[]

İkametgahı yurtdışına almak ve askerlik

Merhaba, yaklaşık 3 hafta önce ingiltere’ye yerleştim, çift vatandaşlığım var ve bunları türkiye’de eşleştirmedim çünkü çok uzun bir işti ve kime sorsam gerek yok dedi. Ülkeden çıkış yaparken türk kimliğini de istiyorlar tabi ama, etkisi var mı bilmiyorum. Şuan ben diğer vatandaşlığım üzerinden burada olduğum için ( soyad farklı ) ikametgahımı buraya aldırıp seçimlerde vs oy kullanabilir miyim ? Veya ikametimi aldırmayıp bunlarla uğraşmazsam hiç ne gibi sorunlarla karşılaşabilirim ?

En çok kafama takılan mevzu ise askerlik, üni’den yeni mezunum ve min 3 sene yurtdışında kalınca dövizle askerlik yapılabiliyor, dövizle yapmak istiyorum bunun için yine ekstra bir işlem falan yapılıyor mu acaba ?

Oy moy yine neyse de askerlik işini napıcaz ya :/

 
1095 gun, sene olarak dusunmeyin hesabiniz sasar.

bildigim kadariyla calismaniz ve bunu belgelemeniz lazim.

konsolosluk yardimci olacaktir, tum evrak islerini onlarda takip edip onaylatacaksiniz zaten.
  • cairo  (11.10.21 17:59:14) 
Bildirimde bulunmanın nesi uğraştırıcı ki? Türk konsolosluguna gidiyorsunuz, yarım günde hallediyorlar. İstedikleri şey de vatandaş olduğunuza dair belgenin yeminli tercümanda çevirisi.

Bununla uğraşamam derseniz ikametgah bildirimi de yine kısa süren bir şey ama o zaman illa ki kimliğinizi isteyeceklerdir.

Her şekilde bildirimde bulunmak mantıklı bir eylem.
  • fraise  (11.10.21 18:00:59) 
Askerliğin en temiz çözümü vatandaşlıktan çıkmak. Halihazırda ikinci pasaportu olan bir insan neden Türkiye pasaportunu tutar anlamıyorum :)

İkinci pasaportun olduğu ülkenin askerlik kanunlarına bağlı olarak konsolusluk vatandaşlıktan çıkma işini yokuşa sürebiliyormuş. Dövizle askerlik için swift işlem parasını bile isteyen açgözlülere para yedireceğime uğraşmayı tercih ederim şahsen.
  • yürümeyin  (11.10.21 18:22:13) 
@fraise tr’de iken bunu yapmak istedim nüfus müdürlüğünden diğer pasaportumla gittim ana yeterli olmadı, şehir değiştirip bağlı bulunduğum diğer vatandaşlığın konsolosluğuna gidip vatandaş olduğuma dair imzalı kağıtlar vs randevu da en az 6 ay sonrasına idi. o belgeyi şuan bulunduğum yerde alıp dediğiniz şekilde yapabilirim aslında, ikametgah bildirimi için denklemem gerekmiyor o zaman ?

@yurumeyin turkiye dogumlu oldugum icin askerlik yapmadan cikilmiyor :) yoksa direkt cikarim az para degil. e hal boyle olunca da tr pasaportu da dursun istiyor insan. Bulgaristan vatandasligim var onda zaten askerlik yok.
  • garavel  (11.10.21 18:32:05) 
“ Diğer devlet vatandaşlığının hangi tarihte kazanıldığını gösterir kimlik bilgilerini içeren ve usulüne göre onaylanmış bir belgenin noter tasdikli Türkçe tercümesi. ”

Belgeyi bulgaristan konsolosluğundan alabilirim sanırım ama noter tasdikli türkçe tercümeyi yurtdışında yapabiliyor muyum?
  • garavel  (11.10.21 18:41:45) 
vatandasliktan asla cikma. turist vizesiyle mi geleceksin kendi ulkene. asdfghj gerek yok oyle seylere.

ikametgahi aldirabilirsin. kalici olarak yabanci ulkede yasadigin icin askerlik askiya aliniyor. duruma gore konsolosluga her yil evrak gonderiyorsun. misal ogrenciysen egitim atesesine okula devam ettigine dair transkript gondermek gibi.

tercume isini bence internet uzerinden turkiyedeki burolarla bile yapabilirsin. ucretini odedikten sonra hem pdf'ni email'le hem de esas evragi postayla bile sana ulastirirlar.
  • rm  (11.10.21 19:40:23) 
Yasadigin yerdeki turk konsolosluguna adresini beyan ediyorsun ve ikametgahin yurtdisi oluyor. Edevlette de o sekilde gorunuyor. Askerlik isini paran oldugunda ve gunu geldiginde cozersin.


  • bana kedicik derdi  (11.10.21 21:10:04) 
rm'nin söylediğine cevaben,

çift vatandaşlık olunca ona gerek olmuyor. öğrenci olarak geldim, konsoloslukta tecil ettiricem sandım, senin çift vatandaşlığın var seni işçi gösterelim dediler. yurtdışında çalışıyor gösterdiler ve askerlik durum sorgulamamda öyle çıkıyor. 38 yaşına kadar erteli. 6 sene kadar önce yaptım bu işlemi bir daha hiçbir şey yapmadım. tek önemli nokta tr ye kesin dönüş yapılırsa (6 aydan uzun süre kalınırsa) bildirim yapılması gerekiyor, o zaman da oradaki şart neyse ona dönüyor.

