[]

İş fikri

Aklıma gelen bir iş fikrini değerlendirmek için birkaç soru sormak istiyorum.

1. Sadece kahvaltı odaklı bir yemek dağıtım şirketi kurmak mantıklı mı? Ana hedef fabrikalar ama isteyen her yere gönderilebilir.

2. Konsept sadece şu. Bir tepside birkaç peynir çeşidi olacak, küçük kutularda reçel, bal, tereyağı olacak, domates, salatalık olabilir, bir tane haşlanmış yumurta olabilir, isteğe göre salam, sosis, pastırma eklenebilir. Bu şekilde bir menü olacak. Tabii ki plastik çatal, kaşık, bıçak, ıslak mendil, peçete eklenecek. Tepsiler şeffaf şekilde kaplanacak. Kısaca iş yerlerinde kahvaltı ile uğraşmak istemeyen her yere dağıtım yapılabilecek. Buna normal vatandaş da ulaşabilir. Diyelim bir piknik organizasyonu var. Organizasyonun yöneticisi 100 tane kahvaltı menüsü isteyebilir. Sizce bu iş fikri mantıklı mı? Sizce bir kahvaltı menüsü kaç TL'ye satılabilir? Siz bu menüye kaç TL verirdiniz?

3. Böyle bir işe girişmenin ne tür zorlukları olabilir? Bu konuları nereden araştırabilirim?

 
ben begendim valla kamu kurumlarının yada büyük şirketlerin kantiniyle falan anlaş oralara sat peynir ekmek gibi satılır.


  • sizofren06  (15.10.21 14:05:13) 
bence mantıklı değil.

toplu satış yapmayı planladığın çoğu yer (fabrika, büyük işletme vs.) zaten yemek verir. kahvaltı sunuyorlarsa sen zaten iş yapamazsın. sunmuyorlarsa da çalışanların programında "kahvaltı arası" olmayacağı için bu yemeği ne zaman yiyecekler, nasıl olacak vs. sorun olabilir. 300 kişinin çalıştığı yere saat 8'de 50 tepsi yemek götürdün diyelim, diğerleri çalışırken bu 50 kişi açıp yemek yiyebilecek mi?

toplu satış olmadığı sürece bu modelin yürümesi bence pek mümkün değil çünkü aşırı masraflı olur. o kadar farklı yere gidecek kuryenin masrafı kazandığın parayı aşar. üstelik sabah kahvaltı yapmadan işe gitmek zorunda olan çoğu insanın da kahvaltı tabağı için dışarıdan sipariş verebilecek durumda olduğunu sanmam, haliyle bu ürünü yüksek fiyattan satman mümkün olmayabilir.

bu tip işlerde toptancı gibi çalışamıyorsan bence fazla şansın yok, yani mesela koca bir fabrikayı bağlamışsındır, bir tane araçla sabahtan götürüp 200-300 tepsi bırakırsın, o azman yürür... yok ama sen dürüm siparişi gibi bireysel olarak sipariş alıp da her isteyene ayrı ayrı götüreceksen işin içinden çıkılmaz.

bence böyle bir niyetin varsa komple yemek düşün, sadece kahvaltı için bana pek makul gelmedi.
  • alevli deniz sortu  (15.10.21 14:16:39) 
Gereğinden 1,5 saat önce uyanıp, hazırlayıp, derli toplu bir kahvaltı yapıyorum her gün. Kahvaltıyı çok severim.

Şirkette de bi sorun yok, yani gelse mutfakta hazır bulunsa, kahvemi alırken alıp masaya geçer yerim.

Ama her gün sipariş vermekle uğraşmam muhtemelen. O yüzden şirketi bağlaman gerekir. Bireysel olarak para da vermek istemem (zaten daha güzelini hazırlıyorum çünkü), şirkete "bu sayede çalışanlar işe daha erken gelecek" diye pazarlayabilirsin belki.

Yemek işi genel olarak zor abi. Bizim arkadaşlar sadece sandviç yapıyorlar, ama onu bile oturtmaları 6 aylarını aldı. Kahvaltı daha ekstrem bir şey.
  • plutongezegendegilmi  (15.10.21 14:59:05) 
1- tutmaz hocam bu iş.

2- 5 tl veririm o da seni kurtarmaz. ben iş yerine gelirken kahvaltı yapmamışsam iki simit alıp geçiyorum, çayla birlikte gömüyorum mesela. pratik olmalı, kahvaltımı yaparken ekranı da kontrol ediyorum mesela. reçelle balla uğraşırken odaya amirin girmesi beni gerer.. haşlanmış yumurtayı utancımdan yiyemem, kokar. yanımda iş arkadaşları var.

