[]

Excel ile planlan tablosu oluşturma

Merhaba. sorum şu. 5 kişilik bir ev var diyelim. ABCDE kişileri. Bu evde her hafta temizlik yapılacak ve temizliği 5 kişinin arasından 2 kişilik bir grup yapacak. A ve B, bir sonraki hafta C ve D. E boşta düşecek ve 3. hafta E ve A bir grup oluşturup bu sefer B boşta kalcak. Tıpkı toplamda tek sayılı bir futbol liginin fixturu gibi.


Bunu tarihleriyle birlikte otomatik (ve adil, herkesin eşit bir sayıda temizliğe katıldığı) bir tabloyu nasıl oluştururuz?

 
Manuel yaparsak
Her kişiye bir harf verirsek.

1. ve 2. hafta AB - CD (E BOŞTA)
3. ve 4. hafta BC - DE (A BOŞTA)
5. ve 6. hafta CD - EA (B BOŞTA)
7. ve 8. hafta DE - AB (C BOŞTA)
9. ve 10. hafta EA - BC (D BOŞTA)

Herkes 4 hafta iş yapmış olacak ve her 10 haftada başa dönülecek.


Haftayı ptesi'den başlattığımızı varsayarsak;

25 ekim haftası AB
1 kasım haftası CD
8 kasım haftası BC
15 kasım haftası DE
22 kasım haftası CD
29 kasım haftası EA
6 aralık haftası DE
13 aralık haftası AB
20 aralık haftası EA
27 aralık haftası BC

---------

2. ve daha adil yol
(Üstteki 1. tarifte, a kişisi hep b ve e ile temizlik yapıyordu. gruplar da homojen dağılsın diyorsak bu 2. yol daha iyi. Tam futbol ligi)

1. ve 2. hafta AB CD (E BOŞTA)
3. ve 4. hafta BC DE (A BOŞTA)
5. ve 6. hafta AD CE (B BOŞTA)
7. ve 8. hafta AE BD (C BOŞTA)
9. ve 10. hafta AC BE (D BOŞTA)

Herkes herkesle temizliği tadıyor.

25 ekim haftası AB
1 kasım haftası CD
8 kasım haftası BC
15 kasım haftası DE
22 kasım haftası AD
29 kasım haftası CE
6 aralık haftası AE
13 aralık haftası BD
20 aralık haftası AC
27 aralık haftası BE
  • la traviata  (25.10.21 21:40:01 ~ 21:58:25) 
valla nasıl teşekkür edeceğimi bilemedim, büyük emek. aslında hep aynı kişilerin aynı grupta olması bir şekilde işime geliyor ama planlaması zor olur diye sormadım. bu şekilde de iyi.

bir de excel şekilde istememin sebebi evde bir tablo yazdırıp bir yere asmak istiyorum, sonra yok ben temizledim geçen sen boştaydın olmasın. ikinci neden de belli bir tarihe kadar kimin ne kadar temizlik yapacağını göstermek istedim. fikrimi beğendiler ama pek anlamamışlardı, özellikle adil olup olmadığını anlamadılar.
  • 1195  (25.10.21 22:12:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.