[]

Merkez Bankası’na dava açmak istiyorum

Evet böyle bir fikrim var. Bariz ağır hizmet kusuru olduğunu düşünüyorum. Ülkeyi el birliğiyle daha da fakirleştirdiler. Hem de birkaç hafta içinde. Faiz artırımına gidilmemesinin mantıklı hiçbir açıklamazı olamaz. Halk olarak kurlar karşısında daha çok eziliyoruz.

Üstadların da bu konuda fikrini almak isterim. Bir hukuk devletinde bu dava nasıl sonuçlanırdı.


 
(bkz: Hukuk devleti)
Hukuk devleti olsaydık zaten ekonomi bu halde olmazdı.

  • bana kedicik derdi  (16.11.21 11:09:00) 
Peki hukuk devletinde böyle bir davanın akıbeti ne olurdu…. Merak…


  • adwokat  (16.11.21 11:11:39) 
MB anonim şirket olarak kurulmușsa da faiz kararının bir idari işlem olduğuna şüphe yok. Tekelli bir kamu hizmeti görüyor, tek taraflı olarak kamu gücü kullanarak icrai bir karar alıyor. İptal davası açılabilir mi? Açılabilir ama idari yargının çok geniş bir takdir yetkisi tanıması ve sadece yetki/şekil denetimi yapıp esastan reddetmesi çok olası. Benzer gerekçelerle hizmet kusurunu kabul edeceğini de sanmam. Kusursuz sorumluluk türlerine hiç girmiyor. Kamu kulfetleri karşısında eşitlik desek orada zararın istisnai olması gerekir, bunda tüm toplum katlanıyor zaten. Bir şey çıkacağını sanmıyorum genel olarak.


  • signore  (16.11.21 12:54:27) 
Hukukçu değilim. Ancak kişisel görüşüm davacı aleyhine sonuçlanırdı böyle bir dava.

Merkez bankasının asli görevlerinden biri fiyat istikrarını sağlamak. Bunda şüphe yok. Ancak "neden faiz düşürüyor, döviz altında ezildik" yorumu bence doğru değil. Yani kısmen doğru değil. Dövizin yükselmesindeki tek etmen faiz değil çünkü. Faiz artırdıktan sonra da dövizin yükselişi durdurulamadı. MB'nin rezervleri satılarak da durdurulamadı.

Faizin düşürülmesi gerektiğine katılıyorum. Ancak bu şekilde değil. Politik riskleri azaltmadan faizi düşürünce sonucu bu oluyor. Faizi düşürmeyince yatırım durur. Dolayısıyla üretim düşer. İşsizlik artar. Cari açık yükselir vs. vs. Çok daha büyük problemlere sebep olur yüksek faiz. Politik riskleri azaltmak da merkez bankasının görevi değil. Hükumetin görevi.

Sonuç olarak pratikte biz merkez bankasının bağımsız karar almadığını ve hükumet ne derse onu yaptığını biliyoruz ama hukuk nezdinde bu 'görevi kötüye kullanmak' olarak görülecek bir şey değil. İspatlanacak bir şey değil yani. Faiz düşürdü diye de mb suçlu sayılamaz. O zaman faizleri %100 yapınlar döviz düşsün. Böyle bir dünya var mı? Tabii ki yok.
  • himmet dayi  (16.11.21 13:11:24 ~ 13:11:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.