[]

Araç satarken dikkat edilecek unsurlar

Merhaba, yarın aracımı satacağım. önce ekspertize sokacağız ardından noterden devir işlemini yapacağız. burada ekspertiz ücreti ve noter ücreti alıcıya ait değil mi? ayrıca devir işlemini yapmadan önce ücreti banka üzerinden mi almam daha doğru olur? farklı dikkat edilmesi gereken konular varsa söyleyebilirsiniz.

çok teşekkürler.


 
Noter parasını alıcı öder. Ekspertiz ücretini de (talep eden alıcı olacağına göre) yine alıcı öder.

Parayı banka üzerinden göndermesi alıcı için de satıcı için de çok daha güvenli olacaktır. Araç satış bedelinin tamamını hesabınızda görmeden kesinlikle satışa onay vermeyiniz. Etraf dolandırıcı kaynıyor, biliyorsunuz.
  • pispinti  (06.10.21 17:01:11) 
banka üzerinden alın ödemeyi. gönderen de açıklamaya 34 abc 1234 plakalı aracı satın alma bedeli diye yazsın muhakkak.


  • lazpalle  (06.10.21 17:10:17) 
geçen duyduğum bir şey:

www.isbank.com.tr
www.vakifbank.com.tr

bankalar aracılık etmeye başlamış, gittigidiyor sistemi gibi, para gönderiliyor bankada blokeli kalıyor, satış gerçekleşince hesaba geçiyor vs. İki tarafın da güvenini kazanacak bir sistemdir diye düşünüyorum.
  • nhk ni youkosu  (06.10.21 17:22:36) 
ödemenin geldiği hesabın alıcıya ait olduğuna da emin olun. kardeşinden amcasının oğlundan vs. geliyorsa olmaz.


  • Improbable  (06.10.21 17:24:31) 
Araç kimin adına alınıyorsa para o kişiden gelmeli. En can alıcılardan biri bu.


  • baal  (06.10.21 17:33:33) 
İlk olarak arkadaşlar söylemiş, para transferini netleştirin. Para transferinden sonra noter işlemlerini gerçekleştirin. Para amcamda dayımda vs. Hiç aldanmayın böyle şeylere, bahanelerini dinlemeyin kimsenin.
Diğer mesele aracı ekspertize sokarken motor performans testinde hareketsiz şekilde çok yüksek devirlerde zorlandığı için kesinlikle motoru soğutmak için büyük pervaneler olsun. Bunun sebebi arıza olmayan motorda bile arıza meydana getirebiliyor bu motor testi.

  • Weeze3r  (06.10.21 17:50:30) 
- alıcı noter ücretini öder
- ekspertiz ücretini alıcı öder.

notere gideceksiniz, kimlikleri ve ruhsatı teslim edeceksiniz. noter işleme başlayacak, alıcıya plaka değişikliği isteyip istemediğini soracak. bu nedenle alıcı ile baştan konuşun plaka değiştirecekse baştan araçtan plakaları söküp notere öyle gidin. noter işlemlere başlamadan siz noter'e alım satımında bir sıkıntı var mı kontrol edin deyin. baştan harcı borcunu kontrol etsin. ardında son aşamada noter para alışverişini yapın dediğinde size banka üzerinden havale ile ücreti göndersin. belirtildiği gibi alıcı kişinin kendi hesabından gelmesi önemli. bunu kontrol edin mutlaka. açıklama kısmına da "34 xxx xx plakalı aracın satış bedeli yazsın. para hesabınıza yatınca imzanızı atabilirsiniz.

noterin kapanma saatine kalmamaya çalışın, yetişmedi havale zamanı geçti falan gibi şeyler olmasın. sabah erkenden halledin.
  • delidir yakalayin  (06.10.21 18:17:47) 
Geçen aracımı satarken başıma gelen olayı yazayım. Belki faydası dokunur.

Aracı alacak arkadaş 16:30'da geldi notere. Sıra beklemeydi, belgelerdi vs. derken saat 17.00'ye çok az kala satış işlemini başlattı noter katibi. Adam parayı EFT ile bana transfer ederken önünde kimliğim durmasına ve sahibindendeki ilanda adım soyadım açık şekilde yazmasına rağmen adımı yanlış yazdı (adım yaygın olan bir ismin bir harfinin değişmişi). Ben hemen söyledim tabii ama adam onayı vermişti bile. Sonra bankayı aradı, işlemin iptalini istedi vs. Bankadan SMS geldi 2 iş günü içinde size dönülecek diye. Sonra banka şubesine gidelim oradan halledelim dedi. Şubeye gittik tabii ki kapalı. Sonra bankayı aradı tekrar, isim yanlış olsa da IBAN doğru ise hesaba geçer dediler. Ama bana para gelmedi. Sanırım isim hatasında 1 harfe kadar tolerans oluyormuş. Saat artık 17.30'a doğru gelirken, biz de artık notere geri dönüp işlemi iptal edelim diyecekken para geldi hesaba ve son saniyede satış gerçekleşti.

Buradan çıkarılacak dersler:
1. Asla geç saatte işlem başlatmayın. Para benim hesaba geldikten sonra noter sistemi kapansaydı satış olamayacaktı ve ben hem para hem de arabayla eve dönecektim. Arabayı adama versem birini öldürse ben suçlu olacağım. Araba bende kalsa adamın parası da bende. Dolandırıcı tribine girecekti vs.
2. EFT yapılırken siz de tüm bilgileri kontrol edin. Hatta mümkünse bankaların güvenli satış uygulamasını kullanın. Noter işlemi onaylanınca para hesaba otomatik aktarılıyor.
  • himmet dayi  (06.10.21 18:59:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.