[]

APA'da atıflar arasında yazarın cümlesini bulma?

Günaydın

Apa'da aynı paragrafta bir atıftan sonra 4-5 cümle var ve bu cümlelerin sonunda başka bir atıf var. Şimdi atıflar karışmasın diye bize okulda hoca, X'in de dediği gibi bla bla bla (1989:5). şeklinde göstermişti. Burada nasıl yazarın atfını bulacağım? Şöyle örnek vereyim:

Örnek örnek örnek... örnek (Yılmaz, 2000:34). Yazı yazı yazı yazı. Bla bla bla.... bla. Bişi bişi bişi... bişi. Devam devam devam.... devam. Misal misal misal... misal(Çelik, 2013:78).

Makalenin yazarı da X olsun. Yukarıdaki pragrafa neresi X'in neresi Çelik'in?
Bunu nasıl anlıyorsunuz?

Teşekkürler.

 
Bu konu çok yanlış anlaşılıyor, sizin bir kaynakta okuduğunuz bütün cümleler o makaleyi yazan kişinindir. Alıntılanan kişinin cümleleri doğrudan alıntılanacaksa o cümleler girintili şekilde ve tırnak içinde verilir.

Alıntı yaptığınız kişinin cümlelerini kullanamazsınız.

Alıntı yapılan kişinin konu hakkında ne dediğini anlamak için kendiniz açıp kaynağa bakmalı ve kıyaslamalısınız.

Örneğin birinci kaynağımız şu olsun, 1993 yılında yazılmış ve Abc yazarı tarafından yazılmış olsun;

"Eskiden insanlar daha anlayışlılardı, birçok konuda daha tahammülkar davranıyorlardı."

Sizin okuduğunuz makale ise 2021 yılında Xyz yazarı tarafından yazılmış olsun ve şöyle densin;

"90'lı yılların ilk yarısı içinde yaşamış olan insanların kendilerinden önceki dönemleri uzlaşmacı bir karakterde gördükleri anlaşılır. Abc. (1990)"

Şimdi bu alıntıda neresi ABC yazarının fikri? Hiçbir yer. Abc yazarı burada kendisi bir örnek olarak bulunuyor ve Xyz yazarı onunla ilgili bir çıkarım yapmış. Eğer siz bu cümlede bir şeylerin yanlış olduğunu düşünüyorsanız verilen kaynağa gidip bakıp makalesini okuduğunuz yazarın kritiğini sorgulayabilirsiniz. Bunun için alıntı yapılıyor.

Verilen bir referans size makale yazarının orada yazdığı tezi neye dayandırdığını gösterir. Alıntı yaptığı kişinin fikirlerinin ne olduğunu değil. Alıntı yaptığı kişinin fikirlerine tamamen zıt konuşuyor veya onu yanlış anlamış dahi olabilir.

Yani o cümlenin hiçbir yeri alıntı yapılan yazarlara ait olmayabilir. Alıntı yapılan yazarları doğru yansıtmıyor olabilir.

Eğer bahsettiğiniz şey hangi cümle hangi alıntıyı temel alarak yazılmış gibi bir şey ise; bu durumda bu referanslar cümle sonunda ya da verilmek istenen fikir, örnek, yargı, görsel her neyse verildikten sonra onun sonrasında verilir. Yani bir kişiye ait bir referans görüyorsanız, ondan önce gelen öbek o referans üzerine yazılmıştır.

Sizin örneğinizde "Örnek örnek örnek... örnek " kısmı Yılmaz kişisinin eseri, "Yazı yazı yazı yazı. Bla bla bla.... bla. Bişi bişi bişi... bişi. Devam devam devam.... devam. Misal misal misal... misal" kısmı Çelik kişisinin eseri dayanak gösterilerek yazılmış.

Ama bunun tamamı X'in yani makale yazarının.
  • akhenaten  (23.11.21 10:06:12 ~ 10:12:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.