[]

Doların yükselmesi(Tl'nin değer kaybetmesi ya da) dolarla maaş alanlar?

Doların yükselmesi(Tl'nin değer kaybetmesi ya da) dolarla maaş alanları olumsuz mu etkiliyor? Evetse nasıl oluyor bu?




 
Eğer bu yaşıma kadar matematiği yanlış öğrenmediysem olumsuz değil, olumlu etkiliyor.

Maaş 1000 dolar olsa, 1 dolar=10 lira iken maaş 10 bin lira.

Aynı maaş 1 dolar=12 lira iken maaş 12 bin lira.

Maaş 2 bin lira artmış oldu.

Bu dediğim tabii ki Türkiye'de yaşayıp TL olarak harcayanlar için.

Dolar harcayan insan için değişen bir şey yok.
  • dissendium  (25.11.21 20:20:06 ~ 20:20:30) 
teoride olumlu etkiliyor, fakat pratikte olumlu bir etkisi pek yok.
3,5 yıl önce ikinci el olarak aldığım otomobili (kullandığım ve eskittiğim halde) şu anda satmaya kalksam dolar bazında bile aldığım fiyattan daha pahalıya alıcı buluyor olması küçük bir örnek. otomobil doğru bir kalem değil diyebilirsiniz, fakat enflasyon sepetine giren ürünler dışında piyasadaki neredeyse her şeyin fiyatı, dövizden daha hızlı artıyor sanki.
yani TL ile maaş alandan daha az olumsuz etkileniyorlar diyebiliriz.
  • gkhncnzdgn  (25.11.21 20:23:57 ~ 20:24:37) 
enflasyonun da doğrudan dolardan etkilendiğini varsayarsak ve aşağı yukarı benzer şekilde dersek onlar için bir şey değişmiyor, tl ile alanlar kaybediyor.


  • passion rules the game  (25.11.21 20:35:41) 
turk lirasi cinsinden degeri belirlenen seylerde olumlu etkiliyor; ornegin evini boyamaya gelen ustanin gunluk yevmiyesi, pazarda satilan yerli domates, bankadan cektigi kredi, turk lirasi cinsinden odedigi vergi vs. bunlar sonucta yine de artsa bile dolayli yoldan artan seyler, o yuzden nispeten az ve yavas artiyor fiyatlari.

degeri dolar ile belirlenen seyler ise, ornegin iphone, samsung tv, ithal domates, yurtdisi tatili, nike ayakkabi falan cok fark etmiyor. dolarla paralel bunlarin fiyati da artiyor.

olumsuz etkilendikleri bi durum pek yok. devletin dolarla maas alanlara daha fazla vergi gibi bi uygulama yapmadigi surece tabi.
  • icim urperiyor  (26.11.21 00:26:01) 
dolarla maaş alan insan bir anlamda her ay maaşına tl cinsinden zam alıyor ancak kârı bundan ibaret. bu kişinin ev tarla vb yatırımları olduğunu düşünün, tl cinsinden varlıklara. bu kişi aylık maaştan kazandığının kat kat fazlasını bunların değerinin dolar karşısında erimesinden kaybediyor olabilir. ülke içindeki her şeyle beraber fakirleşiyor, mal mülk sahipleri de istisna değil.


  • engelbert humperdinck  (26.11.21 00:59:17) 
Turkiye'de doviz kazanan adamin kaybi etrafindaki yasamin kotulesmesi olur. Mahallen yanarken birtek senin evin ayakta kaliyorsa, senin evinin ayakta kalmasinin cok da bir degeri kalmiyor. Ama bunu kafaya takmayan birisi isen, fazla birsey hissetmeden dumduz yasamaya devam edersin. Alim gucunde bir degisiklik olmaz, hatta hafif iyilesebilir.


  • cooperr  (26.11.21 06:27:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.