[]

borsa cahilinden bir soru

borsada kaybetme nasıl oluyor?
borsa hisse senedi alıp satmak değil mi?
hisse senedi düşünce tamam kaybedersin de, nihayetinde sıfırlanmaz?
borsada batanlar nasıl batıyor?

 
1.000 liran var. GARAN hissesinden 100 lot, 10 liradan aldın. Hisse değeri 7 liraya düştü. Şu an zararda değilsin. Çünkü hisseni satmadın. Zarar etmek için 7 liradan ya da 10 liranın aşağısında herhangi bir bedelden satman lazım. Kısaca realize etmen lazım.

Hisse alım satımından zarar edenler hissenin değeri düştüğünde satmak zorunda kalanlar oluyor sadece. Yoksa dediğin gibi nihayetinde sıfırlanmıyor. BİST'ten atılan şirketler hariç tabii. Dönem dönem BİST'ten çıkarılan kağıtlar oldu. O zaman elindeki kağıtları peçete olarak kullanırsın ancak :d

Borsada zarar ettim diyenlerin çoğunluğu vadeli işlemden zarar ediyordur. Vadeli işlemde (VİOP) kaldıraç sistemi olduğu için yatırımın tamamı sıfırlanabilir (likidite deniyor).

Bunun mantığı da şu; Örneğin 10x kaldıraçlı bir işlem yapacaksın ve 2 bin liran var. İlgili borsa sana 2 bin liranı teminat olarak alıp 20 bin lira borç para veriyor. Sen yaptığın her işlemden 20 bin liran varmış gibi kâr/zarar ediyorsun. Örneğin BİST-30'a kısa (short) pozisyon açtın. BİST 30 %1 düşerse 20 bin lira ne kadar olur? 20.200 lira. Yani aslında sen 2 bin lira ile %1'lik bir hareketten %10'luk bir kazanç sağladın.

Şimdi verileri değiştirelim. BİST-30'da 100x kaldıraçlı işlem yapıyorsun. ve yine kısa pozisyon açtın. BİST bu kez %1 arttı (terste kaldın). 2 bin liranı teminat gösterdiğin için 100x kaldıraçlı bir piyasada 200 bin liran varmış gibi olur. %1 terste kalırsan 200.000 lira 198.000 liraya düşer. Şimdi ne oldu? Sana borç olarak verilen 200 bin liranın 2 bin lirası yok oldu. Senin teminat olarak verdiğin para 2 bin lira olduğu için artık o borcu geri vermek zorundasın. Tabii borcun 200 bin olduğu için 198 bini kendi ana paranla tamamlayacağın için ne oldu? Elde avuçta para kalmadı. Borsada batanlar böyle batıyor.
  • himmet dayi  (17.11.21 22:24:42 ~ 22:26:27) 
"nihayetinde sıfırlanmaz?"

şirket iflas ederse sıfırlanır.
  • freiefeeler  (17.11.21 22:32:39) 
Himmetdayı++1


  • primetime  (17.11.21 22:54:22) 
hisse senedi alıp satmak doğru bir bakış olmaz çünkü hisse alıp elindeki portföyü büyüterek temettü emekliliği yapan insanlar var.

eğer kaldıraçlı sistem dışında konuşmak gerekirse şöyle oluyor. adam parasını bir hisseye yatırıyor. sonra o hissenin fiyatı bir sürede %50 azalıyor. sonra o hisseden çıkıp başka hisseye giriyor. o hisse de %70 düşüş gösteriyor. böyle böyle hisseden hisseye atlayarak zararına çıktıkça elde para kalmıyor ve batıyor.
  • false pretension  (17.11.21 23:35:46) 
soylendigi gibi kaldiracli islem yapmana bile gerek yok. Spekulatif sektorlerde hisseler ayni sene icinde asiri yukselisler ve dususler gosterebilir. Birkac ay once 100 dolar olan hisseyi aaa cok ucuzlamis bu diyip 70 dolardan aliyorsun 100'e geri cikacak umuduyla. Sen aldiktan sonra 20 dolara dusuyor vs. Gayet olasi senaryolar bunlar.


  • hot potato  (18.11.21 00:30:13 ~ 00:31:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.