[]

işyerinin vergi dilimini düşük göstermesi

arkadaşlar bir işe girdim ama hemen çıktım. tam 10 gün sgk'lı kaldım. eski işyerimden matrah daha gelmeden bana 10 günlük ücreti %15 lik en düşük dilimden göstertmiş.

ama ben aslında %20 üzerindeki dilimden yapmaları lazımdı. adamlara düzelt diyorum yok herkes böyle yapıyor, beyanname vericeksin gibi laflar ediyor. yani kandırmaya çalışıyor beni. senin doğru dilimden yatırman lazım diyorum adama ama yapmıyor. muhtemelen devlet farkedince vergiyi cezası ile ödeyeceğim. benim bu işvereni şikayet etme şansım varmı, ne tür yaptırım yapabilirim ?


 
Yoo adam kandırmaya çalışmıyor. Bazı iş yerleri çalışanın kendi sorumluluğuna bırakıyor vergilendirmeyi. Devletin fark etmesini beklemene gerek yok. Vergi dairesinden kendin halledebilirsin.


  • himmet dayi  (28.10.21 13:13:06) 
Net degil brüt üzerinden anlaştın muhtemelen.

Yapacagın şu.

İzleyen yıl mart ayında gelir vergisi beyannamesi dolduracaksın, muhtemelen vergi ödemesi çıkmayacak hatta şu aralar yaptıgın egitim harcamaları varsa faturasını sakla, devletten para bile alabilirsiniz.

Bu arada gelir vergisinin ikincidilimini geçmezse bu işyerindeki vergi beyananme vermeye de gerek yok.
  • liberal  (28.10.21 13:37:23) 
kandırmaya çalışmıyor, aksine işyeri doğrusunu yapıyor.

yeni işyerinde matrah sıfırdan başlar, yıl bitince de çalışan kişi, farklı işverenlerden aldığı ücretleri toplayıp beyan sınırını geçiyorsa beyanname verir. kural budur, kanunda böyle yazar.

kümülatif matrah denen şey, çalışanları bu dertten kurtarmak için maliyenin göz yumduğu bir durumdur, çünkü beyan vermene gerek olmadan devlet aynı vergiyi almış olur. aynı kapıya çıktığı için devlet de beyanla meyanla insanları uğraştırmayıp beyanname verilmemesine göz yumar.

ücretin beyan sınırını geçiyorsa ve beyanname vermezsen devlet fark ederse cezayı yersin doğru. ama bunun sorumlusu da işveren değildir. işveren çalışanları beyanname vermeyecek diye kanunun arkasından dolanmak zorunda da değildir.
  • kibritsuyu  (28.10.21 14:11:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.