[]

neden bazı şirketler brüt bazı şirketler net maaş veriyor?

bazı şirketler brüt maaş veriyor, vergi diliminden dolayı çalışanın eline geçen net tutar yıl sonuna doğru düşüyor.

bazı şirketler ise her ay net maaş veriyor, o nete tekabül eden brüt tutar ve vergi kısmı ay ay değişiyor ama çalışan bunu görmüyor.

kurumsal çoğu şirket de brüt maaş veriyor.

peki neden kurumsallar brüt maaşı tercih ediyor?
şirket açısından net maaş vermenin avantajı ve dezavantajı nedir acaba?

 
net maaşta çalışanın eline her ay geçen para aynıdır, şirketin hesabından çıkan para da gittikçe artar.
brüt maaşta çalışanın eline her ay geçen para azalır, şirketin hesabından çıkan para aylık olarak değişmez.

brüt maaş veren şirket finansallarını daha kolay takip eder, planlamasını aylık olarak daha net görür, diğer türlü artan para çıkışlarını diğer aylara rasyolaması gerekir ki işle ilgili kısımları diğer faktörlerden etkilenmeden analiz edebilsin. işe giren çıkan da aylarda değişeceği için biraz daha zor olur. tercih meselesi.

detaylandıralım:

2021 için
brüt 20000 maaş alan kişinin şirkete maliyeti her ay 23.500 TL'dir, 12 ay boyunca değişmez. (Çalışanın eline geçen ilk ay 14.298,20 TL + Agi, son ay 11.138,20 TL + Agi)
Aynı tutarı (14.298,20 + Agi ) net olarak tüm yıl alan kişinin şirkete maliyeti ilk ay 23.500 TL'dir, son ay'da 30.831,47 TL.dir
  • do you remember me  (25.10.21 12:26:59 ~ 12:38:37) 
Global büyük firmaların hepsinde brüt maaş konuşulur çünkü genel sistem bu şekilde. ABD'de, ingiltere'de, ispanya'da almanya'da avrupa'da hep brüt maaş üzerinden anlaşırsın, şirketi brüt ödeyeceği rakam ilgilendirir. Maaşından yapılan kesinti devletle çalışan arasındaki bir problemdir.


  • roket adam  (25.10.21 13:25:09) 
aslında çok acayip bir fark yok.

Türkiye'de gelir vergisi için vergi dilimleri var. çalışanın geliri arttıkça, daha fazla vergi vermeye başlıyor. kümülatif yıllık gelir üzerinden hesaplandığı için, ilk ay gelir düşük olmuş oluyor. vergi düşük dilimden oluyor. aylar ilerledikçe kümülatif gelir arttıkça, vergi dilimi artıyor, aylık vergi artıyor.

eğer net maaş olursa, şirketin ödemesi gereken vergi miktarı ilerleyen aylarda daha fazla olur. bazı şirket bu tarz hesapları sevmiyor.

eğer brüt maaş olursa, şirket sürekli sabit öder ama ilerleyen aylarda çalışanın eline geçen maaş azalmaya başlar. bunu da çalışan sevmiyor.
  • co2s2  (25.10.21 14:11:16) 
arge şirketleri net veriyor genelde, yasal bir yanı vardır muhtemelen.


  • nuisance  (25.10.21 14:45:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.