[]

Kira artışı

not : emlakçının bana verdiği iban kendisine ait değildi ve vergi vb durumlardan dolayı açıklama kısmına kira yazma diye ricada bulunmuştu. ev sahibi buna nazaran bir yasal sorun çıkartabilir mi?

Merhaba ahali.

Kira sözleşmesini bulamadım. Ben bir yıllık zannediyordum, oturduktan 6 ay sonra emlakçı aradı. 6 aylıktı senin sözleşme dedi. 900 TL üzerinden anlaşma yapmıştık ama emlakçı kira alırken 3 aylık verirsen 750'den verdi. Verdim. Sonraki ay iki aylık verirsen 800'den verdi verdim.

Alti ay dolduktan sonra devam edecek misin dediğinde evet dedim. Tamam yine 900'den devam edelim dedi. 3 aylık ver şimdi 800'den gönder çocuğun okul kaydında kullanacağım dedi ben de gönderdim.bu arada sözleşme yapmadık

Efendim Kasım ayı itibari ile bir yıl doluyor. Yazın bana ev sahibi kirayı yükseltelim bende muhatapım emlakçı dedim. Ev sahibi aradıktan sonra emlakçıyı aradım şikayet için. Emlakçı da senin sözleşmen bir yıllık istese de artış yapamaz boşver onu dedi. Ben de sözleşme 6 aylık değil miymiş dedim o da karşılık olduğunu sözleşmenin bir yıllık olduğunu söyledi.

Efendim ev sahibi kiranın 1300 TL olmasinj istiyormuş, evden çıkmak istemiyorum. Ben ne yapayım? Emlakçının toplu gonderimde bana yaptığı indirim sorun olur mu?
Eğer sözleşme 6 aylıksa 5 aydır sözleşme olmadan oturuyorum demektir. Bu durumda kira zam pazarlığımıla yasal olarak engel olur mu?

 
Karmakarışık anlatmışsınız. Bir kere muhatabınız emlakçı değil, ev sahibi.
İkincisi, sözleşmenizi bulun. Sözleşmede yazan aylık kira bedeline bakın, sonra şuradan hesaplayın: kira-artis-orani.hesaplama.net

Emlakçı kafasına göre "bu ay üç aylık ver, şu kadar ver" mi diyor? Siz kirayı elden mi veriyordunuz? Umarım banka dökümünüz vardır kira ödemeleri için.

Özellikle kısa dönemli olsun diye konuşulmadıysa standart kira sözleşmesi yıllık yapılır, sonrasında siz evden çıkmaya karar vermediğiniz ve yasal yükümlülüklerinizi yerine getirdiğiniz sürece ev sahibi sizi kolay kolay evden çıkaramaz. 5 yıl sonra kira bedeli düzenlemesi isteyebilir (piyasanın çok altında kaldıysa) ve 10 yıl sonra da sizi gerekçesiz çıkarabilir.

Anlattıklarınızdan en son kira ne ödediğinizi anlamadım, 900 olduğunu varsayarsak ev sahibinin isteyebileceği maksimum yasal zamlı kira 1050 lira, bunu ödeyip geçebilirsiniz, daha fazlasını talep edemez ve kiranızı düzenli yatırıyorsanız sizi evden çıkaramaz. Ama önce sözleşmenizi bulun.

Edit: En son ne kira ödediğiniz değil aslında, sözleşmenizde yazan kira bedeli üzerinden hesaplayacaksınız.
  • kobuzchu kiz  (15.11.21 09:47:03 ~ 09:58:00) 
kobuzchu kiz'ın söylediği her şey +1

ilave olarak "sözleşmem yok" diye düşünmeyin. sözleşme 1 kere yapılır ve ev sahibi kendi ya da birince derece yakınları oturmadığı sürece 10 yıl süre boyunca tahliyenizi isteyemez. yasal zamlı kirayı banka hesabına gönderin yeterli.
  • himmet dayi  (15.11.21 09:53:29) 
inşallah kira bedelini bankaya ve kira bedeli olarak göndermişsinizdir.

elinizde sözleşme yok, ev sahibine doğrudan ve sabit bir tutarda para vermemişsiniz, ev sahibiniz "1 yıldır evimde oturuyor ve kira mira ödemiyor" dese ve tahliye davası açıp ödenmeyen kiralar için de icra takibi başlatsa ne yapacksınız?
  • altinci nesil caylak  (15.11.21 10:03:09) 
emlakci cakalliklarina kurban gitmissiniz :) emlakci ile alakaniz yok bir kere, muhtemelen sizden parayi aldi evsahibine daha azini verdi ya da ev tutulmadi dedi ve hic vermedi, kendi isleri icin kullandi. bir an once ev sahibi ile sorunu cozmeye bakin ve emlakciyi aradan cikarin


  • sweetoffice  (15.11.21 10:13:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.