[]

Fake whatsapp ve sevgili telefonu izleme olaylarının tespiti?

Mobil yazılımcı ve yıllardır android modifikasyon uygulamaları ile uğraşan biri olarak, bana bunun tespitini soruyorlar ama ne ben denk geldim de ne çevremde yapanı duydum. Bu işler nasıl oluyor? Yani yapmak için sormuyorum inanın, tespit etmek için soruyorum. Çünkü bana sorular genelde "sevgilim benim telefonuma böyle bir şey yapmış mı bakar mısın" yönünde oluyor.

Whatsapp için düşünürsek mesela, kişi sevgilisinin telefonunu açıyor, whatsapp ı siliyor ve yerine başka whatsapp yüklüyor sanırım. Bunu sürüm sayfasından veya google play o uygulamayı görüyor mu update için falan oradan tespit edebilirim gibi. Ama şimdiye kadar bir tuhaflığa rastlamadım.

Ama telefon izleme, gelen bildirimleri okuma veya konum bilgisi paylaşma gibi olayları nasıl gizli yapıyorlar?

Telefonda arka planda servisler çalışıyor. Yüklediğiniz bir uygulama eğer üzerine bir de sistem yöneticisi olarak tanımlandı ise gelen bildirimleri, mesajları, konum bilgisini okuyabilir. Android bu konuda biraz denetimi artırdı aslında artık bir uygulama arka planda çalışıyor ve konum bilgisine veya mikrofona erişiyorsa yukarıda bildirim çıkıyor ama dediğim gibi uygulamaya ek izinler verilerek bu aşılıyor olabilir.

Benim merak ettiğim, hadi bunları yapıyor da, yüklediğimiz uygulama, uygulama listesinden nasıl siliniyor? Büyük ihtimalle sistem uygulamalarından biri gibi davranıyor. Başka türlü yani kişi fark eder yeni yüklenmiş bir uygulamayı. Zararsız gibi gözükse bile aa bu yeni bir şey der. Ama bu farkındalıktan bile kurtarıyorlar kendilerini nasıl bir yöntem izledilerse.

Yapan eden kullanan var mı. Sanki kimse bilmiyor ama herkes kullanıyor gibi geliyor. Ve bu konuyu kız arkadaşımla beraber merak ettik araştırıyoruz, birbirimiz telefonlarına yüklenmesi gibi bir durum söz konusu değil.

 
Teknik olarak dusununce sanirim bir uygulama yazip sadece arka planda calismasi
ve ana ekranda veya uygulama listesinde gorunmemesi saglanabilir. Bunu muhtemelen hic Activity olusturmadan ya da hic bir Activity'yi LAUNCHER olarak set etmeden yapmak mumkun olabilir diye dusunuyorum, ama hic denemedim.

Ha bana sorarsan kimse boyle seylerle ugrasmiyordur, tamamen halk arasinda teknolojiden anlamayan birilerinin uydurdugu biseydir, millet de inaniyordur.
  • vudin  (08.10.21 12:54:35) 
Oha fake Whatsapp mı varmış?

Böyle şeyler soranların teknoloji kullanımları çok temel seviyede kalıyor gibi geliyor bana. Mesela sevgilisi bir boşlukta kendi bilgisayarında whatsapp web'e girse, hesabı orada açık tutsa aylarca fark etmeyecek insanlar çok var. (Şiddet içeren bir ilişkiden çıkan bir tanıdığım whatsapp'ının, mail hesabının sevgilisinin bilgisayarında açık olduğunu bilmediği/hatırlamadığı için adam haftalarca kızın her yazışmasını takip etmiş mesela, çok fena ortalık karıştı sonra. Ki bu kız mühendisti, veri güvenliği seminerleri falan almıştı.)

Aynı şekilde iPhone'larda find friends var, karşıdaki kişinin telefonunu alıp konum paylaşma izni verince uzun süre çaktırmadan takip edebilir bence. Çünkü özellikle uygulama ayarlarına girip izinleri yönet falan demedikçe bununla ilgili bir bildirim gelmiyor. Benzer şekilde Android'de de Google Maps üzerinden sürekli konum paylaşılabiliyor ama bunu hiç kullanmadığım için bildirimlerden, konum paylaştığım kişileri nerede bulacağımdan emin değilim.

Sizin sorduğunuz gizli uygulamalardan anlamıyorum tabii, ona cevap veremiyorum ama bazı arkadaşlarımın telefonunu alsam, herhangi bir uygulama indirip az kullanılan bir klasöre falan atsam asla fark etmeyecekler, çok net biliyorum.
  • kobuzchu kiz  (08.10.21 12:54:58) 
Bunu aslında ebeveyn denetim uygulamaları çatısı altında 10-20 yıldır yapan programlar var. Mesela benim hatırladığım bilgisayar için Family Cyber Alert vardı. Bilgisayarınıza yüklüyorsunuz, belli aralıklarla ekran görüntüsü alıyor, klavyeye yazılan şeyleri kaydediyor, girilen siteleri, şifreleri falan hepsini loglayıp size mail atabiliyordu. Kendisini de windows klasörü altına yükleyip, uygulamalar sekmesinde de görünmüyordu. Sadece görev yeneticisinde detaylı olarak çalışan işlemlere bakıldığında FCA.exe yazıyordu ama onu kimse anlamıyordu tabii ki. Belirlediğiniz bir klavye kısayolu ile paneli aktif ediliyordu. Ama bunlara aylık para ödüyorsunuz tabi.

Mobil için bunu yapan şirketler var. Birine geçen denk gelmiştim de ismini unuttum. Aylık para veriyorsunuz size talimatları veriyorlar ve kuruyorsunuz ama bunun için satın almak istemedim. Sadece kullanan varsa nasıl yüklendiğini bildiği için tespitini de kolay yaparız diye düşünüyorum eğer birisi anlatırsa.

Konum paylaşımı için da direkt olarak apple veya markanın kendi verdiği hesap üzerinden kayıp takibi adı altında bile yapılabilir ama bu biraz daha meşakkatli. Hesap şifrelerini falan bilmek gerekiyor. Diğer uygulamalardan da birisine konum paylaş dediğinde gözüküyor bence bir yerlerde ya. Hatırlayamadım. Bilmeyen birisi fark etmez belki ama benim dikkatimi çeker mesela. Görüyordum arada konumunuz paylaşılıyor yazısını bir yerlerde çünkü. Gizli işler için daha başka yöntemler lazım.

Whatsapp Plus falan taa ilk çıktığı zamanlarda vardı. Baya 3. parti bir uygulamaydı ama whatsapp sohbetleri gözüküyordu aynı şekilde. Normalde yapılamayan modifikasyonları yapabiliyordunuz dalan. Sonralarda görmedim belki whatsapp denetimi artırınca açık vermemiştir artık. Birisinin mesajlarını görmek için whatsapp web kullanın demişler ama onu açınca da bildirimlerde kocaman "Whatsapp Web Aktif" yazıyor yani bunu da görmüyorsa kişi.. ne diyeyim. Gerçi çok var günümüzde teknolojiden anlamayan insan. Bu şekilde bile bakıyor olabilirler yazışmalara.
  • ananiyimioguz  (08.10.21 13:11:16 ~ 13:22:26) 
Whatsapptam emin degilim belki sadece bildirimleri okuyorlardir.


  • ananiyimioguz  (08.10.21 22:43:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.