[]

kedileri birbirine alıştırma

Merhaba kedi severler,

halihazırda bir adet 3 yaşında scottish fold bir evlada sahibim. hasta hali ile sokakta bulduğum öksüz bir yavru tekir'e de evin başka odasında bakıyorum.

tekir'i yuvalandırmak istedim ama elimde kaldı. her yere ilan verdim arayan bile çıkmadı. sokağa da atacak halim yok. zaten onu da çok sevdim. bu nedenle evin ikinci kedisi olacak. fakat benim kız biraz korkak. ikincisi daha önce yuvalandırdığım bir yavru eve geldiğinde yine ayrı odada bakmıştım arada o uyurken saldığımız zaman onun tırmalama tahtası ve oyuncaklarına gitmişti küçük kedi. bizimki de onun kokusu alıp kendi alanı belirlediği yerlere çişini kakasını yapmıştı.

şimdi biz bunları en az hasar ile nasıl tanıştırırız. böyle çiş - kaka problemi yaşayan oldu mu ? sakinleştirici falan diyenler oluyor deneyen var mı ?

 
evlenirken bendeki 1 erkek ile eşimin 3 dişisini birleştirecektik.
bendeki erkek haşarı olsa da sevgi doludur; yaramazdır ama çok zorlanmadıkça kimseye öfkelenmez ya da saldırmaz.
eşiminkilerden biri korkaktı, biri de çok kendine dönüktü. diğeri ise şımarık ve enerjik.

ilk 4-5 gün evi ortadan ayıran kapıyı kapalı tuttuk. tuvalet ve yemekler her iki bölümde de vardı. o 4-5 günün ortasında bi ara kedilerin alanlarını da değiştirdik. birbirlerinin kokusuna alışsınlar diye.
kapıyı açma zamanı gelince biraz gergindik. tısslamalar olsa da herhangi bi kavga olmadı. zaman içinde de birbirlerini sevmeseler de birbirlerine alıştılar.

eşimin ilk kedisi kendine dönük olan, ikinci de korkak olan. onlar tanışırken; korkak ilk 2-3 gün dayak yemiş. sonrasında baya iyi arkadaş olmuşlar.
3. şımarık geldiğinde de bi sıkıntı yaşanmamış. sadece enerjik olmasından rahatsızlarmış.
ancak şunu da ekleyeyim; boşanma sonrası evler ayrıldıktan sonra eşimin kediler baya bayram etmiş. evde daha çok ortaya çıkmaya, oyunlar oynamaya başlamışlar. birlikteyken sorun çıkarmasalar da, erkek kedi varlığından belli ki hoşnut değillermiş. eski eşim, kedilerden sadece şımarık olanın, benimkini özlediğini söylüyor; ki o da en çok kavga edendi.

kediler birarada yaşayacaksa 3-5 günden sonra iyi kötü bi yolunu buluyorlar.
  • barankovan  (03.11.21 12:13:59) 
çiş kaka sorunu olması normal, birden bire kendi alanında yabancı koku duyunca alanını işaretlemiştir "burada ben varım" diye.
sakinleştirici vermenize gerek yok.
kaç gün oldu bilmiyorum ama 15 gün falan ayrı odada tutun, onlar kokularına alışırlar bir şekilde zaman içinde.
arada bir kapıyı açıp birbirlerini gösterebilirsiniz, görünce kokunun nereden geldiğini algılaması daha kolay olur.

sonra kapıyı açtığınızda zaten akla kara belli olacak.
yavru kedi kendini kızınızın önünde sırt üstü yere atarsa "tamam, burası senin evin" demiş olur, sorun çıkmaz.
öyle yapmazsa biraz itiş kakış olabilir, ki kediler arasında bu oyun oynarken bile olur.

birbirlerine kaynaştırmak için oltalı oyuncaklarla oyun oynatma, yan yana iki ayrı çay tabağında yaş mama ziyafeti gibi şeyler yaparsınız sonrasında.

bunun dışında, ikinci bir kum kabı kullanmanızı tavsiye ederim, sorun çıkma ihtimalini düşürür.
bir de zaten normalde kum kabı sayısının kedi sayısı +1 olması lazım ama en azından iki tane olsun, rahat etsinler, strese girmesinler.

bu arada kediler iyi anlaşsın veya anlaşamasın, her zaman kavga çıkar.
yani arada bir patileşme, çizik burunlar, yaşaran gözler, hırıltılar falan normal.
şşt falan yaparak müdahale edin ama bırakın kavgalarını etsinler, onlar kendi aralarında düzen kurar bir şekilde.
bunlar iyi anlaşan kediler arasında bile oyun sırasında falan olabilen şeyler.
tırnaklarını düzenli keserseniz iyi olur.
  • blatta hiberna  (03.11.21 12:27:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.