[]

Doktora sınıfında rekabet

Doktorada üç kişi alındık. Diğer iki arkadaş istekli. Aralarındaki rekabet ağzımı açık bırakıyor.

Biri kadın; biri erkek. Derste sürekli bir söz alıp, katkıda bulunmaya çalışıyorlar. Notlar aramızda paylaşılmıyor. Doktorada aynı sınıfız fakat yakın bir diyalog kurulmuyor. İlk defa bu tip bir ortamdayım. Doktora sınıfları genellikle böyle mi?

Bu kadar hırslı ve bencil bir rekabetten başarıyla çıkan kişi bilime nasıl katkıda bulunabilir?

 
Bilim falan bunlar utopik hayaller. Koselerin cogu kapilmis, kalanlar tek tuk yer ve birisi emekli olunca acilan delikler icin kose kapmaca oynaniyor.

Bu eli yuzu duzgun ulkelerde bile boyle. Elinde olsa oturdugun sandalyeyi altindan cekecek tipler gordum.

Akademiden kovalayacaksan sana biran once ortama uyum saglamani ve saldirmani oneririm, yoksa acikta kalirsin.
  • cooperr  (09.11.21 20:03:00) 
akademi ortamı böyledir, şaşırmayın.


  • rose parks  (09.11.21 20:08:55) 
Bence normal değiller, akademi böyle bir yer olmak zorunda değil. Benim doktora sınıfım böyle değildi, çok yardımlaşırdık, beraber çalışırdık. Dayanışma ile de yürünebilir.

Ama işte rekabetçilik bu tür ortamların ruhuna işleyebiliyor bazen, özellikle sonrası için kadro kovalanıyorsa, ve evet kadro meseleleri yüzünden uluslararası ortamlarda da delice rekabet var. Ama ben yine de güzel ya da normal bulmuyorum bu durumu. Bu yüzden akademide doğru düzgün collaboration'lar olmuyor gibi geliyor bana, özellikle buralarda. Herkes kendi hırsının peşinde olabiliyor. Tabii bu şekilde de bilime katkı sunabiliyorlar, sunulamaz diye bir şey yok, kafayı da kırabiliyorlar bu süreçte. Ama dayanışmayla/ortak çalışmalarla katkı sunmak hem daha kolay, hem daha doğru, hem daha besleyici olur diye düşünmekteyim. Bilimsel çalışma farklı görüşlerden, yaklaşımlardan beslenmeyi gerektirir çünkü. Tek başına duran tuğlalar bir araya gelip bir yapı oluşturamazlar. Bu tür bencil davranışlar da bilimsel gelişmeyi bence bir yerden sonra desteklemiyor. Ama yine de çok şaşırılacak bir şey değil, diğer cevaplarda denilenler maalesef doğru.
  • nimberjack  (09.11.21 20:11:47 ~ 20:13:49) 
Nimberjack +1

Akademinin böyle bir yer olmayabileceğini biliyorum. Kendiniz gibi olun, böyle olmayın. Bu tipler başarıya daha uzak tipler. İşinizi iyi yaparsanız -normal bir ülkede- karşılığını alırsınız.
  • but that was just a dream  (09.11.21 20:35:38) 
:D
Doktorada ayni siniftaki asistan kaydimi yapmadi. Nerdeyse atiliyrdum ki harci yatirmis kar yagdigi icin yollar kapanmis, o zaman her yerde super internet olmadığından ders kaydi yaptiramamistim.
Ayni asistan sınıfı kopya cekecekler diye sikayet etti, en önde oturup eksiksiz kağıt veren ve yaklasik 25 senelik ogrenci olarak kopya hic cekmeyen ben dahil herkes toplu listeyle butunlemeye geldi.
Sonra soylemesi ayip bu arkadas doktorayi bitiremedi. Neyse vicdanim gerisini yazmaya el vermedi.
Hirsli olmak iyidir. Misal ben hirsliyimdir ama tagor'un dedigi anlamda "kendi dünkü halimden daya iyi olmak için". Diğerleri de kendilerinden iyi olsunlar bana ne.
  • fempusay  (09.11.21 20:48:05) 
Daha yeni alinmisssaniz normal. Insanlar hep en baslarda daha bir heyecanli olup kendilerini gostermeye daha cok merakli oluyor. Onun disinda lisansustu genelde akademide is bulmak icin yapiliyor(askerlik tecili haric). Hal boyle olunca da insanlar o ortamda bir cevre kurmak ve o cevre vasitasiyla da kendilerine bir pozisyon bulmaya calisiyorlar.

