[]

Döviz ile anlaşma yasak değil miydi?

Beşiktaş'in şu sponsorluğu nasıl döviz ile olmuş?
www.kap.org.tr

Sirketler Türkiye'de ama anlaşma döviz. Türkiye'de lirasını koruma sebebiyle döviz ile kira bile olmazken bu nasıl olmuş anlamadım. Ki başka sponsorluklarda da görmedim (misal bjk'nin göğüs sponsorluğu lira ile)

 
yalnız kira yasak diğer sözleşmeler serbest


  • paintov  (18.11.21 22:44:52) 
@paintov; değil.
www.resmigazete.gov.tr

"Türkiye’de yerleşik kişiler; yurt dışında ifa edilecekler dışında kalan, kendi aralarında akdedecekleri, iş sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştıramazlar.

(4) Türkiye’de yerleşik kişiler; kendi aralarında akdedecekleri, aşağıda belirtilenler dışında kalan danışmanlık, aracılık ve taşımacılık dâhil hizmet sözleşmelerinde, sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştıramazlar.

a) Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile vatandaşlık bağı bulunmayan kişilerin taraf oldukları hizmet sözleşmeleri,

b) İhracat, transit ticaret, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetler kapsamında yapılan hizmet sözleşmeleri,

c) Türkiye’de yerleşik kişilerin yurt dışında gerçekleştirecekleri faaliyetler kapsamında yapılan hizmet sözleşmeleri,

ç) Türkiye’de yerleşik kişilerin, kendi aralarında akdedecekleri, Türkiye’de başlayıp yurt dışında sonlanan ve yurt dışında başlayıp Türkiye’de sonlanan elektronik haberleşme ile ilgili hizmet sözleşmeleri."
  • logisticsmanager  (18.11.21 22:46:34) 
Yürürlükte olan tebliğ o değil. 1 ay sonra tekrar değişiklik yapıldı.

www.resmigazete.gov.tr
  • himmet dayi  (18.11.21 23:18:46) 
okudum ancak bu bir "tebliğ". kanunun serbest bıraktığı bir hususu tebliğle yasaklayamazlar. benim kanaatim o yönde. tebliğ yayınlandığı günden bu güne dövizle yapılan onlarca sözleşme gördüm


  • paintov  (18.11.21 23:22:51) 
konuya balıklama dalayım. resmi gazeteden bakarak mevzuat tararsanız güncel olanı bulamayarak hata yapma olasılığınız yükselir.

mevzuat.gov.tr adresinde bütün değişikliklerle takip edebilirsiniz. kaldı ki 32 sayılı karar ve bunun tebliğleri defalarca değişikliğe uğradı. doğru resmi gazeteyi bulmanız zaman alır. aşağıda tebliğin son halini ve değişiklikleri bulabilirsiniz.

www.mevzuat.gov.tr

@paintov tebliğler ile yasaklanabilir. 32 sayılı kararın 1.maddesinde şu yazar:

Bu Karar'a ve bu Karar'ın uygulanması amacıyla Bakanlıkça yayımlanacak tebliğlere muhalefet 1567 sayılı Kanun'la ek ve tadillerine muhalefet sayılır.

kanunda da benzer ifadeler var.
  • posthuman  (19.11.21 11:10:47) 
@posthuman

tebliğin yaptırımı gene tebliğde. 1567 sayılı kanunda düzenlenseydi olabilirdi. o zaman özel kanun genel kanun ayrımı yapılırdı.
  • paintov  (19.11.21 11:36:02) 
32 sayılı "karar" bu. bir de tebliğler ve tebliğde değişiklik yapan tebliğler var. karman çorman bir süreç bu tpkk.

www.tcmb.gov.tr
  • posthuman  (19.11.21 11:39:20 ~ 11:45:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.