[]

zeka hk.

Bir insanın zeki olduğuna nasıl karar veriyoruz? Zeka pek çok alt dalı ve farklı türü olan bir olgu değil mi?
Genel zekanın ölçütü ne oluyor?

Mesela çevrenizdeki en zeki insan kim sorusunu düşününce aklınıza direkt isim/isimler geliyor mu?

Kendinize zeki diyebiliyor musunuz?

Zeka ve yetenek sizce doğru orantılı mı?

Hayatı sorguladığım yağmurlu bir günden bir takım sorular.

 
Bana göre en genel haliyle gözlem veya edinilmiş olsun, eldeki veriler dahilinde yaptığı çıkarımların isabetli ve ufuk açıcı olması. Farklı bir bakış getirebilmesi.

Tabii ki en mükemmel tanım bu değil ama buranın sohbet ortamı haline dayanarak lafı açsın diye belirteyim istedim.
  • reyals  (08.10.21 16:25:23) 
bana göre zeki adam, birden çok sefer yapılan bir işte çoğunlukta az emek sarfedip diğerlerinden iyi/eşit sonuç elde edebilen adamdır. bunu düzenli yapabiliyorsa zeki arada yapabiliyorsa yeteneği var demek bence. çoğu yetenekli insan başarı elde edemiyor o yüzden yetenekli = zeki diyemem


  • nahtoderfahrung  (08.10.21 16:26:32 ~ 16:27:45) 
çıkarım ve analiz +1
farklı durumlar arasında benzerlikleri belirleyip bağlantı kurması ve üzerine fikir üretebilmesi, düşünce ya da eylem açısından yenilik veya farklılık yaratması olarak açıklayabilirim.

haricinde; ince mizah anlayışı, katmanlı espriler zeka belirtisidir.

bunlar sosyal zeka ile ilişkili şeyler tabii ama sosyal zekanın matematik zekadan daha kıymetli bir şey olduğunu düşündüğüm için bunlara bakıyorum ben.
  • Bruce  (08.10.21 16:45:05) 
"bu çocuk çok zeki" gibi tanımlamaları sağa sola savuran insanlar yüzünden anlamı kayboldu zeka kelimesinin. şu devirde çok farklı tip insanlara zeki damgası yapıştırılıyor. güzel, çok ama boş konuşanlara da zeki denildiğini duydum, sessiz sakin takılıp başarılı işler yapan çok çalışken insanlara da. karmaşık yani. fazla subjektif. objektif bir tanımı ya da ölçütü yok. iq testi bile doğru ölçüt değil. en temizi bu kelimeye fazla anlam yüklememek artık. çok çalışkan olmayı övelim bence onun yerine.


  • kurbanlik koyun  (08.10.21 16:48:17) 
Herkeson zeki anlayisi farkli, gercekte teknik olarak neye zeka deniyor bilmiyirum ben açıksasi ama ben sahsen sayisal zeka sshibi olana zeki diyorum.
Iyi espri yapana zeki diyorlar bir de toplumda.

Kendime gelince, egenlik yıllarımda etrafımdakiler hep zeki oldugumu soylerdi, bana sorarsan ben de kendimini ortalamadan iyi durumda gorurdum evet genel olarak.
Simdiki yaslarim icin gerizekaliyim diyebilirim direkt.
  • stavro  (08.10.21 16:55:55) 
bence zeka, kişinin yeni bir şeyi algılama - çözme hızıdır. örneğin yıllarca çamaşır makinesi tamiri yapmış bir kişi, genel olarak önüne gelen makinedeki arızayı çok hızlı bulabilir ve tamir edebilir. bu tecrübedir. bunun için zekasının çok önemi yoktur. ama aynı tecrübeye sahip iki çamaşır makinesi tamircisine tamir etmeleri için buzdolabı verdiğinizde, hangisi daha hızlı adapte olup problemi çözüyorsa, işte o daha zekidir.

bu şekilde bakınca ben zeki bir insanım. genelde de etrafımdakilerin çoğundan daha zekiyim.
  • co2s2  (08.10.21 18:01:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.