[]

MacBook Pro mu, iPad Pro mu?

İki kişi yaşıyoruz. Yukarıdaki ürünlerden birisini seçmek durumundayız. Diğer versiyonları seçemiyoruz. Aşağıdaki durumlar göz önüne alınırsa hangisini önerirsiniz?

- Evde 1 adet işyerinin laptop'ı var. 1 adet monster oyun bilgisayarı var (ağır). 1 adet hafif microsoft surface laptop var ancak cok güclü değil, program vs çalıştırırken kasıyor, genelde okuma/izleme gibi işler yapıyoruz.

- iPad olursa klavye, kalem, vs aksesuarları ile gelecek.

- Foto editleme, mühendislik/mimarlık programları kullanma gibi durumlarımız yok.

- İlerleyen dönemlerde DAW kullanımım olabilir.

Aklıma gelenler bu kadar. Apple'a çok yakın olmadığım için sormak istedim. Nasılsa istediğimi seçebiliyorsam Macbook seçeyim diye dusunmustum ama gereksiz mi acaba?

Edit: iPad için klavye kalem vs ücretsiz gelecek.

 
DAW demeseydiniz m1 işlemcili air işinizi görür dicektim, DAW dediğiniz için m1 işlemcili mac mini önerebilirim. tabi bu da monitör ve klavye, mouse masrafı demek :)


  • duyulmasi gerektigi kadar  (07.10.21 11:35:36) 
monster ve işyeri pc'sinin durumunu bilmek lazım. işinizi iş yeri pc'sinden halledip kalanları, hobi vs için monster'ı kullanmanız yeter de artar gibi duruyor. surface de köşede amelelik için bekler.

yani bu durumda "Macbook seçeyim diye dusunmustum ama gereksiz mi acaba?" derseniz, ben gereksiz derim.

daw demişsiniz de daw için zaten öyle ahım şahım sistem falan gerekmiyor. neredeyse hepsi 4gb ram'i yeterli sistem gereksinimi olarak göstermişler.

he gerçi birinizden birine güçlü bir pc kalmaz falan diyor olabilirsinz pardon onu yeni gördüm. macbook air bile işinizi görür gibi. ipad pro için klavye fare vs toplamakla da uğraşmazsınız o kadar küçük ekrana tabi olmanız da gerekmez
  • avatar is back  (07.10.21 12:12:20) 
ben foto editmeyeceksem, bu tarz apple ile özdemiş işler yapmayacaksam, daw kullanmayacaksam gidip apple almam. artıları olduğu kadar eksileri de var.

mac'in mantığı iş makinası olması, bilgisayarı açarsın daw'ı açarsın aylarca yıllarca bozulmadan çökmeden çalışır, ya da adobe ürünlerini kullanırsın, mimari ürünleri kullanırsın vb.

tamam güzel, kaliteli, retina ekran, şarjı uzun gidiyor ama aynı özelliklerde windows bir makinayla karşılaştırdığında aradaki fiyat farkı çok oluyor.

ayrıca apple'ın geçmişi de çok temiz değil, kelebek klavye problemi, pil şişmesi, pil şişmesinden dolayı touchpad bozulması ve kasanın yamulması, ekran soyulma problemi , kendi kendine patlayan pillerden dolayı servise çağırılan macbooklar ve m1 işlemcili maclerin ekranlarının dururken çatlaması falan. geçmişinde bir sürü olay var.

ayrıca güncel modelleri incelemedim de her macbook pro da usb olayı sorun oluyor. bunda da ya az koymuşlardır, ya usb c gibi bişey koymuşlardır hub taşımak zorunda kalabilirsin. bunların dışında eğer şansın yaver gider de kronik sorun çıkmazsa uzun yıllar götürür.

mac book pro mid 2015 kullanıyorum. daw için kullanıyorum, her hangi bir eksiklik hissetmedim.

mac book pro varken arkadaş niye mac mini önerdi orasını anlayamadım.

eğer ekran ufak falan diye düşünüyorsa, alınır bi ekran takılır.

macbook pro'nun yanında mac mini oyuncak gibi bişey.

ram konusunda ben 16gb kullanıyorum yetmediği durumlar oluyor tabi benim profesyonel amaçlarla kullanımımla sizin amatör olarak uğraşmanız çok farklı şeyler.

ayrıca vst falan kullanacaksanız, önemli 3 şey var, işlemci gücü, ram ve ssd.

benim şahsi görüşüm şu, apple bilgisayar alınacaksa, mümkün olan en iyi işlemci, mümkün olan en yüksek ram(en az 16gb) ve 512gb ve üzeri ssd olmalı. çünkü çok uzun yıllar dayanıyor ve lehimli olduğu için eskiyi at yenisini tak yapamıyorsunuz.

ayrıca apple'ın parasını hakettiğini düşündüğüm tek ürünü de macbook pro ve mac pro.
  • killerbee  (07.10.21 12:26:05 ~ 12:42:04) 
@killerbee, tesekkur ederim. ben de senin gibi dusunuyorum asagı yukarı, para verecek olsam gidip apple arastırmam, ancak bu hediye gelecek ve baska bir sey secme sansım yok ikisinden baska. mac mini istesem de olmuyor ya macbook pro ya ipad pro seçmeliyim. ben de daha uzun suregider diye macbook pro ya eğildim o yuzden.


  • kitap arasında kalmış silgi tozu  (07.10.21 12:50:28) 
ipad pro ile macbook pro arasındaki fiyat farkı, performans falan mukayese bile edilemez.

kesinlikle macbook pro
  • killerbee  (07.10.21 12:52:24 ~ 12:54:56) 
"internete gireyim, websitelerinde gezerim, ara ara mail kontrol ederim, özel kullanacağım bir program yok, uzun uzun yazı yazmamı gerektirecek bir durum yok" diyorsanız ipad alın geçin.

daw için de ipad'ler için bol bol güzel örnekler var. daha kısıtlı olabilirler ya da kullanımı daha az pratik olabilir. istediğiniz kadar plugin bulamayabilirsiniz. ama en basitinden ipad'le bedava gelen garageband bile "evde iki gitar kaydedeyim, iki vokal kaydedeyim kendime kadar" şeklindeki kullanımlarınız için fazla fazla yetecektir.
  • co2s2  (07.10.21 13:47:30) 
@killerbee

Konuyla alakalı değil ama m1'li mac mini, macbook prodan daha iyi performans sağlıyor daha iyi soğutma sayesinde. Oyuncak gibi olan mac miniler intel işlemci döneminde kaldı. Şu an durum tam tersi.

Soruya cevap: macbook pro. Çünkü ipad appstore ile sınırlı. Macbook'ta böyle bir kısıtlama yok.
  • himmet dayi  (07.10.21 18:02:54) 
@himmet dayi
konudan alakasız devam ediyoruz ama, mini'nin soğutma konusundaki üstünlüğü pro yerine air'e olmasın? zira pro'da gayet yeterli ve aktif soğutma sistemi mevcut.

  • swallowed arsenic  (28.02.22 19:16:58) 
daw’ı bilmiyorum ama 2 sendir magic keyboard ve kalemle ipad her işime yetiyor. yazı çizi uplaod download, file management vs… sadece football manager oynamak için macbook’umu özlüyorum :)


  • vital  (28.02.22 19:20:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.