[]

[İstanbul] Bel fıtığı ameliyatı. Hangi yöntem, hangi hastane, hangi doktor?

15 yıl önce l4-l5 fıtık teşhisi konulmuştu. O gün bugündür ağrıyla yaşıyorum. En kötüsü de buna alışmak. Ameliyat olup bu ağrıdan ve sürekli belimde beni dürten tehditten kurtulmak istiyorum. Mikro cerrahi öneriliyor. Nereden ve nasıl olmalı?




 
merhaba, erkek arkadaşım geçtiğimiz ay avcılar hospital'de mikrocerrahi (mikrodiskektomi) yöntemiyle fıtık ameliyatı oldu. hastanede bu ameliyatı yapan tek bir doktor var zaten. erkek arkadaşımın da l4-l5 idi ve kocaman bir fıtıktı, doğru dürüst yürüyemiyordu artık. ameliyattan 3 saat sonra ayağa kalktı, şimdi 40 gün oldu operasyon olalı, her şey yolunda, hiçbir ağrı sızı yok. geçmiş olsun.


  • aweamadeus  (24.10.21 11:12:51) 
benim 2 tane bel fıtığı ameliyatım oldu, sene 2011 civarı falan.

devlet hastanesinde oldum, durum biraz acildi, doktorun kapısından girmemle ameliyat olmam bir oldu yani.

o halde bile mikrocerrahi ile yapmışlardı açılan kesik 3cm civarıydı. benim de l4 l5

mikro cerrahisiz bel fıtığı ameliyatı ne bileyim, çok özel bir durum vardır, platin falan takılır ancak öyle olur sanırım.

tabi 2011 den günümüze çok şey değişti, belki mikro cerrahi de değişmiştir sadece delik açıp giriyolardır onu bilmiyorum ama o zaman bile mikrocerrahiydi yani.
  • killerbee  (24.10.21 11:58:42 ~ 12:00:32) 
bunu ayrı bir duyuru olarak yazıyorum.

evet ameliyatla tüm ağrılardan anında kurtuluyorsun ama;

fıtığa sebep olan etkenleri değiştirmeden, mesela aşırı kilo, yanlış oturma, çok oturma, aşırı yük kaldırma, yanlış kaldırma, hatalı yapılan spor, aşırı tuz kullanımı, sigara içmek, bel kaslarının aşırı zayıf olması ve geliştirmemen(merdiven inip çıkma, yürüme, yüzme)

evet aşırı tuz kullanımı ve sigara içmek diskleri sertleştiriyor.

neyse bu yazdığım etkenleri düzletmeden kesinlikle rahat bir hayat süremezsin. oh bitti kurtuldum dersin tekrarlar, yine tekrarlar yine tekrarlar.

bir defa ameliyat olup tamamiyle kurtulan görmedim, genelde de ikinci ve üçüncüyü oluyor insanlar.

eskiden fıtık için eğer benim durumum gibi ağır bi vakaysan anında ameliyata alırlardı riskli, felç riski var diye. günümüzde artık pek ameliyat taraftarı olmuyor doktorlar.

edit: bazı doktorların performans sisteminden dolayı her gelen hastayı ameliyat etme eğilimi gibi durumlar olmuyor değil. bu yüzden tek doktor yerine bir kaç doktora gitmek şart.

bana 4 doktor ameliyat olacaksın platin takılacak 4 omuru bağlayacağız dedi. oturup kaç gün ağladım evde. platin takılması demek, kılçığı çıkarılmış balık gibi olmak demek, 1 platin 5 derece eğilmeni engelliyor 4 tanesi 20 derece. insan ayakkabısını bile bağlayamaz.(bu teşhisin de sebebi istatistlik, 3. defa bel fıtığı olacak insanlara platin takılıyormuş vb.)

neyse sonra cerrahpaşada bi profesöre gittim. iyice fiziki muayene etti ki bu gitmiş olduğum 4 doktorun hiç birisi yapmamıştı.

mr inceledi, rontgen inceledi, dedi ki platin takılması için hiç bişey yok bu cinayet olur. disklerde veya omurlarda deformasyon yok, kayma yok, neden platin takılsın ki.

bu bildiğimiz basit fıtık, ameliyat olmak istersen olabilirsin ama ben önermiyorum dedi. 1 ay kadar daha dinlen kendini dinle çok büyük oranda düzeleceksin dedi.

ve hakkaten öyle de oldu. ilk ameliyat olduktan sonraki hale yakın yaşamım.

şu an da annem bel fıtığı oldu, mr sonuçlarını bekliyoruz, ameliyat olmam etmem diye kıyameti koparan kadın, ben ameliyat olcam diye tutturdu(tıp doktoru üstelik.)
  • killerbee  (24.10.21 12:03:19 ~ 12:08:27) 
25 sene sigara içtim. 6 aydır içmiyorum ve tekrar da içmek istemiyorum. Her gün yürümeye çalışıyorum yine 6 aydır. Tuz/Şeker de hayatımda yok artık ancak yazılımcıyım o yüzden günün büyük kısmı oturarak geçiyor ve sanırım kaykılarak oturuyorum o da olumsuz etkiliyor olabilir. Majör bir sorun yok gerçi. 5 yıldır falan sadece belimde hep hafif bir ağrı var. Orada olduğunu hiç unutturmuyor ama yatağa da düşürmüyor bayadır.

belki de ameliyat denemeden önce kayropraktik tedavi deneyip sizin de bahsettiğiniz semptoma neden olan sebepleri düzeltmem daha iyi olabilir.
  • woe  (24.10.21 12:10:44 ~ 12:12:38) 
yapabileceğin en kötü şey kaykılarak oturmak.

