[]

20 dönümlük nar ve portakal ağacı ne kadar kazandırır

merhaba. paydaş olduğumuz bi taşınmaza, amcamızın yıllardır ekim yaptığını öğrendik. normalde ben taşınmazı bi kere bile gidip görmedim diyordu, satışını istemiyordu ama. biz de inanıyorduk. nar ve portakal ekiyormuş. 20 dönümlük yer. hiç anladığım konular. acaba pay istenecek bir durum var mı? yani bu kadarlık ağaçtan iyi bir gelir elde edilme durumu var mıdır? bilgi verirseniz çok sevinirim. malum gelecek 5 tl'nin bile iyi sayılacağı bir dönemde herkes




 
20dönüm = 20.000m2
portakal 6x6m., nar ise 3x4m. aralıkla dikilir. ortalama 5x5m. dikim yapılmış olsa(bahçenin yüzde kaçı nar portakal bilmiyoruz)
5x5=25m2 den hesap etseniz 800 ağaç eder. ağaç başına yıllık 100-150 kg nar üretimi ortalaması vardır.
bu oran portakalda 150-200kg dır.

buradan hesabınızı yaparsınız artık :)
  • erty_ksk  (11.10.21 15:52:43) 
Üstteki arkadaşın hesabına göre amcanız parayı götürüyor.

Hiç emek harcamıyorsanız payın çok olması zor ama yine de istenebilir.
  • dissendium  (11.10.21 15:56:00) 
hocam bu tarz durumlarda kar payı değil icar (kira) ücreti isteyebilirsiniz ancak. zira bütün çalışma, masraflar falan karşı tarafça karşılanmış. bu sebeple siz gelire evya kara ortak olamazsınız. civardaki icar ücretlerine bakın, dönüm için ortalama 1500 tl gibi bir değerdir yıllık. tarşanın toplam icar değeri 30,000 tl olsa sizin payınıza göre ödeme yapması gerekir (tarlayı kullanmaya başladıpından beri her yıl için). muhtemelen bunu yapmaya yanaşmayacaktır ama, siz de gidip dava edersiniz bu durumda. zira sizin hakkınız olan bir tarlayı kafasına göre ekip biçemez.


  • shadowfollower  (11.10.21 16:51:54 ~ 12.10.21 09:43:22) 
Bunu en iyisi bir avukata danışmak gerekiyor. Ortada kötü niyet var.


  • efx  (11.10.21 22:10:44) 
Eğer hakkınız olan payı kendiniz ekip biçmeyecekseniz icar denilen kirayı talep edebilirsiniz.

Bu sene pancarda 400 ayçiçeğinde 300 lira ortalama icar bedeliymiş, portakal ve narı bulamadım. Ama yazıldğı gibi 1500 filansa "güzel para kanka"

1000 tl desek, arazinin tümü 20.000 tl eder yıllık, bunun üzerinden kendi payınızı hesaplarsınız.

Ama geriye dönük alabileceğinizi sanmıyorum.
  • John Bloor  (12.10.21 10:34:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.