[]

Aile terapisinde psikolog mu psikiyatr mi önerirsiniz?

Siz hangisini önerirsiniz?


45 dk 450 tl olan bir özel psikiyatrindan seans alıyoruz. Yüzyüze olan ilk seanstan memnundum ama sonra online yapmak zorunda kaldık, online kısımda çok memnun kalmadık, pek profesyonel değil sanırım. Özel hayatından örnek verdi bir iki defa. Bize sinirlendi pek belli etmese de. Bir de pek yol haritası çizmiyor bize.


Neyse, az önce Googleye online aile terapisi yazdım ve ilk çıkan sitede 200 liraya 50 dakika terapi gördüm psikologdan. Psikiyatra devam ederken bir yandan da psikolog ile de terapi mi yapsak diyorum. Böyle bir durumda psikiyatra haber vermek gerekir mi?

Aslında psikiyatr terapisini iptal etmeyi de düşünüyorum ama vakit vermek lazım belki de. Beş hafta oldu terapiye başlayalı.

Okan Bayülgenin bir programında üç tane psikiyatr vardı, ve biri aile terapisi için oetalam 3-6 ay gibi bir süre lazım demişti. O yüzden süre vermeliyiz diye düşünüyorum ama maddi olarak da aşırı olmasa da zorlanacağız muhtemelen. Teşekkürler

 
Terapi ile ilgili olarak öncelikle şunları aklınızda bulundurmanızı öneririm:

-birçok farkli terapi ekolü var.

-psikiyatri eğitiminde de psikoloji eğitiminde de üniversitede ilgili dersler verilse bile "terapi yapma dersi / eğitimi" gibi bir şey verilmiyor.

-terapi eğitimleri akredite kuruluşlar tarafından ücretli olarak veriliyor. psikiyatr ve psikologlar bu meslek hayatlarının başında veya süresinde bu eğitimlere katılıyorlar.

-terapi eğitimi de almak yeterli değil, süpervizyon almaları gerekiyor.

-dolayısıyla psikiyatr da olsa yüksek lisansını yapmış klinik psikolog da olsa mezun olduğunda aslında terapi yapmaya yeterli olmuyor. (ülkemizde bu alanda meslek yasası olmadığı için hiçbir yasal engel yok, yapan çok piyadada ama etik ve sağlıklı değil.)

-önemli olan belirli bir terapi ekolünde eğitimlerini almış, aile danışmanlığı konusunda uzmanlaşmış ve supervizyonunu da almış bir terapist bulmanız. bu psikiyatr da olsa psikolog da olsa böyle.

-daha ilk seanslardan kendi özel hayatından örnek verip sizi belirli bir konuda yönlendirmeye çalışan biri bana hiç profesyonel ve etik gelmedi.

-birbirinden habersiz psikiyatr ve psikologa aynı anda devam etmeyin. bu aynı anda iki farklı yaklaşım, tedavi demek. ruh sağlığı için çok sakıncalı olabilir.

-uzman psikolog esra yatağan'ı araştırmanızı öneririm. aile terapisi alanında uzmanlığı olan ve etik bakış açısına güvendiğim biri.

(ben psikoloji mezunuyum ancak sizin ihtiyacınız olan alanda çalışmıyorum.)
  • la lykia  (17.10.21 23:55:05) 
Psikiyatri için bedensel tepkiler gerekiyor, yani taraflardan birindeki ruhsal/duygusal bozukluk bedene de yansımaya başlamışsa önce bedeni iyileştirmek amacıyla psikiyatriye gönderiliyor insanlar. Onunla eşzamanlı olarak psikolog yardımı gerekiyor. İlaç etki ettikten sonra davranışlar üzerinde çalışmak en iyi sonucu veriyor. Yani ilaca ihtiyaç yoksa psikiyatrla çalışmayın derim. Ama ihtiyaç varsa da ihmal etmemek gerekiyor.


  • muhayyer divan  (17.10.21 23:57:27) 
@playing star

Evet ama hem daha fazla para isterler hem olaya psikolog gözüyle değil daha çok tıp gözüyle bakarlar, bir miktar tedbirli olmak lazım diye düşünüyorum. Yani aile terapisi psikiyatrinin değil daha çok psikologların konusu diye biliyorum.
  • muhayyer divan  (18.10.21 00:06:54) 
Bizim psikiyatr, şema terapi ve bilişsel davranışsal terapi üzerine uzmanlaşmış bildiğim kadarıyla. Aynı ekoller de bir psikolog bulsam mı?
Ya da psikiyatr ile psikologu iletişime sokmak gerekir mi?

Daha önce psikologa gittik ve o ilk seans eşimle beraber aldı ve sonra tek tek aldı, iki ay kadar devam ettik, psikolog aile terapisinden ziyade, bireysel olarak halletmeniz gereken sorunlar var, o yüzden tek tek yapalım demişti. Eşim baya da memnundu ama maalesef ülkemizde bu işler bol parayla dönüyor. Maddi sebeblerle terapiyi sonlandırmak zorunda kaldık. Otohipnoz ödevleri vs veriyordu ve güzeldi ama ailesel sorunlara ne kadar faydalı oldu tartışılır.
  • beni sen öldürme  (18.10.21 00:08:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.