[]

asgari ücret günlük net kaç tl?

30'a mı bölüyoruz o ayki mesaiye mi bilemediğim için bir türlü emin olamadım. ben haftada 3 gün çalışcaksam ay sonunda elime ne kadar net tl para geçmeli? teşekkürler.




 
çalışma saatine bölmek lazım bence


  • jelly bear  (04.11.21 11:35:28) 
30'a bölüp çalıştığın gün ile çarpacaksın.

2825,9 / 30 = 94,19 TL

10 gün çalışırsan alacağın net ücret 941,96 TL olur.
  • himmet dayi  (04.11.21 11:38:16) 
saçma değil mi böyle? hafta sonlarında çalışmamış gibi oluyor o zaman. normal full time çalışan ise hafta sonu da çalışmış gibi oluyor. bence haftada 3 gün çalışan biri normal asgari ücretin 5'te 3'ünü almalı.


  • jelly bear  (04.11.21 11:45:56) 
saçma değil, o aydaki gün sayısına bölünür, pazar günü çalışmıyorsa da bir şey değişmez, ücretli tatildir sonuçta. ha sen efektif olarak hesaplamak istiyorsundur o zaman ayrı ama yasal olarak gün sayısıdır. bu dediğim full time tüm maaşlı çalışanlar için geçerli.


  • do you remember me  (04.11.21 12:00:45 ~ 12:02:29) 
yukarıdaki bilgilerin tamamı yanlış. himmet dayı'nınki biraz doğru gibi ama o da yanlış (edit: bir üstteki bilgi doğru, ben yazarken o cevap yoktu).

asgari ücret zaten günlük brüt olarak açıklanır. bu da 2021 yılı için brüt 119,25 liradır. Bunun neti ise 85,25 liradır. bunun içinde asgari geçim indirimi yoktur.

sevgili devletimiz çok gözüksün diye basına net rakamı verirken üstüne en düşük asgari geçim indirimini de ekleyip verir ve net 2.825,90 lira derler. ya da ne bileyim böyle açıklanması birilerinin işine gelir, ya da insanlara kolaylık olsun diye, bilemiyorum. sonuçta asgari ücretin net rakamı 2.825,90 lira değil, 2.557,59 liradır, buna eş ve çocuk durumuna göre agi eklenir. açıklanırken bekarlar için olan en düşük agi'yi (268,31 lira) ekleyip açıklarlar net ücret bu diye.

lakin şöyle bir durum vardır ki, agi günlük hesaplanmaz, çalışılan süre için kesilen gelir vergisinden mahsup edilir. örneğin 15 gün çalışan personelin agi'si 268 / 30 x 15 olmaz, eğer o güne kadar maaştan kesilen vergi zaten 268 liranın üstündeyse agi'nin tamamını alır.

o yüzden agi eklenmiş net ücreti 30'a bölüp günlük net rakamı bulamazsınız.

himmet'in cevabındaki doğru kısım şu: ücret çalışma gününe bölünmez. bütün aya bölünür. ay da kaç çekerse çeksin 30 gün sayılır. aylık ücretten gün hesabı yapacaksanız 30'a böleceksiniz. aylık aldığınız ücret sadece çalıştığınız günlerin değil, tatil, bayram vs. tüm günlerin ücretidir. evet, tatiller için de ücret alırsınız. tatilde çalışırsanız o gün için 1 kat daha ücret alırsınız.

haftada 3 gün asgari ücretli çalışacaksanız, elinize haftada 85,25 x 3 = 255,75 + agi kadar para geçer. agi dahil tam rakamı da bordro yapmadan hesaplayıp söylemem zor.
  • kibritsuyu  (04.11.21 12:06:58 ~ 16:14:17) 
@jelly bear
Hafta tatilinin kazanılabilmesi için o hafta 45 saatlik çalışmanın tamamlanması gerekiyor. Haftada 2 gün çalışan işçi hafta sonu tatili elde etmeyeceği için maaş hesabında hafta sonları dahil edilmiyor.

kibrit suyu'nun hesabı doğru. ben agi dahil net maaş olduğunu unutmuşum. agi hariç net maaş 30'a bölünüp çalışılan gün ile çarpılacak.

haa şöyle bir şey olsa; atıyorum iki hafta pazartesi'den cuma'ya çalışıldı. Toplam 10 gün ama haftalık 45'er saat doldurulduğu için 2'şer de tatil eklenir, 14 günlük maaş öndenir. Haftalık 45 saat tamamlanmaz ise hafta sonu tatil sayılmaz.

Senelik izinlerde de şirket 5 gün çalışsa da 6 gün sayılmasının sebebi de budur. O hafta izinli olduğun için 45 saatin tamamlanmıyor. Haliyle cumartesi kanunda çalışma günü sayıldığı için izinler haftalık 6 günden hesaplanıyor. Böyle hesaplamayan firmalar da var tabii. O firmaya kalmış.
  • himmet dayi  (04.11.21 12:12:10) 
asgari ücret net aslinda soyle bulunur;

o kişinin agisine göre asgari ücretten düşülüp gerçek net degeri bulunur, o tutar da 30'a bolunur ve gunluk net ucreti tespit edilir

not: normal calisma saatlerine gore
  • sweetoffice  (04.11.21 12:20:04) 
@himmet, öyle bir şey yok :)

bak burda iki maddede çok güzel özetlemişler: www.vizyongrubu.com


4. Hafta Tatili Bakımından Kısmi Süreli İş Sözleşmesi-Tam Süreli İş Sözleşmesi

4857 Sayılı İş Kanunu’nun 5. maddesinde; kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılan işçilerin salt iş sözleşmesi kısmi süreli olduğu için tam süreli emsal işçiye göre ayrımı haklı kılan esaslı bir neden olmadıkça farklı bir işleme tabi tutulamayacağı, 13. maddesi uyarınca da kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçinin ücret ve paraya ilişkin bölünebilir menfaatlerinin, tam süreli iş sözleşmesi ile çalışan emsal işçiye göre çalıştığı süre ile orantılı olarak ödenmesi gerektiği hususu hüküm altına alınmıştır.