45 dakka oturuyorsan 15 dakka ayakta durman gerekir.

benim de ömrüm bilgisayar başında geçiyor.

abi bildiğin bi taburem var benim, arkalığı falan yok. ona oturuyorum, arkama da yaslanmadığım için dik oturuyorum, inanırmısın bilmem 2 3 kat fark etti fıtık olayında, bu kadar basit bişey yani.

yürüyüş de öyle, tempolu olması, seni zorlaması gerekmez düz yürüyüş, ne kadar yürürsen o kadar iyi.

yüzme çok etkili ama benim ağrı durumum hafif seyrederken 3 4 gün denize gideyim dedim, bütün ağrılarım tavan yaptı, suyu da çok seviyorum, girince de iyice çalışmış oradaki kaslar, fena yamulttu beni yani :)
  • killerbee  (24.10.21 12:14:34) 
fıtık ağrısından ilk seferinde 15 gün gram uyumadım.

ikincisinde 3 ay uyuyamadım. o kadar kötü durumdaydım ki ölmek istedim yani.

böyle durumlarda insan ameliyathane hayalleri kuruyor, cidden böyle ameliyathanede ameliyat olduğum hiç ağrımın sızımın olmadığı hayalini kuruyordum.

o kadar çok ağrı kesici kullandım ki, karaciğer, safra kesesi hepsinin canını okudum, bu geçirdiğim son bel fıtığı atağının üstünden 4 sene geçti ama 2 senesi hayatımı çok kötü etkiledi, evden çıkamadım, yürürken ayağımı sürüdüm, sağ bacakta ayakta hiç his yok falan. sonra ufak ufak yürüyüşe başlayınca açılır gibi oldum, ondan sonra deli gibi yürümeye bşaladım 40 km yürüdüğüm oldu günde, bu dediğim süreçte kilo vermeye çalışıyordum, sigharayı bırakmıştım. derken 2 ayda 23 kilo verdim basit bi diyet ve yürüyüşle.

yani ameliyat olmak senin seçimin ama sonrasında mutlaka dikkat et.
  • killerbee  (24.10.21 12:17:31 ~ 12:17:57) 
evet sandalyenin arkalığı varsa popoyu oraya dayamak lazımmış. ama dediğin gibi arkalıksız bir oturak hatta yoga topu iyi gelebiliyormuş ben de bugün öğrendim şuraya bakarken: www.instagram.com

tesadüf yüzmeye bugün başlıyorum :)
  • woe  (24.10.21 12:19:53) 
fıtık ağrısının benim en çok çektiğim kısmının sebebi içerideki ödem.

vücut bir sıvı salgılıyor orasını korumaya alıyor ve tamir etmeye çalışıyor. içerideki basınç bazen o kadar çok yükseliyor ki, fıtığın ağrısını kat kat arttırıyor.

bunun için oraya ultrason seansı uyguluyolar, ultrason seansının amacı da oradaki ödemi dağıtmak. böyle bir şey de var aklında olsun.
  • killerbee  (24.10.21 12:25:43 ~ 12:25:59) 
Bu bel fitiginin en boktan yani etrafinda acaip hurafe dolasmasi, bende de var, uzundur arastiriyorum ve bu kadar bilgi kirliliginin baska hicbir hastaligin etrafinda dolastigini zannetmiyorum. Resmen bir lagim cukuru.

Benim arastirmalarim sonucunda ulastigim sonuc su:

1- en az 3 tane operator doktor ile konus, mrlara baksinlar. Eger hepsi ameliyat demezse acele etme.Eger hepsi ameliyat diyorsa o zaman yapacak birsey yok, actiracaksin.

2- Ameliyat sonucu cikana kadar belini sakin oynatma, sacma sapan igneler falan yaptirma. Ben yaptirdim, her mudahalede daha da kotulestim, hicbir ise yaramiyor.

3- Ameliyatinda bence korkulacak birsey yok, girdisi ciktisi 1 saat. 6-7 saatlik ciddi riskli ameliyatlara girenler var.

4 - Ameliyat olup tamamen agridan kurtuldum diyeni duymadim, ama ameliyat olduguma pismanim diyeni de. Gecen sene bir yakinimiz oldu, yuruyemeyecek durumdaydi, hala hafif agri var ama eskiye gore cok daha iyiyim diyor. O yuzden tek secenek ameliyat ise ol gitsin, surekli agri ile yasanmaz..
  • cooperr  (24.10.21 12:48:10 ~ 12:48:26) 
Çok deneyimli arkadaşlar yazmmış, özellikle @killerbee nin dediklerine katılıyorum.
Bence 2 fizik tedavi uzmanı bu kesin ameliyatlık demezse olmayın. Cerraha gidersen işi o olduğu için ol geç der. Fizik tedavi daha iyi yönlendirir.

Ben ameliyat oldum sorunum devam etti, meğer bendeki sorun enflamasyonmu, çok güçlü anti-inflamatuar ilaçlar kullandım, daha sonra da paleo diyeti yaptım. Her gün üç damla kekik yağı kullanıyorum fibromiyalji için. fibromiyalji ağrıları daha yoğun hissetmeye sebep oluyor çünkü.
  • spankenstein  (24.10.21 15:41:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.