[]

google yasak

merhaba,

google, yasak, akp falan...

noluyor özetle?

 
ben ip falan anlamadığım halde google'a da youtube'a da girmeye devam edebiliyorum. enteresan...


  • otebostan  (06.06.10 22:41:32) 
@otebostan zaten girebilmeniz normal. google'ın kendisine gelmedi sansür. alt sitelerine geldi.


  • xenophobe  (06.06.10 22:46:36) 
türkiye kârlı olmadığı gibi haklı da değildir. milyarlarca reklam alan web sitesinin hangi birinden vergi alabilmiş ki bundan alacaktır? dünyada bunun örneği var mıdır? kazanılamayacak bir savaşa girmiştir ve çoktan kaybetmeye başlamıştır.


  • desdinova  (07.06.10 01:50:12) 
@sivrisinek,

Kanun öyle diyor diye belirtiyorsun da, ben zaten burada kanunu eleştiriyorum. Adamlar Türkiye'de iş yapmıyorlar ve büroları da yok, sorun da bundan kaynaklanıyor zaten. Türkiye yasal adres altında büro açmalarını talep ediyor ve google da buna haliyle yanaşmıyor.

Yüce devletimiz bugün internette bulunan 6 milyar web sayfasından kaçında bu vergi denetimini gerçekleştirmiş acaba?

Türkiye neye güvenip vergi talep ediyor onu da anlayabilmiş değilim. Google'ın müşterileri Türk olduğu için mi vergi alacak? Sonuçta ben aynı parayı Amerika'da da basıp aynı hizmeti alabilirim, ondan da vergi kesme hakkı görüyorlar kendilerinde? Yoksa sadece Türkiye internet alanı kullanıcılarına özel sayfa gösteriliyor, o sayfadaki reklamlardan mı para alacak? Eğer öyleyse Türkiye'ye özel sayfa gösteren on binlerce diğer sitenin vergileri alınıyor mu?

İnternet özel alandır ve hiçbir ülkenin himayesinde, vergi alanında değildir. Bunu elde edemeyeceklerini ya erken anlarlar, ya da anlayana kadar geçen senelerin Türk istikbali, marka ve imajına verdiği zararın sebebi olurlar. Google'ı geçtim, sadece youtube'un günlük internet trafiği bugün Türkiye'nin toplam trafiğinin dört katı. Türkiye bugün YouTube'un açılabildiği 193 ülke arasında değil.

Bu uygulama (uygulama örneği demek daha doğru olur) Türkiye'nin gelişimine balta vurmak için dış mihraklar tarafından yönetiliyor düzeyinde komplo teorisi olabilecek kadar vahimdir. Buna alet olanlar, hatta işin ehemmiyetini bilmeden yanlış taraf olanlar da habersiz vatan hainleridir.
  • desdinova  (08.06.10 15:42:40) 
ayrıca normal şartlar altında Türkiye'de şirketler kâr üzerinden vergi verir. hatta harcamaları şirket harcaması gösterip vergiden düşenleri biliriz. e bunun yanında youtube'un senelerdir finansal olarak zarar ettiğini de biliyoruz. bu ne vergisi kuzum? zaten zarar eden youtube, her ülkede reklam gelirlerinin %40'ını devletlere bıraksın öyle mi? kepengi kapatsın o zaman...


  • desdinova  (09.06.10 02:44:25) 
@ desdinova, gelirler vergilendirilmese de olur denilebilir. buna yapacak bişiy yok. ama hayır deniyorsa o başka.

- youtube zarar ediyorsa neden kepenkleri kapamıyor ki? tuhaf... amme hizmeti mi yapıyor yani? başabaş gelse anlarım ama zarar ediyor diyorsunuz. o zaman zararını bi şekilde telafi etmesi veya varlığından fayda sağlayan başka bi kurum/kesim (resmi/gayriresmi) tarafından sponsor sıfatıyla finanse edilmesi lazım.

- vergilendirme uyruğa göre mi yapılıyor? gelirini buradaki kullanıcılardan elde ediyorsa ve kurulu olduğu ülkede vergi ödemiyorsa burada neden vergiden muaf olacak? geliri ya elde eden öder, ya da o geliri sağlayan stopaj yoluyla öder, ki stopaj yoluyla ödenmesi için kullanıcıların şirkete gider makbuzu kesip ödenen tutar (kazandırdığı gelir) üzerinden vergi öder. ikincisi çok anlamsız tabii.

- yasak konusu ayrı mesele tabii, vergi kaçıranın şirketini kapatmazlar, borcunu tebliğ eder, ödemezse yasal takibe başvururlar.
  • uyuklayankedi  (11.06.10 02:48:18) 
@uyuklayankedi,

- bir şirketin tek hedefi kâr etmek değildir, aynı zamanda kâr kadar önemli olan marka değerini korumak/artırmaktır. youtube kurulduğu ilk senelerde, diğer bir çok popüler internet sitesi gibi cepten yemiştir ve zarar etmiştir. ancak bu süre zarfında marka değerine değer katmış, dünyanın en değerli web sitelerinden biri olmuş ve hatta zarar ediyor olmasına rağmen satın alınmıştır. amazon.com da örneğin kuruluşunun ilk 5 yılında kullanıcı alışkanlığı kazanmak adına; daimi promosyonlar ve ücretsiz shipmentlar nedeniyle zarar etmiştir. bu elbette ilerde de zarar edeceği anlamına gelmez, ki etmemiştir de. youtube'un arkasında google gibi bir dev varken, finansörlük veya sponsorluğa gerek yok herhalde...

- siz bana söyleyin, ben zaten sormuşum, vergilendirme uyruğa göre mi yapılıyor? gelirini kazandığı ülkenin kullanıcıları "tam olarak" ne demek? siteye reklam verenlerin türkiye'den olması mı? eğer öyleyse, youtube'a vergi kesmeye çalışmayan x ülkeye paravan bir şirket kuralım youtube'a tüm istenilien reklamları o versin.

- ortada borç tebliğ edecek tecilli bir şirket yok.
  • desdinova  (11.06.10 07:42:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.