[]

Acil elektrik şalteri

Elektrik iki sefer voltaj düşer gibi yaptı sonra bir yanık kokusu gelince kontrol ettim. Ev içindeki sigortaları indirdim. Kombinin yanındaki şalterden koku geliyor onu da indirdim ama aynı zamanda cızırtı da geliyor. Halen gelmeye devam ediyor.

Tehlike durumu nedir, ne yapabilirim? Bu saatte uyanık birileri vardır inşallah


 
ana şalteri kapat daire girişinden daha da geliyorsa apartmanın kutusundan kendi şalterini kapat

sonra elektrikçi çağır, tesisat yanıyor olabilir.
  • killerbee  (20.11.21 03:10:48 ~ 03:11:03) 
Apartman kutusundan elektriği kapat, sigortanın değişmesi gerek. Sigortaya giren kabloların sıkı bir şekilde takılması lazım, gevşek olunca böyle oluyor.


  • giovanne  (20.11.21 09:28:32) 
Sigortaya giren kabloda gevşeklik olabilir +1

Ya da sigorta içinde hasar var bozulacak/bozuldu.

Elinden elektrik işleri gelen bir usta için tarif veriyorum;

ev içindeki sigortaları kapat, kombi sigortasının kapağını aç (iki vidası var) dokunmadan kontrol kalemi ile giriş çıkışını kontrol et elektrik olup olmadığını (kontrol kaleminin çalıştığını daha önce kontrol et başka prizde)

Giriş çıkışta kablolar sağlam, herhangi bir yanık yoksa ama koku varsa sigorta içinde hasar vardır. Yeni sigorta ile değiştir, 1-2 amper bir şey olmalı.

Kabloda, giriş çıkışta görünen bir yanık kopuk vs varsa, o kısmı kablo ucunu tazele ve yeniden bağla.

Kontrol kaleminin çalıştığına emin ol, sigortayı kapatsan bile her zaman kontrol et elektriği, nasılsa sigortayı kapattım diye test etmeden dokunma.

Daha önce elektrik ile ilgili işlemler yapmadıysan hiç bulaşma, tehlikelidir, bilen birini çağır.
  • John Bloor  (20.11.21 10:41:14 ~ 10:43:29) 
Herkese teşekkürler, nöbetçi duyurucu killerbee artı bir teşekkür :)

Elektrikçi sorunu halletti, çok şükür bugün de hayattayız. Sanırım kombi şalterin kablolar gevşemiş ya da önceden gevşek bırakılmış.

Duyurumu kendim de cevaplıyorum ama tehlikeli bir durum, evin sigortalarını kapattığım halde kombininkinde halen elektrik vardı. John Bloor açıkladığı gibi ama iyi bir elektrikçi değilseniz, dokunmayın. Sigortaları kapatsanız bile evde bir yerlerde elektrik olabiliyor. Sebebini bilmiyorum çift hat falan mı öyle bişey galiba.

En iyisi ana bina girişindeki panodan kendi sayacınızı, sigortanızı önceden öğrenmiş olun. Acil durumda oradan mutlaka kapatın bence.

Yeni apartmana taşınanların işine yarar belki diye açıklamak istedim. Hayırlı forumlara döndü biraz, kusura bakmayın.
  • epitaf  (20.11.21 12:17:46) 
Normal bir sistemde salteri kapatirsan evde elektrik olmaz.

Ya salter bozulmustur ici yanip birbirine kaynamistir, kapatsan da elektrigi kesmez.

Ya da zamaninda cahil birisi dosemistir elektrigi.
  • divit  (20.11.21 12:22:46) 
bazı gerzek elektrikçiler sigortayı elektriğin geldiği faza değil, elektriğin döndüğü nötr'e bağlıyor. herhangi bir kaçak durumunda sigorta yine atıyor, sigortayı kapatınca gelen elektrik dönmediği için bağlı olduğu ışık/cihaz yine sönüyor. ama sigortayı kapatıp iş yapayım dediğinizde gelen elektrik değil, dönen elektrik kesildiği için çalıştığınız yere yine elektrik geliyor, sigorta kapalı diye rahatça dokununca uzaya gidiyorsunuz.

o yüzden sigortayı kapatınca da kontrol kalemiyle mutlaka kontrol edin elektrik var mı yok mu diye.
  • kibritsuyu  (20.11.21 13:44:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.