[]

Dövizle maaş veren şirketler neyi baz alıyor?

Merhaba arkadaşlar,

Dövizle maaş veren yabancı şirketler birini işe aldığında vereceği maaş miktarını neye göre belirliyor? Söz konusu pozisyonun TL cinsindeki piyasa karşılığını mı veriyor (mesela ortalama 5000-5500 TL verilen pozisyon için 600 USD mi verirler) yoksa o pozisyonun dünya genelinde USD cinsinden aldığı maaş mı? Bunu Türkiye'deki dövizle maaş verdiğini ilanda belirten yabancı şirketlere başvuru esnasında beklentimin ne olacağını belirlemek için soruyorum? Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkür ederim.


 
piyasa karsiliginin tlsini veriyolar ama brut oluyor tabi. kimisi direkt bordrolama sirketlerinden bordrolaniyor normal brut tl maas aliyor. kimisi sahis sirketi kurup fatura kesiyor, kimisi bunun ustune tesvikler aliyor. tamamen beraber calistigin kisinin legal gereksinimleri ve senin icin mantikli veya en masakkatsiz olani secmek sana kalmis oluyor. sirketlerin genelde bunun icin altyapisi mevcut oluyor ve genel yonlendirmeler size yapiliyor.


  • eksi sozlukte eksiyen adam  (09.11.21 00:41:54) 
mobil edit: ha tabi bunlarin hepsi senin is icin yeteneklerine ve kendini pazarlama tekniklerine bagli.


  • eksi sozlukte eksiyen adam  (09.11.21 00:43:02) 
600 usd veriyor, zam donemi de 50 usd falan yapiyorlar.

Dolar artip fark acilirsa tl'ye donuyorlar ya da sifir zam aliyorsun.
  • divit  (09.11.21 01:12:30) 
2018'den beri türkiye'de ticari varlığı olan her şirket çalışanlarının maaşını TL olarak ödemek zorunda. TC vatandaşıysan, ve seni işe alan "ACME tic. ltd. sti." gibi bişeyse, TL ödemek zorundalar.

iş sözleşmesi "şu kadar TL" veya "şu kadar TL karşılığı [döviz]" diyebilir, "şu kadar [döviz]" diyemez. kur dönüştürülecekse yasa "maaşın yatacağı günkü kurdan hesaplanır" diyor diye biliyorum, genelde de bu şekilde veya o ayın ortalaması alınarak hesaplanır.

yabancı da olsa şirket burada benzer pozisyonların ne aldığını az çok bilir, yani "ya biz zaten en az 5000 USD veriyoduk" demezler. ama maaş konuşurken bu durumu avantajına kullanarak pazarlığı biraz yukarıdan açmak elbette mantıklı.
  • celeron 300a  (09.11.21 02:00:37) 
bizim şirket direkt hesaba döviz olarak yatırıyor. şirketin iş dalına göre bu hala yapılabilir.


  • akiskan  (09.11.21 03:42:30) 
yerli ya da yabancı bir şirketin, maaş verirken türkiye değil de, dünya ortalamalarını dikkate alması için çalışanın çok hızlı bir şekilde dünya çapında iş bulabiliyor olması lazım. (örnek veriyorum, gemi adamları ya da uçak pilotları) özellikle yabancı firmalar için bunun sebebi, türkiye'de iş yapmak istemelerinin sebebi maaşların düşük olması. sadece türkiye içinde iş yapmaktan bahsetmiyorum, global bir iş yapıyorsanız da aynı durum söz konusu. maaş düşük olmasa şirket neden gelsin buraya?

türkiye'de herkese türk lirası maaş verilmesi zorunluluğu tam olarak doğru değil. bu durumun bazı istisnaları var. (biraz muğlak bir konu olduğu için örnek vermek istemiyorum) ancak örneğin bizim şirkette bir kısım Türk personelin, Türkiye'de yaptıkları iş karşılığında hak ettikleri maaşı bir Türk bankasındaki hesaplarına dolar olarak yatırıyoruz. bir kısım personele dolar karşılığı Türk lirası yatırıyoruz. bir kısım personele de dümdüz Türk lirası veriyoruz.
  • co2s2  (09.11.21 09:58:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.