[]

Hızlı tren nasıl yapılır

Entry'lerde görüyordum:

"yüksek hızlı tren kaza yaptı, çünkü adamlar eski rayların üzerine hızlı gidebilen treni koydular. böyle iş bilmezlik olmaz"

gibi şeyler diyorlar. Peki halihazırda iki şehir arasında tren hattı varsa, ve bu şehirler arasına hızlı tren yapılmak istense ne yapılması lazım?

Yeni ray mı döşenmesi lazım? Evet ise, bu yeni rayların eskisinden farkı ne olmalı?

 
Uzman değilim ama mantıken trenin daha yüksek hızda gidebilmesi için daha “düz” raylara ihtiyacı var. Daha geniş viraj açıları, rayın virajlardaki eğimi, daha rijit raylar, düzgün ek yerleri, uygun sinyalizasyon, vesaire. Eski trenlerle yht’lerin iz genişliği ve teker taban genişlikleri aynı mı bilmiyorum. Farklıysa zaten mecburen yeni ray lazım. Ekolojik etkiler de var tabii. Kuş sürülerinin arasından 50’yle geçmek başka, 250’yle geçmek başka malum.


  • orient blue  (09.10.21 16:28:55) 
chrome'da sayfayı türkçeye çevirince anlaşılıyor: www.quora.com


  • ya ben lan neyse  (09.10.21 16:50:39 ~ 16:50:52) 
Bir Makinist olarak orient blue arkadasa katiliyorum.
Almanyada YHT lere öncelik taniliyor mislal ayni yolda yük yada banyölü tren varsa onlar solaniyor.

Önemli olan 160km/h dan hizli gitmek icin ETCS kontrol sistemi gerekiyor, lamba gibi sinyallere gidemez bir tren. 250-300kmh firen mesafesi yetmez.
  • samiabi19  (09.10.21 20:55:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.