[]

arabanın suyu, yağı bittiğini nereden anlayabilirim?

ikaz lambası yanıyor mu arabanın suyu, yağı bitti, lastik inik şeklinde bir yazı yazar mı ekranda acaba?

birde lastik indiğinde benzinciden şişiriliyormuş o ücretli mi o işi kim yapıyor?


 
kendin şişirebilirsin, ya da çalışan çocuk varsa söylersin yapar biraz ateşlersin :) ücret yok benzincide bir kenarda dik duran dikdörtgen kutucuk işte, hava hortumu ve su hortumu var. ekrandan basıncı seçip takıyorsun.

yeni arabalarda lastik basıncı düşünce uyarı veriyor, diğerlerine de verir herhalde. bakım yaptırınca düzenli olarak ben pek dert etmiyorum onları 10 yıllık arabada bile. cam suyu bitince de bir şey fışkırmıyor oradan anlarsın :)
  • passion rules the game  (11.10.21 20:42:34 ~ 20:43:28) 
yağa lastiğe uyarı verir. suya uyarı vermez. bitince anlarsın zaten onu. yağ kaçağı yoksa senelik bakım yaptığın sürece yağ da sorun çıkarmaz.

arabanın ideal basınç değerlerini öğrenip benzincide kendin şişirebilirsin. uğraşamam diyorsan lastikçiye git 5 tl versen yeter.
  • jelly bear  (11.10.21 20:46:45 ~ 20:47:24) 
Arabaya göre değişir onlar. Ayrıca bu uyarı özellikleri için tüm arabaların klavuzunda bu özelliklere güvenmeyin esas takibi siz yapmalısınız yazar.

Sonuçta dandik sensörler ölçüyor. Kendiniz takip edeceksiniz.

Yap için bakım sonrası her 1000 köde bir yağ çubuğunu, en az haftada bir yedek su deposunu, aklınıza geldikçe de lastikleri kontrol edeceksiniz.

Arabada dijitale gğven olmaz.
  • goklerdengelenkarar  (11.10.21 20:52:14) 
Bunlari surucu kursunda ogrenmis olman gerekiyordu.

Yag bittigini yag cubugunu kontrol ederek, suyu dedigin de radyator suyu ayri, silecek suyu ayri, onlarin da haznelerine bakarak anlayabilirsin.

Lastigin indigini de arabaya binmeden lastiklere saga sola bakarak gorebilirsin. Bunlarin hicbirini kendin yapmak zorunda degilsin ama zamanla ogrenirsin basit seyler.

Yag cubugu nerde, silecek haznesi nerde, radyator haznesi nerde diye soracak durumdaysan gecmis olsun bunlari ogretmeleri gerekiyor.
  • bana kedicik derdi  (11.10.21 21:03:11 ~ 21:04:08) 
Lastik için konuşuyorum, o sensörler öyle hassas sensörler değil yani azıcık inse araba uyarı vermez lastik komple inince uyarı verir


  • milletin efendisi olmaya gelen adam  (11.10.21 21:04:56) 
Ben ehliyeti alırken (sene 2008) kimse bana araba ile teknik bilgi vermedi, ilk yardım, trafik işaretleri vs. gösterildi sonrasında kendi kendime öğrendim. Kitapçık varsa aç onu yoksa kullanıcı el kitabı PDF olarak internette vardır.
Hiç bulamazsan YouTube var.

  • Uncle Sam  (11.10.21 21:19:46) 
Yanınızda biri ile bir günü bunları öğrenmeye ayırırsanız daha iyi olur . Lastiği şişirmeden önce standart basınç değerini öğrenin sonra o değere göre akaryakıt istasyonundanki cihazdan o basınç seviyesini ayarlayıp şişirin. Ücretsizdir. Yeterli basınca geldiğinde (dijtal ekranlı olanlar) sesli uyarı verir.

Yağ için de çubuktaki belli bir seviye vardır her daim o civarda olması gerekiyor. Yap zaten öyle kolay kolay benzin/mazot gibi azalmaz. Motor içindeki mekanik aksamların hareketini düzenler.
Yağ değişimi,senelik bakım gibi normal şartlarda azalsından dolayı değildir bir nevi tazelemedir sadece.

