[]

Araba Alırken Para Nasıl Ödeniyor?

Diyelim ki birisiyle anlaştık, arabayı alırken satın alma süreci en güvenli şekilde nasıl yapılıyor?




 
Bankaların cüzzi para karşılığı alım satıma aracılık ettiği sistemleri var artık.

Misal: www.isbank.com.tr
  • chicha_v2  (22.11.21 21:43:13) 
Islem sirasinda calisan soruyor paranizi aldiniz mi diye. Satan kisi evet diyor ve islemler tamamlaniyor. Chicanin gonderdigi olay guzelmis.


  • floydian  (22.11.21 21:56:54) 
Bunu ben de soruyordum araba almadan once insanlara ama o kadar insan hepsi araba almis bir şekilde, bana net bir sekilde anlatamıyorlardi olayı. Ulan kendin alirken nasil aldin arkadas paranı nasil güvence altina altin diyorum bir cevap alamıyordum.

Aslinda noterde yapilan islemde hicbir sikinti yok. Yani ben mi saticiya guvenmek zorunda kalacam satici mi bana guvenmek zorunda kalacak durumu yok.
Satan adama satis icin kagidi imzalatiyor noter. Sen de o asamaya gelindiğinde parayı gonderiyorsun.
Satici parayı almadan kagidi neden imzalasin ki ya parayi gondermezsem diye soracaksin. Bu noktada noter adama imzalatiyor ama kagit noterde, henuz ruhsati basmamis oluyor. Dolasiyla arabayi satti adam ama araba hala sende degil, parayı göndermezsen adam arabayi kaybetmeyecek.
Bu nokta garabti noktasi iste. Sen bu noktada parayı artik gönderebilirsin. Daha sonra adama paranızı aldiniz mi diye sozlu olarak soracak ve teyit alacak. Sen parayı göndermis isen adam evet diyecek ve ruhsat basılıp sana teslim edilecek. Eger gondermemissen de adam almadim diyecek ve ruhsat basilmayacak, adam da garantide. Sen de o noktada parayı gönderebilirsin cunku imza atildi ve araba artik noterde, sana ruhsat basip teslim edebilecek durumda noter.

Parayı da banka kanalıyla gonderiyorsun zaten, kayitli ve kanitlanabilecek islem. Adam oldu da parayı almadim dese bile sende kanit var.
  • stavro  (22.11.21 22:19:15 ~ 22:20:25) 
bankaların güvenli transfer yöntemlerini kullanın + noterde evraklar hazırlanırken araç üzerinde herhangi bir satışa engel borç-haciz-rehin vs olup olmadığı kontrol edilir. yoksa işlem devam eder ve satışa hazır hale getirilir ancak bu aşamadan sonra parayı gönderin.

bir önemli konu da parayı sadece ruhsat sahibinin hesabına, açıklamasına aracın bilgilerini yazarak gönderin. benim hesapta kredi borcu var, dayıma-enişteme yollayalım türü teklifleri asla kabul etmeyin.
  • orpheus  (22.11.21 22:28:33 ~ 22:29:08) 
  • Mistyimage  (22.11.21 22:38:09) 
bu tarz uc kagıtlar genelde noter anında donmez. ya noterden once doner ya da noterde satıcı/ruhsat sahıbı farklı gıbı olup siz parayi farkli bir isme gonderirseniz olur. yani noterde adamın tüm kimlik bilgileri ortada iken parayi alayim noterden kacayim biraz macera olur. tabi ki bunun icin iki tarafi da koruyan bankacılık sistemlerini de kullanabilirsiniz. bir ara takas bank diye uygulama vardi. hala var mi bilmiyorum.


  • helenart  (23.11.21 00:09:05) 
Biz noterdeyken işlemler yapılmaya başlandı. Noterdeki memur para alış verişinizi yapabilirsiniz dedi. Parayı gönderdik. Hesaba geçince para hesaba geçti dedik notere. O da işlemleri tamamladı.


  • hrvl  (23.11.21 00:51:45) 
  • co2s2  (23.11.21 14:34:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.