[]

gece yağmurda araba sürerken yolu göremedim

ilk defa arabayla gece yola çıktım bir saat önce yoğun yağmurun altında kaldık arkadaşımla. sileceklerimi çalıştırdım ancak gerçekten yolculuğun yarısında yolu göremedim. cam buğulanmasın diye klimayı full açtık ancak ben yolu hiç görmedim, silecekler çalıştıktan sonra 1 saniye önüm açılıyor sonra camda iz/buğu kalıyor ve önümü görememiyorum. yoluda ortalayamadım. bu normal mi ilk gece için? arkadaşım sileceklerimi beğenmedi değiştirmeliyim sizce? arabayı park ettim koşarak eve kaçtım stresten resmen :)




 
'Bu normal mi?' demişsiniz. Yolu göremeden yola devam etmek normal değil. Sağa, emniyetli bir yere çekip, yağmurun şiddetini azaltmasını beklemeliydiniz.
Kaloriferi çalıştırıp yönünü camlara verirseniz veya camları hafif aralarsanız buğuyu önlerdiniz.
Silecek camdan geçtiği ilk anda cam tertemiz oluyorsa silecekleri değiştirmeye gerek yok. Tertemizden kastımın içinde buğu yok. buğu içerden olan bir şey, sileceklerle alakasız.
  • Mirket  (16.10.21 01:20:02) 
Aynısı bana da oldu. Az önce eve geldim. Ben de sağa çekip beklemek isterdim ama gece 12'de D100 karayolunda sağa çekip bitmek bilmeyen yağmurun dinmesini beklemek katliama sebep olabilir. Mümkün mertebe yavaş ve temkinli sağ şeridi tutup geldim. Camda saçma sapan kar gibi leke vardı, öyle cam ısıtma ya da pencere açma da iş görmedi. Yolun büyük kısmında şeritleri bile göremeden öndeki aracı takip ettim. Ama anladığım kadarıyla herkes bu durumdaydı çünkü genel olarak trafik yavaş akıyordu ve insanlar şerit kaçırıyordu. Yarın cama su kaydırıcı sprey falan bakacağım. Ben daha önce gece yağmurlu yolda kullandım ama İstanbul trafiği değildi. Çok fazla ışığın bir de yerden yansımasıyla birlikte görüşü oldukça azalttığını ama bunun normal durum olduğunu düşünüyorum. İstanbul trafiğinde gece yağmurunda araç kullanmış arkadaşların desteğini ben de bekliyorum.


  • prole  (16.10.21 01:28:20) 
Emniyetli bir yere çekip beklemek mümkün değilse, iki şerit çizgisini ortalamaya çalışmak, bu da mümkün değilse bir aracın peşine mesafeli takılmak iyidir. Mesafeli olmalıdır çünkü yakın olursanız hem farınızla öndeki aracç sürücüsünü rahatsız edersiniz ve hem de öndeki aracın sıçrattığı çamurlu suya maruz kalırsınız.


  • Mirket  (16.10.21 01:41:06) 
araç ne bilmiyorum ancak analog sistem araçlarda içerdeki havayı cama verme ve dışarıdaki havayı verme seçeneği var. içerideki havayı verirsen sürekli buğu yapmaya devam eder. havayı dışarıdan al seçeneğiyle kullanacaksınız; buğuyu hemen temizler. yeni dijitallerde de vardır illaki bu seçenek. yani durumunuz normal değil. klima/kalorifer kullanımında hata var.


  • adivar  (16.10.21 07:44:03) 
buğunun sileceklerle bir ilgisi yok.


  • adivar  (16.10.21 07:45:30) 
Yolu görememe sebebin cam buğusu mu yoksa yağmur suyu mu?
Silecek hiç çalışmasa bile yolu bir miktar görürsün. Özellikle de uzunları yaktığında. Evet karşında veya önünde araç yoksa uzunları yakmalısın böyle durumlarda.

Cam buğulanmasını önlemek için havalandırma ayarından buğu önlemeyi (düz, alt vs ayarları var) seçmen gerekiyor.