3- ürünler elinde kalır. müşteri bulamazsın bence. böyle bi dönemde zırt pırt zam gelir zaten malzemelere.

yani ben müşteri odaklı yazdım. hedef kitlen iş yerleri sanırım. ama bunca zamandır kahvaltıyı sorun etmeyenler bundan sonra da etmezler ve sıcak bakmazlar diye düşünüyorum. yoksa çok güzel olur her sabah sağlıklı beslenmek, ama iş yerinde tutmaz.
  • Improbable  (15.10.21 15:04:52) 
Sadece kahvaltı değil de daha kapsamlı olursa bence daha çok şansın olur ama o zaman da catering şirketi oluyorsun, bu işi yapanlar var ve gayet kârlı bir sektör, sen neden yapamayasın? Yeterli paran varsa, işi tutturabilirsen olur. Sektörü bilmediğim için ayrıntılı yorum yapamayacağım malesef.

Eve DORİTOS SÖYLEYEN insanlar varken, "ben bunu satamam" diye düşünme.
  • hayirsiz  (15.10.21 15:56:13 ~ 15:58:10) 
cateringlerde kahvaltı veriyor, hemde istersen böreğine kadar gönderiyor. sen müşterine sadece peynir zeytin veririm extra birşey yollayamam dediğinde müşteri kaybedersin.
Birde büyük şirketler yemek için anlaşıyor, gidipte dur başka firmayla kahvaltı için anlaşayım demez buradanda müşteri kaybedebilirsin

ama simit fırnlarına gidip el kadar bir tabakta peynir zeytin salatalık domates tabağı versen simitçilerin satması için gördüğüm gibi alırım
  • eja  (15.10.21 16:02:53) 
Lunchbox var senin dediğin konseptli olarak çalışıyor


  • KaraSakall  (15.10.21 16:17:32) 
işim gereği devamlı otellerde kalırım.
pandemi başladıktan sonra bazı oteller kahvaltıyı kaldırdı, bazı oteller açık büfeden kendi elemanlarıyla isteğe göre koyuyor, bazı oteller her müşteri için aynı tabağı hazırlayıp sunuyor. şu anda yine çoğu yerde açık büfe başladı ama hala kendilerinin oluşturduğu tabağı sunanlar var.
böyle otellerde bir kez kalırsam ikinci kez kalmıyorum. çünkü ben şekerli bişey yemem kahvaltıda, ama tabağa doldurmuşlar reçel, nutella, helva vs. ben peynir severim ve kızartma severim. başkası zeytini ağzına koymaz ama bir kilo reçel yiyebilir vs.
yani diyeceğim şu ki, ya isteğe göre tabak hazırlayacaksın (ki bu da tahmin edeceğinden daha fazla zaman ve efor kaybettirir) ya da herkese aynı tabağı hazırlarsan çoğu kişi memnun edemeyeceksin.
yeni fikirlere olumsuz yaklaşmayı sevmem ama kahvaltı için böyle. öğle yemeği daha kolay, vejeteryan olmadığı sürece herkes yer aynı yemeği.
benim söylediğim olaya ya pratik bir çözüm bul, ya da başka fikirler tasarla.
  • etna  (15.10.21 17:36:30) 
@etna, yemek işi bence daha zor. Kahvaltıyı düşünmemin sebebi hazırlanışının kolay olması. Bir teneke peynirden 100 dilim kesip 100 kahvaltı tepsisi oluşturmak zor olmasa gerek. Ama yemek olursa işler karışıyor. Yumurta haşlamak, patates kızartmak çok daha kolay.

Ben aslında menü sistemi düşünmüştüm. En temel seviye bir menü olur. Bu menüye istenen ürün eklenip çıkarılabilir.

Teşekkür ederim cevaplarınız için.
  • dissendium  (15.10.21 17:44:14) 
Shell benzinliklerde satıyorlardı bir ara. KOSGEB’den dedtek alıp bu işe girişmek isteyenleri de tanıdım. Ama pek tutmadı bu fikir. Umarım başarılı olursunuz.


  • hepbiarayisicinde  (16.10.21 02:49:17) 
Amaç para kazanmaksa binlerce daha kolay ve bu kadar her şeyin yolunda gitmesine bağlı olmayan iş kolu var. Güzel fikir mi güzel fikir. Bir fikrin güzel olması sizin o fikri kotarıp başarılı olacağınız anlamına gelmiyor tabii. Hayatım boyunca hiç bir zaman şansa, reklama, personele, organizasyon başarısına bağlı zor işler kurmadıgım için bana çok uzak gelmiş olabilir. Türkiye gibi para kazanmanın aşırı kolay oldugu bir ülkede herkesin zor fikirler peşinde koşması saygı uyandırıcı.


  • deer hunter  (16.10.21 11:03:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.