[]

Arsa-daire işleri

Bursada bir yerde 6 dönümlük bir yer için bir soru soracağım. Bugün biriyle konuşurken oraya ev yapılırsa devlet yüzde kırkını alacak, geri kalan için yüzde otuz verseler 5 daireniz olur dedi. İstanbulda durum bambaşka. Bana mantıksız gelse de bilmediğim için gerçek olup olmadığını öğrenmek istiyorum. Oranın durumu nedir nasıldır nereden öğrenebilirim? İstanbul dışında daire karşılığı bu şekilde mi ilerliyor? Yer kıyıda köşede falan değil bu arada.




 
%40 devlet alıyor her şekilde. Hatta bazı ahlaksız belediyeler üzerinde bir oran için zorlayabiliyor, muvafakatname istiyor.

10.000 m² bir tarla
6000 m² arsaya düştü
Müteahhitle %40 anlaştınız diyelim(bu oran değişken, yaşadığım yerde en son %55 teklif ediyorlardı)
2400 m² karşılığı atıyorum brüt 200 m² daire yapılacaksa 2400/200 12 daire alırsınız. Bu dairenin konumları vs pazarlık şekillenir. Taşrada durum bu. Tapuda ne olarak geçiyor bunlara dikkat edin.
  • sen de git sen de unut  (29.11.21 01:39:26) 
İmar geçtiği zaman %40-50 civarı bir alanı imar planını kim yapıyorsa yerel yönetim veya bayındırlık vb. onlara bırakırsın. O bıraktığın alan yol, sosyal alan, yeşil alan, hastane, postane falan olur. Fakat, senin arsanın da aynı yerinde -%40 veya 50 ile kalacağını düşünme. İmar planı olduğundan imarlı arsaların yerleri yeniden belirleniyor. Bu durum İstanbul'da da Iğdır'da aynıdır. Ayrıca duruma göre senden %5-10 daha fazla alıp iyi yerlere arsanı taşıyabiliyorlar. Ankara'da melih yıllarca bu şekilde yaptı imar planlarını.


  • malheiros  (29.11.21 09:58:21) 
öncelikle %40 değil, %45 DOP kesintisi. 1-2 sene önce değişti ve %45'e çıktı.
şu da var illa %45 olacak diye bir durum yok. maksimum %45 ama hesap kitap yaparken maksimum risk göze alınır.

bu şekilde hasılat paylaşımı modelinde şehir şehir bakamayız.
öncelikle imar ne çıkacak? konut mu ticari mi veya başka bir şey mi?
ve inşaat izni ne olacak? KAKS, TAKS, Hmaks vs...

eğer parsel 1/1000 ölçekli uygulama imar planı kapsamsında ise bunların tamamını belediyeden öğrenebilirsin. yok değilse zaten hiçbir şey yapamazsın.

belediyeden bilgi almakta fayda var. hatta bazı ilçe belediyelerinin online imar durumu sorgulama hizmetleri de mevcut.
  • teritori  (29.11.21 13:09:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.