[]

Bes'i kapatmak?

8 yıllık bir bes planım var. aylık cüzzi bir şey yatıyor, ancak aynı birikimi dövizde ya da altında tutmanın getirisine göre besi neden kapatmayayım noktasına geldim. Bir ara çok meşhurdu ancak şimdi herkes kapatıyor sanırım.
Ne düşünüyorsunuz? Bes enflasyona karşı yeniliyor mu, tutmak faydalı mı?



 
eurobond biriktirmek daha faydalı.


  • xiii  (04.11.21 12:52:39) 
Mevcut ekonomik koşullarda BES'ten daha çok getirisi olan onlarca yatırım aracı var tabii. Ancak doların bu kadar hızlı yükselmediği, enflasyonun bu kadar yüksek olmadığı bir ortamda 'sıfır riskli' olması nedeniyle BES de tercih edilebilir. Bazı BES'lerde şirket katısı da oluyor. Üstüne devlet desteği de gelince sıfır riskli bir yatırıma göre iyi bir getirisi var denilebilir. Ancak dediğim gibi döviz o kadar hızlı yükseliyor ki BES çok anlamsız da olabilir. Bu şartların 20-30 yıl böyle gitmeyeceğini varsayarsak bazı dönemlerde BES de tercih edilebilir.


  • himmet dayi  (04.11.21 12:55:12) 
BES'in mantığını anlamamışsınız.
(diğer yanıt verenler dahil)

şirketiniz de size anlatmamış. şirketinizin anlatmasını beklemeyin, bes'te fon tercihi nedir nasıl yapılır hangi fon ne kadar getirir onu bir araştırın.

ben de yaklaşık 10 yıldır besteyim, ve yatırdığım paranın yarısı altında yarısı dövizde. geçen ay 300 lira yatırdıım bu ayla geçen ay arasındaki artış farkı yaklaşık 6 bin lira. bu 5700 liralık ekstra fark döviz ve altındaki yükselişten kaynaklı oldu.

kısacası bes'in avantajlarını sıralayım

1) döviz, altın, hisse vs gibi diğer araçlara yatırım yapabilir, onlara endeksli kazanabilirsiniz.

2) yatırdığınız paranın 4'te 1'ini size şu anda hiç bir yatırım aracı "garanti" şekilde vermez.

3) hemen çıkamayacağınız bir yatırım aracı olduğu için parayı harcama şansınız olmaz gerçekten de emekliliğiniz için yatırım yapmış olursunuz.

başarılı bir emeklilik fon yönetimi nasıl yapılırın sorusunu şu arkadaş advanced biçimde vermiş;
eksisozluk.com
  • rentts  (04.11.21 13:17:37 ~ 13:20:44) 
özellikle yabancı menşeili şirketler bes'e dahilsen bir de kendileri para yatırırken devlet kurumunda ya da normal bir yerde çalışıyorsan hiç de avantajlı değil. hatta devlet kurumları seçenek olarak faizde dursun ve normal hesapta dursun seçeneği dışında bir şey sunmuyordu.


  • prole  (04.11.21 13:31:04) 
BES'in her haltini anlamis biri olarak diyebilirim ki en iyi fonlarla bile BES pismanliktir. Cikip kurtulmanizi oneririm.

1-) Doviz, altin vs gibi araclarin kendisine veya TEFAS'a kayitli fonlarina yatirim yapmaniz bunlarin BES fonlarina yatirim yapmanizdan daha karlidir. Ayrica BES sirketlerinin sov yaptiklari bazi karli fonlar sadece belli musterilere aciktir.

2-) Yatirdiginiz paranin %25'i devlet katkisi olarak ayri fonda tutulur, devlet burayi negatif reel faiz ile babasinin ciftligi gibi kullanir, yarin oburgun paraya sikistiginda da issizlik fonu gibi icini bosaltacagindan emin olabilirsiniz. Cunku burasi Turkiye.

Ustune ustluk %25 katki bir seferliktir, yillik kazanc degildir, yillara boldugunuzde %1-2 gibi bir farka denk gelir ki BES firmasi masraf adi altinda bunu ve hatta daha fazlasini da yutar zaten.

3-) Eger bir yatirim araci daha kolay bozulabilecek (Daha likit) alternatiflerine gore daha az kazandiriyorsa o araca girmek mantiksizdir. Daha az likit olan bir aracin daha cok kazandirmasi beklenir.

Daha advanced bilgi icin direk link vermeyecegim, bireysel emeklilik basliginda son 1-2 yilda yazilanlara bakmaniz yeterli.
  • cleric  (04.11.21 16:36:18) 
Yanlislikla aldigim fonlar bile en iyi bes'ten daha cok getiriyor.

Bastan hic girmeyecektin simdi cikarsan zararin ne olur bilmiyorum ama zarar yoksa bi an bile durma.
  • divit  (04.11.21 16:40:07) 
Benimde 2 adet bes’im var biri yaklaşık 8-9 senelik en düşükten yatırıyorum fonları senede bir ayarlıyorum 11.senede çıkarken devletin yatırdıgı paranın daha yüksek oranı alınabildiği için son sene yüksekten yatırıp çıkmayı planlıyorum şimdiye kadar getiriside orta düzeyde bence.


  • kararsızataletfilozofu  (04.11.21 22:02:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.