[]

Sadece İngilizce bilerek yurtdışına tasinanlar

Avrupa ülkelerinin birinden (İsviçre) vatandaşlığım var, ailem orada yaşıyor. Ben Fransızca biliyorum, üniversite eğitimimi ve yüksek lisansımı Türkiye'de tamamladim/ tamamlıyorum, psikoloğum.

Eşim de elektrik elektronik mühendisi. Fransızca hiç bilmiyor ama iyi derece ingilizce biliyor, uzun yıllardır da tecrübeli.

Yıllardır gitsek gitmesek derken, her horoz kendi çöplüğünde iyidir mantığında, ekonomik olarak da ülkenin geneline oranla görece iyi bir konumda olduğumuz için gitmeyi pek düşünmemiştik, yeniden düzen kurmak hep zor geldi; özellikle eşim için. Fakat şu anda ben bunları yazarken bile oturduğumuz yerden fakirlesiyoruz. Sonu nereye varacak, o da belli değil. İsviçre'de gidip Cenevre'ye yerleselim düşüncesi çok ağır basmaya başladı.


Sorum yaşadığı ülkenin dilini bilmeden gidip yerleşenlere; sadece İngilizce bilerek ne derece zorlandiniz? İş bulmak, iş hayatına uyum sağlamak, sosyalleşmek çok mu zordu? Özellikle 30larinin sonlarına yaklaşan biri için daha da mi zordur? Tecrübeli arkadaşları dinleyip cesaretlenmeye ihtiyacımız var sanırım.

 
yerine göre değişir. atıyorum dubai'de yaşarsan zerre arapça bilmene gerek kalmadan native gibi yaşarsın. ama isviçre'de sadece ingilizce ile yaşanır mı bilemem.


  • roket adam  (23.11.21 15:46:32) 
ingilizce disinda diller de biliyorum ama hollandaca bilmeden amsterdam'a tasindim, bir sorun olmadi.


  • reavelyn  (23.11.21 16:08:23) 
Ben de ilk sadece tek yabancı dil ingilizce bilerek gittim. Uzun süre de bunda direttim. Ve sonradan 2. Yabancı dili edindim.

Kötüsü iyisinden ziyade dünyanın en saçma deneyimi. Ana dilini konuşamadığın ülkede sadece turist olursun.

Çünkü günlük mikro düzeyde o kadar detay sıkıntılar çıkartıyor ki...entegrasyonu sıfırlıyor ve yalnızlığa itiyor. Sonra yalandan memleket çok güzel aslında geri mi dönsek düşünceleri geliyor falan. Kaldı ki ingilizce konuşarak tamamen her şeyimi halletmeme ve sosyal olarak fazla sıkıntı yaşamama rağmen. O ülkedi insanı bammbaşka bir dille senle iletişime geçirmeye zorlamak çok "cringe" oluyor. Bu hissiyat bile insana o taşındığı ülkenin dilini öğretir ki bana öğretti.
  • AlsterWasser  (23.11.21 17:33:00) 
Fransaya bu şartlarda gidilmez. Almanyada bir çok iş yeri almanca da istiyor.
Hollanda ya gözü kapalı gidilir ingilizce ile, isveçe de aynı şekilde.

Yani demek istediğim, eğer çalışacağı şirket yalnızca ingilizCe bilen kişileri işe alıyorsa ve ırkçılığı ile ünlü bi ülke değilse rahat edersiniz.

Tek başına taşınan insanlar yalnızlık çekebiliyor ama eşi ile beraber giden insanlarda sosyal etkileşim eksikliğinden yakınanı görmedim hollandada ve isveçte. İsviçrede de benzer olacağını düşünüyorum.
  • zimbirik  (23.11.21 18:10:52) 
Sour, benim dille ilgili bir sıkıntım yok; üniversiteye kadar İsviçre'deydim zaten. Eşim açısından soruyorum daha çok esasinda.


  • fraise  (23.11.21 18:34:33) 
Tamamen esinize bagli. Hicbir dil bilmeden de bir sekilde gidip duzenini oturtanlar var. Lakin esiniz motive degilse, daha dogrusu halinden memnunsa, oraya gidince is basvurusu yapmak bile gozunde buyuyebilir.

Ozet: istekli ve girisken biri icin zorlanacak bir sey yok.
  • hot potato  (23.11.21 18:51:02 ~ 18:51:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.