[]

Bireysel başarı diye bir şey var mı?

Sınavlar başarıyı ne kadar ölçüyor? Çok zeki biri doğru yönlendirilmediği için sınavlarda başarısız olabilir. Hele ki internet çağında çok çalışan değil doğru bilgiye kolay yoldan ulaşan kazanıyor bence. Sosyal medya öncesinde bile bireysel başarı belli vardı ama şimdi whatsapp grupları falan derken bilgi yalan oldu bence.




 
Sinav var sinav var simdi hocam, buna nasil genel bir cevap verelim ki? Atiyorum unide bir dersin sinavinda hoca uc asagi bes yukari hep ayni sorulari sorardi, bir baskasi ise her sene sorulari degistirir en saglam sorulari sorardi. Boyle bir ornek uzerinden gidilirse ilk sinav daha cok ezbere ya da belli basli yerlere odaklandigi icin o dersteki bilgini genel anlamda olcmede yetersiz kalirdi diyebiliriz. Diger yandan ise oteki dersten saglam bir not alabilmen icin o derste ogretilen neredeyse her seyi bilmen gerekirdi.

Hal boyleyken, yani olay daha cok sinavlari hazirlayanlara ve dolayisiyla sinavin icerigine bagimli oldugu icin direkt 'su kadar olcuyor' tarzi bisey demek zor olur. Olcen de var olcemeyen de var.
  • j r r tolkien hayrani  (23.10.21 18:57:46 ~ 18:59:02) 
sınavlar zekayı ne kadar ölçüyor diye sorsanız anlarım da başarı kısmı nasıl ayrışıyor anlamadım. her sınav her zeka tipini ölçmez ama başarıyı ölçer bence. sınavı iyi bir skorla/sonuçla geçiyorsan o şeyde başarılısındır, geçmiyorsan değilsindir. başarının anlamı bu zaten, sınandığın/zorlandığın her ne ise üstünden gelmek, hedeflediğin şeyi kazanmak vs. çoğu sınav için de esaslı bir zekadan ziyade sistematik çalışmaya ihtiyaç var. çalışan başarır. bu mantığın zaman içinde değişen öyle çok etkene bağlı bir şey olduğunu düşünmüyorum.

sırf yönlendirmelerle hareket eden biri de çok kısmını geçtim zeki bile değildir, sınavda başarısız olmasına şaşırmam. internet çağında da ilkel çağlarda da çok çalışan (eğer sürekli aynı şeyleri tekrar etmiyorsa ki bu 'çok çalışmanın' mantığına aykırı olurdu) doğru bilgiyi de onu elde etmenin kolay yolunu da az çalışanlardan veya çalışmayanlardan daha hızlı bulacaktır kuşkusuz. bireysel, sosyal, uzaysal artık hangi boyutta ele alırsak alalım çalışan başarır/kazanır, çalışmayan da bahane arar.
  • erenderk  (23.10.21 20:45:21) 
Once basarinin tanimini kafada oturtman lazim.
Basari dedigin daha cok diploma mi, yoksa daha cok para mi?

Sinavlar eger hile yoksa akademik basariyi bir sekilde olcuyor, cok cok zeki birinin bence en olumsuz sartlarda bile sinavlarda basarisiz olma ihtimali dusuk, bunun ornegiyle defalarca karsilastim.

Sinavlar uzerinden gidersen akademik basariya gidersin ama bu kumulatif olarak basarili oldugun biri anlamina bence gelmiyor.

Bence kumulatif basarinin tanimi soyle:
1 - hersey konusunda ustunkoru de olsa fikir sahibi olmak
2 - birseyi cok iyi bilmek
3 - sosyal zeka ile bu cok iyi bildigin sey ile insanlari manupule etmek
4 - "yasal yollardan" buyuk oranda baskalarini kullanip paraya ulasabilmek
  • cooperr  (23.10.21 20:58:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.