[]

OECD Enerji Enflasyonu Verileri

Merhaba herkese

Geçen nasıl enerji enflasyonu verisi bulacağımı sormuştum, sağolsun @anlatamiyorum yardımcı oldu verdiği cevapla, tekrar çok teşekkürler.

şimdi de verilerle ilgili bir soru sormam lazım. 2020 yılı için OECD ülkeleri için enerji enflasyonu nasıl negatif oluyor anlayamadım (bknz: resim 1). Yani COVID nedeniyle enerji fiyatlarında patlama olmamış mıydı? sağolsunlar Türkiye için pozitif enflasyon ama OECD için 2020 yılında enerji fiyatında düşüş olmuş değil mi bunu anlamam lazım grafikten? Doğru mu yorumluyorum? Yani kafama yatmadı gerçekten.

bu veriye göre fiyatların düşmesi gerek ama mesela aynı zamanda şöyle bir haber 1 gün önce yapılmış (Energy costs push Spain's inflation to 29-year high, threatening recovery - www.reuters.com), ama OECD'ye göre İspanya'da 2020 için enerji enflasyonu -9.6%. Gerçekten anlayamadım.

Cevabınız için şimdiden çok teşekkürler.

 
selam gene ben. bahsettiğiniz dönemde, tam kapanmalar ve belirsizlik sebebiyle ani talep düşüşü olmuş; bu da özellikle fosil yakıtlarda dramatik bir arz fazlasına ve fiyat düşüşüne neden olmuştu. örneğin brent betrol geçtiğimiz yılın nisan'ında 17 dolar civarına kadar düşmüştü. hatırlarsanız, arz fazlası sebebiyle petrol yüklü tankerler açıkta bekliyordu vs. dolayısıyla bu miktarda bir fiyat düşüşü, maliyet enflasyonunu azaltıcı yönde etki eder.

bu yıl ise, talep artışı ve opec'deki "belirsizlikler" sebebiyle enerji maliyetlerinde ciddi bir artış sözkonusu. brent petrolden gidersek, şu anda 85 dolar civarı...

özellikle yeşil enerjiye dayalı elektrik yönündense işler biraz daha olağan olabilir. bakmak lazım.
  • anlatamıyorum  (28.10.21 21:33:10 ~ 21:34:30) 
@anlatamiyorum yine çok teşekkür ediyorum cevabınız için :) çok yardımcı oldunuz.


  • einsteinin kedisi  (29.10.21 11:43:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.