@milletin efendisi olmaya gelen adam
Lastik belli bir değerin altına düştüğünde tamamen inmese dahi bazı araçlar uyarı veriyor. Soğuk havalarda bu daha belirgin olur.
  • Erva  (11.10.21 21:40:53) 
Amma çok hatalı bilgi verilmiş. Bi toparlamak lazım bunları;

- Şimdi ilk olarak lastik: Aracın sol kapı içinde veya benzin deposunun kapağında lastik basınçları yer alır. Örneğin: shield.com.tr
Bu örneğe göre her iki lastiğe de 33 psi hava basılması gerekir. Her benzincide hava ünitesi olur. Ayarı 33'e getirip yandaki zımbırtıyı 'END' yazıp ötene kadar lastiklerin subaplarına tutacaksın. İlk kez yaparken benzinlikte çalışan görevlilerden yardım istersin. Sonra kendin de yaparsın. Zor bir şey değil. Araçtaki basınç göstergesi sadece tamamen inen lastiği değil, sıfırlandığı değere göre %25 düşüş yaşarsa uyarır. Örneğin 32'de basınç sensörünü Set tuşu ile sıfırladınız. 24'ün altına düşerse ikaz lambası yanar.

- Yağ: Bakımını zamanında yaparsan kontrol etmene gerek yok. Ama kontrol edeceksen de dikkat etmen gereken şeyler var. İlk olarak aracı çalıştırmadan veya motor durduktan en az yarım saat sonra, araç düz bir zemindeyken kontrol edilir. Yağın kartere akması gerekir doğru sonuç için. Şartlar uygunsa kaputu açıp yağ seviye çubuğu çekilir ve ilk olarak üstünde biriken yağ silinir. Sonra çubuk tekrar tam olarak yerine takılır. Tekrar çekilip bakıldığında şu görselde 1 ile 4 arasındaysa seviye normaldir:
www.sorucozumleri.net
1'e yakınsa yağ azalmış demektir. Eklemekte fayda var.

Cam suyu: Bunun seviyesini haznesine bakıp göremezsin. Zaten hazne genelde aşağıda gizli olur. Takip etmen gereken bir şey değil. Cama su sıkmak istediğinde su gelmiyorsa suyu fullersin. Bu kadar.

Soğutma suyu kaputun altında genelde solda görünür bir haznenin içinde olur. Şu görselde solda sarımsı renkteki hazne: parkers-images.bauersecure.com
Yine araç çalışmıyor iken kontrol edilir. Haznenin üstünde max-min diye 2 çizgi olur. Onun arasında olması gerekir. Bazı araçlar bu su eksik ise hem ışıklı hem de sesli uyarı verir. Aracın devirdaim sisteminde bir sorun ya da kaçak yoksa kendi kendine tükenen bir şey değil. Ama ayda bir kontrol etmekte fayda var. Bu su minimumun altına indi diye araç hemen bozulmaz. Sadece dikkat etmekte fayda var. Çok kısa süreli olarak bu su olmadan da çalışır. Ama buna güvenip susuz çalıştırmayın tabii.
  • himmet dayi  (11.10.21 21:52:15 ~ 21:53:22) 
@himmet dayi'nın yazdıklarına ekleyecek bir şey yok, ama cam suyu için ekleme şart.

Cam suyu bazen öye bir anda biter ki, öndeki araçların yerden kaldırdığı çamur camı kaplar ve su bittiği için silemezsin. Rezil bir durumdur, tehlikelidir de.

Bu yüzden bitmesini beklemeden sık kullanıldığı mevsimlerde sık sık kontrol etmek gerekli, hatta ne olur ne olmaz diye bagajda bir tane 1,5 lt su bulundurmak her durum için iyi olur.
  • John Bloor  (12.10.21 10:21:18) 
araba 5-10 senelikse
ayda 1 kaputu aç
motor suyu normal seviyede mi kontrol
3-4 ayda bir, benzincide yağa bakalım diye soranlara evet de
  • bir soru sorcam  (12.10.21 10:37:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.