[]

Kahve bağımlısı oldum

alışkanlığımı değiştirip de nasıl daha az tüketirim?

---
Evden çalışırken 2 - 3, iş yerinde iken 3 - 4 kupa filtre kahve içiyorum günde, daha da artıyor bazen.

sabah uyanınca 1, kahvaltı ederken 1, aralarda canım sıkıldıkça ya da yapacak daha iyi işim yoksa. acıkınca gece yatmadan önce de içiyorum bazen. sabah kahvaltısı, akşam yemeği hepsinin yerine geçiyor.

önceden beri kahve severim de bu kadar tüketmezdim.

şimdi kahveyi epey azaltıp arada bi içtiğim ya da sabah güne başlamakta zorlanırsam içtiğim bir şey haline getirmek istiyorum.

ama bendeki aslında bağımlılıktan öte alışkanlık, yerine bir şey koysam kahveyi bu kadar aramam. nasıl azaltırım tüketimimi?

 
Sabah kahvesi yerine bitki çayı olabilir. Tadı güzel bitki çayları var. O olmazsa siyah çay ya da earl grey falan da olabilir. Bence earl grey çok lezzetli.

Bu arada 2-3 kupa fazla değil bence.
  • himmet dayi  (22.10.21 09:30:06) 
Sabah kahvesi sağlıklı bir şey değil. Vücudun kendi uyanma mekanizmasını bozuyor. Bu nedenle sabah kahvesini çıkartın hayatınızdan. Yerine bir bitki çayı koyabilirsiniz. Ya da sabah kahvesini kafeinsiz seçebilirsiniz.

Diğer öğünlerde de çok demli olmayan bir kahve demleyip içebilirsiniz. Yani gün içinde tükettiğiniz kahve miktarı azalır. Ama içecek miktarı sabit kalır. Bu sayede kahve keyfinizden kısmadan aldığınız kafeini azaltmış olursunuz.
  • zimbirik  (22.10.21 09:35:11) 
aslında kahve içmekte çok büyük bir sorun yok ama ne zaman enerjisine ihtiyaç duysan sinirler bozulup sorgulama başlıyor. maalesef bünye kafeine karşı bağışıklık kazanıyor. bu şekilde kodlanmış çünkü. her zorlanmada bir sonraki için kendini evrimleştiriyor.

ben tam bu noktada sporcu kahvesi ve kafeinsiz kahve ikiliyse işi çözdüm.

Normalde bir insan sağlık sınırları içinde günlük 400 mg'lık kafein alabiliyor. Normal bir filtre kahvenin 1 gr'ında 15-20 mg kafein bulunuyor. yüksek kafeinli sporcu kahvesi diyebileceğimiz filtre kahvelerde 20-25 mg arası kafein oluyor.

Yani spordan önce /sabahları aldığın kahve yüksek kafeinli olursa, gün içinde keyif için istediğin kadar kafeinsiz kahve içebilirsin. iş başka aşk başka olur. amaç ve araç olur. kahvenin yerine bir şey koysam sorusuna bir cevabım yok, çünkü bana göre öyle başka bir şey yok <3

not: yüksek kafein için taft ve koffieboon markalarını araştırabilirsin. fiyatları yarı yarıya ama kafein oranları yakın. (~23mg)
  • onemoremile  (22.10.21 09:40:56 ~ 09:43:29) 
Birkaç aydır azaltmayı başarmış biri olarak yazayım ben de.
Yerine aldığım şey sütlü çay oldu.
Bitki çayı da iş görüyor ama earl greyle yapılmış sütlü çay beni gerçekten kurtardı.

Günde 2 kez 600 ml, 1 kez 800 ml kahve içmekten (ekstra buluşmalarda artabiliyordu da) günde 1 kez 600 ml düştüm. (Genellikle 1 kez yapmaya çalışıyorum ama stresi yönetemediğim zamanlarda 2 olabiliyor.)
Bunun dışında sadece ekstra durumlarda dışarıda buluşma vs olursa miktar artabiliyor ama genellikle sabitledim diyebilirim.
  • mutekebbir  (22.10.21 09:42:42) 
bu kadar içersen yakında mideni eline alırsın.
sağlığını düşünerek azalt.

yerine su koy, daha güzel bir içecek yok.
  • adivar  (22.10.21 10:11:43) 
Kahvenin bir zararı yok, o yüzden istediğin kadar içebilirsin. @onemoremile'ın kafein hesabına bakarsan zaten sıkıntılı aşamaya gelmen için günde 20 tane espresso içmen lazım, o da mümkün değil.

Ama vücut alışıyor evet, onu çözmek için ben yılda 1 ay kahve orucu yapıyorum. 1 ay kahve içmiyorum yani, 1 hafta falan zorluyor, ama döndükten sonra daha çok keyif alıyorum. Bunu tavsiye edebilirim.
  • plutongezegendegilmi  (22.10.21 10:13:22) 
Kahveye pragmatist yaklaşarak ve sağlığını önceleyerek azaltabilirsin. Aç karnına kahve içmek bence çarpıntıya davetiye çıkarmak. Ben kahve sevmediğim için sadece uykumu bastırmak istediğim zamanlarda günde 1 fincan içiyorum. Sen kahveyi seviyorsan eğer 1 fincan zevk için 1 fincan da uykunu bastırmak için içebilirsin.


  • Amaranta ursula  (22.10.21 11:17:31) 
Süt, kakao ve çok az hazır kahve ile kendi içeceğini yap. Yine bir miktar kahve tadı gelir, içme alışkanlığına devam edersin ama dozu düşürmüş olursun. Havalar soğuyunca salep falan da deneyebilirsin.


  • mikro patlama  (22.10.21 16:37:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.