[]

evde rutubet / nem sorunu

selam herkese,

evde bi rutubet derdim var. çatı katı, dubleks. sorun sanıyorum dış cephede herhangi bir izolasyon olmaması. su kaçağı vb yok en azından. 7x24 kombi de yansa, bir şekilde yoğuşma oluyor ve genelde camlarda su birikintileri vs oluyor sabahları.

henüz bir nem ölçer/higrometre almadım ama bariz bi problem var. banyo da düzgün havalanmıyor, banyo camını çok kötü yapmışla. hava tahliye olması mümkün değil sadece ters yönde rüzgar giriyor. duş vb alındığında da banyoda inanılmaz nem oluyor. içeride hapis yani o buhar.

nem alma cihazlarına baktım ama 2-4bin lira arası gidip geliyor, gereksiz pahalı. binadakiler dış cephe gibi konulara pek sıcak bakmıyorlar (garip bir tutum) ben de nem alıcı cihazlara o kadar para bağlamak istemiyorum, ileride dış cephe yapılırsa problem çözülebilir gibi.

bu mevzuyu görece hızlı ve görece az maliyetli çözmek için ne yapmak lazım? nem alıcı tabletler odada konfor arttırır mı? daha önce tecrübesi olan var mı?

 
Öncelikle banyoya pencere tipi bir aspiratör takılmalı.
Ev sizinse, İstanbul'da bir çok yerde sadece kendi katına dış cephe izolasyonu yaptırmış daireler gördüm. Yaptırılabilir.
Yan ve bitişik nizam apartmanın çatısı sizin duvara hizalanıyorsa o birleşim yerine özellikle dikkat edin.
Nem alma cihazlarının sorununuzu çözeceğini sanmıyorum.
Kombi yakmaktan ziyade havalandırma önemli. Evde olmadığınız zamanlar karşılıklı camlar açın.
Evdeki rutubet eşyalarınızla birlikte sizi de çürütür.
Zaman içinde siz duymaz hale gelirsiniz ama üzerinize sinen rutubet kokusu girdiğiniz ortamlarda insanları rahatsız eder.
Çatıdan biz sızıntı olmadığından emin misiniz?
Kiracıysanız kaçın.
  • Mirket  (28.11.21 13:28:02 ~ 13:34:18) 
Kiraciysan letgodan nem alma cihazi al, cikarken satarsin.

Tabletler de ise yariyor ama ona da habire tablet alman lazim.
1 ay unutup sallarsin bir bakarsin her yer kuflenmis.
  • divit  (28.11.21 13:32:57) 
@mirket
ev benim, maalesef kacamiyorum. iceriden izolasyon icin fiyat aldim ama hic kimse onermiyor. ozellikle kuzey tarafa bakan odalar cok kotu. catidan kacak olan yerleri kapattik, ama su inmiyor asagiya. genelde yogusma mevzulari, cok fazla rutubet kokusu yok evin genelinde. sadece kuzey odalarda bi sacmalik var. iceriden yalitim icin tekrar konusacagim mecburen.

cok fazla havalandiriyorum, o kadar fazla ki isinmiyor ev gun sonunda. pencere tipi aspiratoru de dusundum, ama banyo penceresi tam acilamiyor, dusa kabinin dogramasi yuzunden. o sebeple surkulasyon eksik kaliyor.

duvarlarda ve camlarda ciddi terleme oluyor.

@divit

letgo'ya bakayim iyi fikir olabilir, zira sifir cihazlarin fiyati inanilmaz yukseldi. sanirim en hizli ve en az maliyetli tablet konusu.

cevaplariniz icin tesekkur ederim.
  • kobretti  (28.11.21 13:40:04 ~ 13:41:15) 
Öncelikle nem alma cihazları,tabletler çözüm değildir,pansuman tedavidir.nem kaynağını örtülemekte çözüm değil kökünden çözmezseniz uzun dönem maliyeti yüksek olur.

Binaya verdiği zararı boşverin bünyenize vereceği zararı telafi etmeniz çok zor.

Mirket yapılacakları güzel yazmış apartman izolasyon yapmıyorsa siz kendi katınıza yapın.
  • duptıs  (28.11.21 14:26:04) 
Bu arada bazi evler ne yaparsan yap duzelmez, bu yuzden makine onerdim.

Bizim ev komple mantolanmisti nem 80'di mantolama %5 bile fark etmedi. Ev gunes gormuyorsa denize yakinsa o ev her zaman nemli olacak.
24 saat kalorifer yaniyordu yine de duvarlar kufleniyordu.

Tablet, kuf boyasi, banyoya pervane takmistim anca oturulur oldu yine de sebzeler kendi kendine cimleniyordu.
Saclarin yumusak oluyordu hep.
O evin arka sokaginda oturduk yalitimsiz evde oturduk nem %46'yi gecmedi cunku gun boyu gunes vuruyordu.

Guney koreliler de pes etmis her evde nem alici cihaz var.
  • divit  (28.11.21 17:07:51) 
çevrede çok sık apartman yok aslında. güneş de alıyor, denize az biraz yakınım.

özellikle sabah saatleride yoğuşma çok oluyor bu yüzden mantolamanın iyi gelebileceğini düşünüyorum. şu aspiratör konusuna bir bakayım ama çok kötü bir yerde cam.

teşekkür ederim cevaplarınız için..
  • kobretti  (28.11.21 17:23:52) 
Duşakabin nedeniyle açılmayan cam için pencereyi bölüp duşakabinden kurtaran kısmını açılabilir pencere yapıyorlar. Eğer pencerenin birazı duşakabinde gerisi dışardaysa bunu da düşünebilirsiniz.

Bir de daha önceki bir evde o yoğuşmaya dayalı nem olayını yaşamıştık ama nasıl bir çözüm olmuştu net hatırlamıyorum. Bütün peteklerin açılması, ısının her yere yayılması gibi çözüm önerilerini yaptığımızı hatırlıyorum sadece. Sonraki yıllarda o ilk baştaki kadar sorun hatırlamıyorum ama banyoda duşakabin tavanı küfü uzun süre devam etmişti.
  • epitaf  (28.11.21 17:54:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.