Kısmi süreli iş sözleşmelerini tam süreli iş sözleşmelerinden ayıran en temel husus haftalık normal çalışma süresinin tam süreli emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmiş olması olmakla birlikte; kısmi süreli iş sözleşmesinin gerçekleşme koşulları haftalık çalışma süresinin tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçiden daha az süreyle çalışmayı içermesi, çalışma süresindeki indirimin sözleşmeye dayanması ve kısmi süreli çalışmanın düzenli ve sürekli olması şeklinde üç madde halinde toplanabilir.

İş Kanunu’nun 46. maddesinde hafta tatili; “Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63’üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmi dört saat dinlenme (hafta tatili) verilir. Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir.” şeklinde düzenlenmiştir.

Mezkur Kanunun 63. maddesinde ise çalışma süreleri; “Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir.” şeklinde düzenlenmiştir.
Hafta tatili ile ilgili düzenlemede haftalık çalışma süresi konusunda 45 saat gibi bir üst sınır getirilmiş ise de alt sınır getirilmemiştir. Kanunda işçinin hafta tatili ve ücretine hak kazanabilmesi için haftada 45 saatlik çalışmayı tamamlaması gerektiğine ilişkin bir hüküm yer almamaktadır. Hafta tatiline hak kazanmak için hafta tatilinden önceki iş günlerinde çalışmış olmak koşulu yeterli görülmüş, 1475 sayılı İş Kanunu’ndaki hafta tatili ücretine hak kazanabilmek için haftanın tatilden önceki 6 işgününde günlük iş sürelerine uygun olarak çalışılmış olması gerektiğine ilişkin düzenlemeye ise 4857 sayılı İş Kanunu’nda yer verilmemiştir.
4857/5. maddesinde kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçinin tam süreli iş sözleşmesi ile çalışan emsal işçiye göre farklı bir işleme tabi tutulamayacağı hüküm altına alınmıştır.

4857/45. maddesinde ise açık olarak toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmelerine hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatillerde işçilere tanınan haklara, ücretli izinlere ve yüzde usulü ile çalışan işçilerin bu Kanunla tanınan haklarına aykırı hükümler konulamayacağı mutlak emredici olarak düzenlenmiştir. Aynı doğrultuda 4857/46. Madde gerekçesinde; “Bu Kanunun 63 üncü maddesi ile iş sürelerinde sözleşmelerle esnekleşme yapılması yolu açıldığından, hafta tatilinin mutlaka 6 işgünü çalışılmış olmasına bağlı olmaksızın 7 günlük bir zaman dilimi içinde en az 24 saat dinlenme (hafta tatili) verilmesi esası kabul edilmiştir…” denilmektedir. Anlaşılacağı üzere kısmi süreli iş sözleşmesi, Kanunun tam süreli iş sözleşmesine karşı ayrımcılık yasağı ile koruduğu bir düzenlemedir.

5. Ücretlendirme

Tam süreli işçinin saatlik ücreti hesaplanırken aylık ücreti 225 saate bölünür. Zira işçinin çalışmadığı hafta tatili dahil 30 günlük sürede 7,5’er saatlik çalışma yaptığı ve aylık (30 gün X 7,5 saat) 225 saatlik ücrete hak kazandığı kabul edilir. Dolayısıyla tam süreli işçinin aylık ücretinin içerisinde çalışmadan geçirdiği hafta tatili günlerinin ücreti de bulunmaktadır. Bir örnekle açıklamak gerekirse asgari ücretle çalışan işçinin 2021 yılı için aylık brüt ücreti 3.577,50 TL ve saatlik ücreti (3.577,50 / 225) 15,90 TL olacaktır. Bu durumda çalışmadığı hafta tatili için (15,90 X 7,5) 119,25 TL ücrete hak kazanacaktır ki bu ücret aynı zamanda günlük asgari ücrettir. Görüleceği üzere tam süreli işçinin aylık ücreti kararlaştırılırken halihazırda çalışmadan geçirdiği hafta tatili günlerinin ücretini de almış olmaktadır.

Diğer taraftan saatlik asgari ücret (15,90 TL) alarak çalışan kısmi süreli işçinin hafta tatili ücretinin hesaplanması ise şu şekilde olmalıdır:
- Haftada toplam 30 saat çalışması bulunan kısmi süreli işçinin hafta tatili ücreti 30 saat / 6 gün = 5 saatlik ücreti tutarında olacaktır. Bu durumda hafta tatili ücreti 15,90 TL X 5 saat = 79,50 TL olacaktır.
- Haftada toplam 24 saat çalışması bulunan kısmi süreli işçinin hafta tatili ücreti 24 saat / 6 gün = 4 saatlik ücreti tutarında olacaktır. Bu durumda hafta tatili ücreti 15,90 TL X 4 saat = 63,60 TL olacaktır.
- Haftada toplam 15 saat çalışması bulunan kısmi süreli işçinin hafta tatili ücreti 15 saat / 6 gün = 2,5 saatlik ücreti tutarında olacaktır. Bu durumda hafta tatili ücreti 15,90 TL X 2,5 saat = 39,75 TL olacaktır.
  • do you remember me  (04.11.21 18:41:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.