[]

Biriyle ayakta konuşurken pozisyon nasıl olmalı

sorum özetle: resmi/gayriresmi/kalabalık ya da az kişili durumlarda ayakta beklerken nasıl durmalıyız?

----
şu* görüntüde belediye başkanı karşısındaki insanlarla tehditvari şekilde konuşurken bekleyenlerin hepsi el-pençe divan duruyorlar. bu görüntü emir alan - emir veren konumunun çok çirkin bir tezahürü.

peki böylesi bir durumda insanların duruşu ne olmalı? ellerini yana salsalar hazırolda durur gibi olacak, ellerini ceplerine koyamazlar, kollarını kavuştursalar karşı geliyorsun bana olacak -ki resmi makamda nasıl durmak gerekir bilmiyorum.

açıkçası çok rahatsız etti bu görüntü beni. başkan da zaten insanların bu duruşlarından güç alıyor en çok.

resmi olmayan ortamlarda sağa sola yaslanıyor ya da ellerimi cebime koyuyorum genelde. ama resmi bir ortamda olsam nasıl durmam gerekir bilmiyorum.

* twitter.com

 
Siyasetten ayrı olarak konuşursak kırsal yerdeki insanlar bir makamdayken (haklı ya da haksız olsalar da) genel olarak duruşu böyle oluyor. Akibetini bilmeyen ama yine de haklarında olumlu karar çıkmasını bekleyen güçsüzlerin duruşu da diyebiliriz buna.
(Sanıkların mahkemedeki duruşu da böyledir)

Makamdaki kişi onların duruşundan değil, kendisine iş konusunda mecbur olduklarını, ortamı biliyor. Belediyesi olan kırsal yerler genel olarak böyledir.
Adamı sağlam olanın işe başlayacağı belki de zamanla yükseleceği yerleridir belediyeler.
Ricadan, minnetten, dayıdan işe girenin başka bir duruş sergileme imkanı pek yoktur bu tür yerlerde.

Belediyelerinin harcamaları ve borçlanmaları da halkın da bu ödenekten hizmet olarak tam olarak faydalanıp faydalanmadıkları da ayrı sorun zaten.

Ayrıca fikir vermesi açısından, "beden dili duruş" yazarak bazı bilgilere ulaşabilirsiniz.
  • Erva  (13.11.21 10:51:24) 
Ast üst ilişkinin olduğu ortamlar, devlet büyüklerinin olduğu ortamlar (makama saygı), akranların ile beraber olunan ortamlar, hepsi farklı farklı.

Ben de duyuruyu okuyunca bir süre düşündüm (nerde nasıl duruyorum acaba) diye, ama çok fazla resmi makamlarla muhatap olmadığım için dikkat etmiyorum herhalde. İş hayatında da böyle bir sıkıntı yaşamadığım için hiç dikkatimi çekmemiş bu güne kadar.

Ama bir belediye başkanı karşısında bir alacak bir isteğim varsa ben de önde bağlardım herhalde, bunu düşünerek değil de direkt motomot yapardım.

Resmi bir ortamda, sizden makam olarak üst olan biri karşısında ya eller serbest durur herhalde, ya da önde birleşir sanırım.

Askerde mesela üstün karşısında "hazır ol"da bekleriz, üst "rahat" derse elleri arkaya bağlarız.

Duyuruyu okuyunca aklıma direkt bu sahne geldi;

pbs.twimg.com

Soldan sağa karakterleri analiz edersek yönetmenin anlatmak istediği ile çok güzel örtüşüyor duruşlar.
  • John Bloor  (13.11.21 11:13:37) 
Makama göre eller kavuşturulur ya da düz durulur.


  • Hallegadola  (13.11.21 11:33:58) 
El kavuşturmak diye bir şey yok. Devlet kademesinde de yok. Normal düz ve dik durur dinlersin devlet büyüğünü. Bunun devlet teamüllerinde yeri yok, yeni getirildiyse de bilemem işim olmaz. Sizin de olmasın.


  • bana kedicik derdi  (13.11.21 12:31:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.