[]

asker rütbe sorusu

ben geçen bir mağazada il jandarma komutanlığı yapmış bir albayla tanıştım. bu komutanımız, askerlikten hiçbir şey anlamayan kişi için ne anlam ifade etmelidir? çok çok çok büyük bir rütbe midir bu? elimi hayli sıkı sıktı. serseri senii mi demek istedi acaba ahahah




 
Teğmen, üsteğmen, yüzbaşı, binbaşı, yarbay, albay

Bu kadar yol gitmiş. Her albay il jandarma komutanı olamayacağı için önemli bir konum denebilir. O kişiyi mağazada değil de dışarıda görseydin siyah, koruması olan bir araç içinde görürdün.
  • dissendium  (22.11.21 01:01:43) 
Bu arada Cem Yılmaz'ın dediği gibi kantinde görebileceğin bir rütbe değil. Ama general olmadığı için çok büyük de denemez.


  • dissendium  (22.11.21 01:03:47) 
İl kırsalındaki asayişin tamamının tek yetkilisi ve sorumlusu.
Öyle düşün.

Ya da Aras Bulut İynemli'nin başrolünü oynadığı 'Tamam mıyız' filmini seyret.
  • Mirket  (22.11.21 01:06:14 ~ 01:11:52) 
Vali gibi bir sey ama emrinde yuzlerce arac asker subay vs var.

Ben askerde generalle yuzlerce albyala falan konustum ama il jandarma komutani gormedim.
Generalden daha yetkili olabilir yeri geldiginde.
  • divit  (22.11.21 01:35:55) 
erler için evet baya büyük bir rütbedir. ama siviller için pek bir anlam ifade etmez. bazıları egolu olabilir böyle


  • paintov  (22.11.21 01:45:34) 
atanamamış general.
Albay'dan sonra general rütbeleri gelir.

  • lappuntamento  (22.11.21 03:51:59) 
Her albay il jandarma komutanlığı yapmaz. Albaylık zaten standarttır. İl jandarma komutanlığı bir görevdir. Generallerin bu kadar bol olmadığı eski dönemlerde, küçük illerde (kars, niğde, muğla vs.) il jandarma komutanı albay olurdu. Çoğu yerde de aynı zamanda garnizon komutanı olurdu bu kişi (bkz: garnizon komutanı). Bu şu demek; protokol sırasında 1-vali 2- garnizon komutanı 3- belediye başkanı idi. Yani ilin 2 numarası.


  • infernalcadre  (22.11.21 08:33:11) 
Babamın arkadaşı albaydı, yaşadığımız ilçe de bayağı büyük bir şehirdi. Şehrin içinde açtıramayacağı kapı yoktu. Sivillerin asla giremeyeceği askeri tesislere dahi (radar gibi yerler) onun sayesinde girebilmiştim. Rütbeyi buna göre buna göre mukayese edebilirsiniz.

Not: sonra bu amcamız rütbe aldı general oldu.
  • skzr  (22.11.21 10:48:51) 
Albaylık subaylığın sonudur. Sonrası generalliktir. Bunun için de kurmay olmak gerekiyordu eskiden halen öyle mi bilmiyorum. Ha şu var. Zaten normal bir subay(harp akademisi mezunu asker) 40 50 yaşlarında albay olur normal şartlarda. Yani çok özel olmasına, savaş kazanmasına falan gerek yok. Terfi ediyorsun zamanla.


  • bana kedicik derdi  (22.11.21 11:13:09) 
Nerede olduğuna bağlı.

Ankara dzkk'da er olarak askerlik yapmama rağmen albay geçince oturduğumuz yerden kalkmıyorduk sıralı amir değilse. (sıralı amirden asteğmene kalkıp esas duruşa geçiyorduk ama) bu da adım başı albay ve amiral olmasından kaynaklıydı. Geneli egolarından arınmış çok tatlı şeker amcalardı. Kantinci olduğum için her geldiklerinde baya tatlı muhabbet edip, 1 şeyler ısmarlayıp öyle giderlerdi.
  • materyalist imam  (22.11.21 13:03:38) 
Yalniz burada rutbeyle gorev farkli seyler. O cok karismis.

Normal albayin eger aktif gorevi yoksa emrinde 1 tane bile asker olmayabilir derslere giren egitmen olabilir, ama il jandarma komutani dedigin sey koskoca ilin basindaki adam demek.

Yani o adamin rutbesi yuzbasi bile olsa korkutucudur ve normal bir generalden daha yetkilidir.

Albay alay(ortalama 2000 kisi) komutani demektir ama her albayin bir alayi yoktur memur gibi sabah gelir cayini icer mesaide takilir.
  • divit  (22.11.21 15:52:03) 
divit +1

Yaptığı görev önemli
  • komando kani var bende  (22.11.21 15:55:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.