[]

Uzay yolculuğu

Merak ettiğim bir konu var.

Şimdi biz dünyadan gözlemlediğimiz yıldızların çok eski zamanlardaki görüntüsünü görüyoruz ışığın aldığı yol nedeniyle. Gözlemlediğimiz bir yıldızdan dünyaya bakacak olsaydık da dünyanın çok eski zamanlardaki görüntüsünü görecektik. Peki bu olayın yakın mesafelerde denenmesi mümkün mü?

Mars'tan dünyayı gözlemlemek istesek dünyanın 1 yıl, 2 yıl gibi daha önceki görüntüsünü göremez miyiz? Mars'a gönderilecek bir robotun bunu denemesi düşünülüyor mu?

 
Mars ile dünya arası yaklaşık 225 milyon kilometre. Işık hızına da kabaca 300.000 km/s desek, Mars’tan dünyayı izlediğinizde dünyanın yaklaşık 13 dakika önceki görüntüsünü görüyorsunuz diyebiliriz. 1-2 yıl önceki görüntüsü için daha uzaktan bakmak gerekiyor.


  • orient blue  (10.10.21 21:45:38) 
denese ne olacak ki? biz bu mesafeden mars'a bakınca ne kadar detay görebiliyoruz da o ne görecek.

isterse 500 bin yıl öncesini göstersin onu o mesafeden görüntüleyecek ekipman olması lazım önce yoksa göreceğin pale blue dot :D
  • bohr atom modeli  (10.10.21 22:55:22) 
@bohr atom modeli, gelecekte bir gün teleskoplar da gelişirse neden olmasın.


  • dissendium  (10.10.21 23:32:06) 
mars o kadar uzak değil ki yahu bayağı uzaktsn bakılması lazım.


  • rose parks  (10.10.21 23:40:50) 
mars dünyaya en yakın konumda 3 ışık dakikası
en uzak konumdayken 22 ışık dakikası uzaklıktadır yani marstan dünyaya baktığında
anca bu kadar geçmişi görebilirsin.
ayrıca altmış ışık yılı öteye ışık hızıyla gitsen anca ayrıldığın zamanın görüntüsünü izlersin...
bir ışık saati ya da bir ışık yılı, bir saat ya da bir yılda ışığın gittiği mesafe demektir.
  • aslan2  (11.10.21 01:36:28 ~ 01:43:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.