[]

Siyaset felsefecileri bir bakın hele

Dostlar,

şimdi iktadar ve güç paradigması üzerinden bir siyaset okuması yapmaya kalksak akla ilk kim gelir: Foucault değil mi? Aynı hat üzerinde başka felsefeciler var mı?
Bir diğer sorum da şu: Politika felsefesi bu paradigma dışında nasıl okunabilir ki? Yani buna alternatif sunan düşünce ve felsefeciler kimdir?

Sevgiler

 
Valla siyaset felsefecisi değilim ama konu Foucault'dan öncesine de dayanıyor. Yani bence Machiavel de, Hobbes da, Weber de okunur. Ama spesifik olarak sorarsanız Elias Cannetti'den Kitle ve İktidar derim.


  • Amaranta ursula  (19.10.21 14:54:29) 
yukarıdakine Carl Schmitt eklemeye geldim.


  • prole  (19.10.21 15:15:27) 
peki iktidarsız bir siyaset için nereye bakmalıyım?


  • jahjah  (19.10.21 15:18:17) 
bauman, deleuze, habermas...


  • rose parks  (19.10.21 15:37:39) 
Valla tamamen akıl yürüterek yorum yapacağım, konunun uzmanı değilim bilenler daha fazla katkı yapabilir.

Amcınız iktidarsız siyaset ise belki konuya biraz antropolojik perspektiften bakmak işinize yarayabilir. İlkel kabile toplulukları ve yönetim şekillerine ilişkin okumalar yapabilirsiniz. Victor Turner ve Arnold van Gennep(bundan tam emin değilim ama Turner size başka kapılar da açar, okumalar önerir) faydalı olur diye umuyorum. Öte yandan antik yunan ve demokrasi anahtar kelimeleri de bir fikir olabilir. Thomas More'un ütopya'sı bu kulvara tam giriyor mu emin değilim çünkü lisansta okumuştum ve tam hatırlamıyorum. Ama okunur yani bence.

Son olarak siyasetin feslefesi diye aratıp bir kitabın içindekiler kısmına bakabilirsinzi ek olarak siyasetin sosyolojisi'ne ilişkin Nur Vergin'in giriş niteliğinde bir kitabı var o da sizi yönlendirebilir diye düşünüyorum. Gramsci, Adorno vs.
  • Amaranta ursula  (19.10.21 15:38:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.