumda bu imalattan müteahhit sorumlu, dolaylı olarak da ev sahibiniz.
  • John Bloor  (29.11.21 16:32:45) 
Arkadaşlar maalesef emlakçıyla muhatap olmamı isteyen ev sahibim. Maalesef kendisi pek bizimle muhatap olmak istemiyor (50 tane evi olup emlakçıya veren ev sahiplerinden değil, muhtemelen tek belki en fazla 2. evi bu da).

O yüzden rahat diyalog kuramıyorum, hukuki olarak da beni koruyacak birşey var mı merak ediyorum. Yapıcı olarak yarı yarıya ödeyelim gibi bir girişimi bile olacağını sanmam maalesef.
  • laplace in hicbir sey bilmeyen oglu  (29.11.21 17:09:15) 
kiracı "olağan kullanım"dan dolayı oluşan hasardan sorumlu değil aslında. O yanaşmıyorsa sen yaptırıp faturayı atıp kiradan düşsen o uğraşırsa uğraşır, ama dava mı açar o süreç nasıl olur bilmiyorum. Mahkeme büyük ihtimalle seni haklı bulur ama bu işin kanıtı da zor.

Yani sen dava açmak yerine yaptırıp kiradan düşsen artık onun sorunu olur o iş.

"nasıl verdiysem öyle isterim"
benim önceki evimde camdaki demir korkuluk düştü, gömülü klozetin iç takımı bozuldu hep ev sahibi karşıladı. Benim kullanımımdan kaynaklanan şeyler değildi çünkü. Ben bir şeyi bozsam ben yaptırırdım (ki oldu birkaç şey yaptırdım.)
  • nhk ni youkosu  (29.11.21 18:20:43 ~ 18:21:30) 
bence burada ev sahibinin pek suçu yok. kendi eviniz olsa "ya şu dolap pek sağlam durmuyor ya da ayağı sallanıyor şunu bir tamir edeyim" derdiniz öyle değil mi? dolabı kontrol edip henüz kırılmadan emlakçıya haber verseydiniz sorun büyümeden ya onlar yaptırırdı ya da siz küçük bir meblağ ile yaptırırdınız. inşaat aşamasında hatalı kurulumdan dolayı ortaklaşa yapmayı teklif edebilirsiniz.


  • jepa  (29.11.21 18:50:05) 
@jepa
Dediğiniz gibi ayağı sallanıyor, sağlam durmuyoru görsem haklısınız ama dolabın yanında çevresinde bile değilken bi anda aşağı inmesi durumu söz konusu.

Benim aşırı eşya yüklediğim bir durum da yok, hatalı imalat olduğunu düşünüyorum. Benim mantığım şunu söylüyor 3-4 yıllık binada bu dolap direk yıkılıyorsa hatalı olan müteahhittir. Müteahhitten evi alan da evsahibim. Benim mantığım bunu ev sahibinin karşılayıp müteahhitten almasını veya direkt müteahhitte yaptırmasının en mantıklısı olduğunu söylüyor.

Ama benim aşırı yükleyip yüklemediğimi de ispat etmem maalesef zor. Ama eski evlerimizdeki dolapların tamamı yere basıyor ve bu eski evlerde dolaplar çok dolu halde yıllarca durabiliyor. Burada yere basmayan bir dolap kullanılacaksa sağlam monte edilmesi gerekiyordu. Keşke öngörenilseydim kendim de ilave sabitlemesini kendim yapardım. :/
  • laplace in hicbir sey bilmeyen oglu  (29.11.21 19:02:48) 
Bu arada 3 senede eve ne çivi dahi çakmamış bir kiracıyım ilk evim ve kendi evim gibi de bakıyorum. Şuana kadar ev sahibine 1 TL dahi masraf yansıtmadım kiraların tamamını da 1 gün dahi geciktirmedim. Maalesef bu durum da gelip beni bulmuş durumda.


  • laplace in hicbir sey bilmeyen oglu  (29.11.21 19:05:29) 
tekrar geçmiş olsun..bu gibi durumlarda ilk aşamada karşılıklı iyi niyet göstererek yaklaşmak gerekiyor. gerçi sizin ev sahibi pek o kafada biri değilmiş galiba. siz dolabın hatalı kurulum yapıldığını hatta binada başkalarının başına da geldiğini bir ustaya rapor ettirerek ev sahibine söylemeyi deneyin. umarım sorunu halledersiniz.


  • jepa  (29.11.21 19:34:23) 
Burda direk cana kasit var. Bilirkisi onerisi cok yerinde, olay mahaline gelip baksinlar. Binadaki diger kiracilari da orgutleyin, imza toplayin. Binayi yapan muteahhit, dolabin uretimini yapan firma, takan marangoz ve ev sahiplerini kapsayan bir "class action" baslatilabilir. Yuklu bir tazminat alinirsa ki alinmamasi icin su gelinen noktada bir neden yok, ev sahiplerinin eline uc bes kurus sikistirilip binanin komple kiracilarin eline gecmesi saglanmali ki bina huzura kavussun.


  • cooperr  (29.11.21 20:22:35) 
Valla cidden parasında da değilim ama ev sahibinin "ben nasıl verdiysem öyle isterim" tarzı yaklaşımı asıl beni yoran. Bir de böyle insanları görünce gerçekten insan kendisini maalesef enayi gibi hissediyor. Umarım bir şekilde çözebilirim.


  • laplace in hicbir sey bilmeyen oglu  (29.11.21 21:56:15) 
@esther Hocam şehir Ankara. Yarın yine emlakçıyla konuşacağız olmadı ev sahibi ile görüşmeyi deneyeceğim. Maalesef bu muhabbetlerle uğraşmak çok can sıkıcı ama yapacak birşey yok.


  • laplace in hicbir sey bilmeyen oglu  (29.11.21 23:57:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.