[]

macbook fazla ram kullanımı

safari ve opera çok fazla ram kullanıyor. nedeni ne olabilir?




 
Bu değerler az bile. Çok daha fazlasını kullanır web tarayıcılar. Gayet normal. Nedeni; çalışma şekli bu. Tarayıcıda görüntülenen birçok şey önbelleğe alınır ilk olarak. Eğer bu macbook M1 çipli ise zaten etkinlik monitörüne hiç bakma. RAM çalışma mantığı Intel işlemcili mac ve pc'lere göre çok başka. Bilgisayarda hiçbir şey yapmasan bile 15 GB falan dolu görünüyor.


  • himmet dayi  (25.11.21 15:06:27 ~ 15:08:10) 
bana fazla geldi biraz. şu an opera'da da 3 sekme açık ama 150 mb civarı kullanıyor. safari'da eksiduyuru sayfası 685 mb kullanıyor. sadece tarayıcı yüzünden 10 gb ram kullanıyorsa bir render alsam zorlanacak.

diğer safari web içeriği yazan şeyleri kapattım etkinlik monitöründen bir daha açılmadı. acaba virüs, trojan, reklam falan mı diye düşünüyorum.
  • black mamba  (25.11.21 15:27:24) 
Hayır. Normal.


  • himmet dayi  (25.11.21 18:54:40) 
Ancak opera çok ram kullanmıyor. 150 mb civarı. Safari sadece 1 sekme için 500 700 mb kullanıyor.


  • black mamba  (25.11.21 21:49:31) 
O zaman Opera kullan mamba :)

virüs vs. ile alakası yok. chrome ve safari böyle çalışıyor. seni ikna etmek için daha ne demek lazım bilemedim.

bu da benim etkinlik monitörü verilerim: i.ibb.co

tek sekme açık, yaklaşık 500 MB yer kaplıyor.

Bilgisayar M1 çipli mi?
  • himmet dayi  (25.11.21 22:57:52 ~ 23:04:57) 
os x sierra’dan itibaren native uygulamaların (başta safari) ram tüketim değeri çok arttı. her yeni os’ta bilgisayar yavaşlıyor, donanımsal bir şey diyeceğim ama boot camp ile windows 10 da kurulu, mis gibi kullanıyorum.

bence os x o meşhur stabilitesinden eser yok artık.
  • phoarbix  (26.11.21 09:33:19) 
M1'le ya da stabiliteyle pek bi ilgisi yok olayın :)

Linux sistemlerde bir uygulama kullanmak için işletim sisteminden ram aldıysa, işi bittikten sonra onu geri işletim sistemine döndürmek zorunda değil. Çünkü işletim sistemi ihtiyacı olunca uygulamanın kullandığı ram'i kendisi alıyor zaten.

Ama o da anlık almıyor, çünkü uygulamadan ram'i geri almak bir işlem. Gerçekten başka bir uygulamanın ihtiyacı olana kadar bu zahmete niye girsin? O yüzden başka bir uygulama çıkıp da işletim sistemine "kardeş bana daha çok ram lazım" diyene kadar, o ram alanı önceki uygulamalarda kullanılıyor gibi görünüyor. Gerçekten kullanılıp kullanılmadığını bilmiyoruz, ama yüksek ihtimal kullanılmıyordur. Fakat en son o uygulama o ram'i istediği için hala onda görünüyor.

Burada Safari'nin fazla ram kullanıyor görünme sebebi muhtemelen zamanında fazla ram ihtiyacı olmuş, almış, sonra geri iade etmemiş olması. Opera kullanmıyor gibi görünüyorsa bunun sebebi de öyle bir ihtiyacı olmamış olması olabilir, ya da almıştır, kullanmıştır, ama işi bitince işletim sistemi "Safari'ye lazım kardeş, boştaysa alıyorum ben bu ram'leri" deyip almıştır, o yüzden şu an az görünüyordur vs.

Yani render alsan zorlanmaz makine. Render'a ihtiyaç olunca diğer uygulamalardan boştaki ram'i alıp render yapan programa verir.

Ha Safari mesela o anlık index'leme yedekleme şu bu bişey yapıyordur arka planda, o yüzden çok ram kullanması gerekiyordur, o da mümkün, ama bilemiyoruz. Yine de bu activity monitor verileri yukarıda açıkladığım gibi illa ki o an ne kadar ram kullanıldığı bilgisini vermiyor, o yüzden çok takılmamak lazım.
  • plutongezegendegilmi  (26.11.21 12:11:39 ~ 12:12:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.