Sileceklerin kötüyse değiştirirsin zaten ucuz bir şey ama kötü silecek bile yolu görmene büyük engel olamaz.
  • bana kedicik derdi  (16.10.21 08:14:49) 
Buğu için hava yönlendirmesini cama (yukarı işareti, ya da aşağıda verdiğim linkteki ambleme) çevirin. Manuel ya da dijital farketmez, yön yukarı/cama olmalı.

Çok buğulu ise fanı en hızlı seviyede açın, buğu giderildikçe hızı düşürebilirsiniz, çok kafa ütüler çünkü.

Isı çok önemli değil, motor soğuksa bile buğu çözülür hızlı havayla. Isı ayarını konforunuza göre ayarlayabilirsiniz. Sıcak olması işlemi hızlandırır, buğu çözülünce ısıyı düşürüp bunalmayı engelelyebilirsiniz.

Silecek meselesine gelince, silecekler genelde 3-4 kademe olur.

1. kademe ya fasılalı açılır kapanır (3 sn'de bir mesela) ya da arabada yağmur sensörü varsa yağmur yoğunluğuna göre çalışır.

2. kademe sürekli belirli bir hız

3. kademe daha hızlı

4. kademe en hızlı (varsa)

Yani siz yağmur yoğun yağınca kademeyi en hızlıya getirdiğiniz halde mi yolu göremediniz? (aşırı yoğun yağışlarda olabiliyor bazen, ama dün böyle bir yağış yoktu sanki)

Ya da 1. kademe, yani yağmur sensörü ayarında mı kolu bıraktınız da silecekten randıman alamadınız?

Yağmurlu avalarda görüş oldukça azalır, aydınlatma ve yol çizgileri çok önemli. Diğer araçlar da varsa çok korkacak bir şey yok, önünüz ve yanınızdakileri hizalarsanız kendinize.

Ama başka aracın olmadığı ve çizgisiz orman/dağ/köy yolları tehlikelidir yağmurda.
  • John Bloor  (16.10.21 10:18:15) 
Arabaya rüzgarlık taktır. yağmur yağdığında çok hafif camı indir buğu olmaz.


  • komando kani var bende  (16.10.21 10:22:16) 
@John Bloor +1
aşırı sağanak yağmurda buğudan bağımsız görüş mesafesi zaten çok kısalır, silecekler son kademe de çalışsa dahi yağmurun hızına yetişemeyebilir.
Bu gibi durumlarda yol görünmeyecek gibiyse müsait bir alana çekip beklemek yoksa dörtlüleri yakıp düşük hızda gitmek gerekir, şerit ve önde ki araçları takip etmekte önemlidir.
  • sealth  (16.10.21 11:11:24 ~ 11:15:23) 
Dün ben de benzer bir yağmura yakalandım ve aynalarda çok su biriktiği için yan aynalarımdan verim alamadım. Sonra müsait bir yerde bezle sildim aynadaki su damlacıklarını da rahatladım. Su itici sprey veya sıvılar var cama, kaportaya veya aynalara uygulayabilirsin. Ben alacağım şahsen.

Buğu için de klimanın ayarlarını öğrenmelisin.

Yeni araba kullanıyorsan arabanı çok iyi tanı. Daha önceki soruların da basit ama önemli şeylerdi kendine veya başkasına zarar verme.
  • chicha_v2  (16.10.21 11:30:44) 
Silecekleri son kademeye alıp sis farlarını açtığında görüş mesafesinin uzadığını görebilirsin. Onun dışında arabaya yeni mi eski mi bilmiyorum ama 2. el araçsa ve klima sistemi uzun süre içerideki havayı döndürme modunda çalışmışsa araç camları daha yoğun şekilde buğu tutar, bunu hayvan gibi buğulanan minibüs camlarında görebilirsin. O nedenle bir süre dışarıdaki havayı alacak şekilde çalıştır havalandırmayı.


  • Zaman Tamircisi  (16.10.21 11:37:16) 
Yazmayı unutmuşum, kesinlikle arka cam rezistansını da aç. Hem arka camın da buğulanmaz hem de birçok arabada aynalarda da resiztans var.

@chicha_v2'nin dediği durumda aynadaki resistans yağmur damlalarını da buharlaştırır aynayı kuruturdu.
  • John Bloor  (16.10.21 11:51:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.