Yalniz hirs ve rekabetci olmanin bilime katki saglayamama olayi ile alakasini cozemedim ben. O rekabet ortami yeni olusan bisey degil, hep vardi. Gunumuzdeki bilimsel gelismelerin neredeyse hicbiri isbirligi ve yardimlasma sonucu ortaya cikmadi maalesef. Hatta sirf bilime katki saglamak icin insanlik disi uygulamalar bile yapildi. Yani bilim ve bilime katki saglama olayi oyle cok da insani sifatlar yuklenecek bir olay degil.

Onu da gectim gunumuzde zaten gercek manada bisey ureten ve yeni biseyler cikaranlar oldukca azinlik. Cogu akademik ortamda insanlar yayin yapmis olmak icin yayin yapiyor. Adam gidiyor var olan sistemin dogrulugunu %0.0001 arttiriyor hemen yayin(lar) yapistiriyor. Digeri gidiyor var olan sistemi az biraz modifiye edip 'X olayinin Z uzerine etkilerine Y bakis acisindan K yontemiyle incelenmesine yonelik XX degerlendirmesi' tarzi basliklarla yayin yapip laf cambazligi yapiyor. Yani gunumuzdeki bilim bisekilde bir oyun alani olmus gibi kendileri calip kendileri oynuyor.
  • j r r tolkien hayrani  (09.11.21 22:02:08) 
Akademi pislik bir ortamdir zaten.
Herhalde ilk kuruldugu 2300 yil oncesinden beri boyle.
O zamandan beri birbirini yiyip ayak kaydirmaya calisan tiplerden olusur.

Adamlar newton'i asagilayip utandirdigi icin 30 sene geriden geliyor fizik. Maxwell olmasa faradayi bile piyasadan sileceklerdi.

Arada isyan eden birkac kisi olunca bilim cikiyor yoksa gerisi ineklemekle omrunu geciren tipler.
  • divit  (09.11.21 23:55:47) 
sizin ortamınız düzgün diye "hiç de öyle değil .s.s" demeniz çok komik. ülkedeki çoğu okulun çoğu bölümünde bu böyledir. nasıl ki kadroların pek çoğuna tanıdıklar, torpilliler alınıyorsa genel olarak da iğrenç bir rekabet ortamı var akademide. çoğu iş yerinde göremeyeceğiniz seviyede hem de.


  • rose parks  (10.11.21 00:11:02) 
Önümüzdeki ay yeterlik sınavına girecek yedi kişiyiz. En az haftada bir zoom üzerinden toplanıp birlikte ders çalışıyoruz, her gün whatsapp grubumuzdan derslerle ilgili paylaşım yapıyoruz.
Bizim bölümde geçen dönem üç kişi, ondan önceki dönem iki kişi yeterlik sınavına girmişti ve onlarda da aynı şekildeydi.
Hepsiyle ortak dersler aldım; ders zamanında da ilk haftadan itibaren sürekli paslaşıp, derslerle ilgili paylaşımda bulunuyorduk.
  • d e j i n  (10.11.21 12:38:10) 
Oooo sen bir de araştırma görevlilerinin ortamını gör. Instagramımdan ekran görüntüleri alıp yönetime raporluyordu biri kendince beni yermek için.


  • marla is in my head  (10.11.21 13:12:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.