ben ikametimi taşımadım, bu işlem için sormadılar da. ikametim hala eskiden oturduğum yerde görünüyor. buna sebep olarak banka hesaplarım, kredi kartlarım falan var. onlarla uğraşmak istemedim. yurtdışı adresi olursa daha çetrefilli olur diye. bu süreçte kredi falan da çektim hatta. geçen sene adrese banka kartı gönderildi yeni, tarihi bitiyor diye. yurtdışına gönderilse ohoo yalan olur o yolda.

askerlik de ben geldiğimde ucuzdu sonradan zam yaptılar. önceden 3 sene çalışmış olma şartı vardı, o kaldırıldı.
öte yandan mevcut fiyat tr deki fiyattan hesaplanıyor. ancak kurlar yükseldiği için yurtdışı fiyatı düşüyor. 1 ocak ve 1 temmuzda fiyat yeniden hesaplanıyor.
mesela atıyorum şu an, 1 ocak öncesi tr de fiyat 38 bin gibi bir şeydi, euro olarak 5500 euro falandı. 1 ocakta tr fiyatı zamlanıp 40 bin falan oldu, ama o günkü kurla yeniden hesaplanınca 4500 euroya falan düşmüştü. yani ben şu an ödemek için acele etmiyorum, kurlar yükseldikçe yeniden hesaplandığın döviz cinsinden tutar düşüyor çünkü genelde, tr de zamlanmış olsa bile.
  • senolll  (11.10.21 22:13:54) 
@rm mavi kart diye bir şey var. Oy kullanmak haricinde normal vatandaşlıktan bir farkı yok "asdfghj"


  • yürümeyin  (12.10.21 12:00:55) 
@senolll: dogrudur. o yuzden duruma gore evrak gerekiyor dedim.

@yürümeyin: adam "oy kullanabilir miyim? ikametgahla ugrasmasam ne olur?" diye soruyor, sen devlet dairelerinde yapabilecegin en mesakatli is olan vatandasliktan cikmayi tavsiye edip oy hakki olmayan mavi kart gibi bir limbo statusu al diye cevap yaziyorsun. o nedenle asdfghj yani.
  • rm  (12.10.21 18:45:07) 
yurtdisinda oturumun varsa yurtdisinda bizim konsolosluk otomatik 37'ye kadar tecil ediyor. Sonra paran oldugunda randevu aliyorsun, ayni gun parayi yatirip, tecil kagidini aliyorsun. Ben herseyi bir gunde hallettim. 1095 gun olayi dogru, vergi verdigini ispatlaman lazim. Benden her sene odedigim vergiyi gosteren kagitlari istemislerdi.

Ikametgahin ile oy kullanmanin baglantisi yok, oy vatandaslik hakki. Istersen gidip yine konsolosluktan oyu basiyorsun turk kimligin ile.
  • cooperr  (12.10.21 18:50:08 ~ 18:51:17) 
@rm senin tek seferde okuduğunu anlama limitin iki paragraf sanırım. Üçüncü paragrafa kadar inebilseydin asdfghjlemezdin.


  • yürümeyin  (12.10.21 19:11:34) 
@yürümeyin: ok, kanka en iyi sen biliyorsun. sen magmaya kadar in oradan vatadasliktan cikar mavi kartla bize bu isin inceliklerini bildirirsin. hadi iyi gunler sana


  • rm  (12.10.21 19:47:48) 
@cooperr

oturumum var evet ama, bulgaristandan gelen ab vatandasligi sayesinde. turk pasaportumda herhangi bir oturum yok, hakeza bulgaristan pasaportunda da yok cunku zaten serbest dolasim. Coklu vatandaslik bildirimi mecbur mu bu durumda ?
  • garavel  (12.10.21 21:43:23) 
@ garavel

Oturum dedigim zaten pasaporttan onceki rutbe, sen onu gecmissin zaten.
Simdi yapman gereken yurtdisinda calismak, bildigim kadariyla sadece yasamak yetmiyor cunku calistigina dair kagit istiyorlar. Calismaya baslayinca gidip once askerligi tecil ettiriyorsun konsolosluktan. Gun sayisini tamamlayinca da bedelliye basvuruyorsun.

Ikametgah zaten bildigim o ulkede gecirdigin sure alakali. Bir ulkede 182 gunden fazla gecirdiysen zaten ikametgahin orasi. Ben uluslararasi ogrenci iken bile ikametgahim yurtdisi gozukuyordu cunku orada yasiyorsun.

Senin ilk 6 ay ikametgahin turkiye gozukur, sonra ingilteredeki konsolosluga gidip kardesim ben buraya geldim 6 ayi gecti, surada da calisiyorum, buda benim EU serbest dolasim hakkim, bir zahmet benim ikametgahi ingiltereye cekin, bir de askerligi 37ye sallayin dersin, sikinti cikacagini sanmiyorum.
  • cooperr  (12.10.21 22:10:29) 
@cooperr tamamen net şekilde anlaşıldı teşekkür ederm, vatandaşlık bildirmi va uğraşmayayım hiç o zaman. kesintisiz 182 gun mu geriye donuk 1 senede 182 gun mu peki ? 6 ay cikis yapmamali miyim hic bilginiz var mı?


  • garavel  (12.10.21 22:14:15) 
@ garavel

Toplam 182+1, boluk porcuk olabilir. Ama cok girdi cikti yaparsan ve senden ispatlamani isterlerse o zorlasabilir. O yuzden ben cok girdi cikti yapmani tavsiye etmem.

ozetle, ilk 6 ay fazla kimildama, devirince konsolosluga git, gerisini onlar halleder diyorum. Bana hic problem cikartmadilar, kagidin kuregin yerinde ise, organize isen zaten baya iyi davraniyorlar. Kagit takibi onemli, girip cikarsan mutlaka tarihler kayitli dursun. Ben hep pasaporta damga bastirttigim icin oradan takip ediyordum..
  • cooperr  (13.10.21 21:59:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.