[]

Aynı yerde uzun yıllar çalışmak mı arada iş değiştirmek mi?

Siz hangisini tercih ediyorsunuz?




 
3 yılda bir değiştirmek iyidir belli bir yaşa kadar


  • nahtoderfahrung  (06.10.21 12:48:55) 
hayatının işini bulmadıysan ve iş değişimi sonrasında da mevcut şartlarını az çok koruyabiliyorsan; değişim iyidir.

sevdiğin güzel bi işin varsa pek bi manası olmayabilir.

ama "işi değiştirsem mi" diye düşünüyorsan da, değişim zamanı yavaştan gelmiştir.
  • barankovan  (06.10.21 12:54:53) 
maaş artırmak için değiştirmek iyi (bulabiliyorsan),
konfor alanını korumak rahatını bozmamak için uzun süre çalışmak iyi (kötü/sevilmeyen işten bile kolay kolay ayrılamıyor insanlar)

  • nhk ni youkosu  (06.10.21 13:02:35) 
Türkiye'deyken hep 3 senede bir değiştirme diyordum ki aslında etrafimda başarılı olan çoğu kişi bunu yaptı. Arada malesef saçma firmaya düşenler de oldu.

Ama ben şimdi Avrupa'da bundan pek emin değilim. Çünkü arkadaki maaş oynaması Türkiye kadar değil. Bugün 2bin alirken aynı şehirde başka firmadan 2500 alman zor ya da imkansiz genelde (çalışılan alana göre belki değişir bilmiyorum. Ama is ilanlarinda maaşları görüyorum ve su an çalıştığım yerden iyi firmalar denk gelse de ayrilmama değecek maaşı verecek su an yok)

Bir de firmaya ve müdürlerine göre değişir. Ben bunu burada anladim. Müdürlerim baya iyi insanlar, çok rahatca gidip konusabiliyorum, goygoy yapılabiliyor, kariyer konusunda hep yardimcilar. Hatta herşey düzgün giderse üst yönetime ilk müdürümün emekliliği sonrasi benim gecmemi istediklerini vs bile söylemişler. Simdi tabiki daha 2-3 yil var ama anlatmak istediğim firmanin senin için birşeyler düşünmesi vs önemli. Misal gelişim plani olarak beni başka firmalarin da katıldığı yöneticilik kurslarina yollamak istediler hem network vs yaparim diye.
Şirket olarak da çok mobil ve sürekli degisen/gelisen bir şirket. Her sene bir proje, bir degisiklik, yeni satin alinan firma var. Haliyle 5 sene sonra apayri bir sehir/ulke/ürün grubunda olma ihtimali oluyor.

Kısacası bazen doğru firma denk gelince uzun yillar çalışmak mantıksız gelmiyor. Ama Türkiye'de doğru firmayi bulmak biraz daha zor o yüzden ben 3 yilda bir değiştirmeyi doğru buluyorum.
  • logisticsmanager  (06.10.21 13:35:42) 
comfort zone'dan çıkıp arada iş değiştirebilenlere selam olsun. ben hep kovuluyorum malesef.


  • chillbabe  (06.10.21 13:50:03) 
Yurtdisi yurtici farketmez, 3-4 senede bir ziplamak lazim. ilk 15 sene boyle gitmek gayet normal. Bu isverenlerin bile hosuna gidiyor cunku farkli bakis acilarini gormus oluyorsun ve 3-4 sene tutunabilmek ise yarar bir adam oldugunu gosteriyor. Sirketler ayni yerde 10-15 sene cakilip kalmis adami pek sevmezler.

Senin icin baska bir avantajda maasin kesinlikle daha hizli yukselmesi. Ben ilk 15 seneyi 2 kere ziplayarak bitirmek uzereyim, eger 4 kere ziplasaydim maasim su anda rahat %25 daha fazla olurdu.
  • cooperr  (06.10.21 14:31:16) 
Bir ek daha söylemek istiyorum; cooperr dediği aksine benim çalıştığım firma ziplayan insanlari yukseltmiyor ya da müdür almıyor. Genel profili iceriden yetistirmek üstüne bu sebepten lider geliştirme programi var 3 yil süren. Bazi firmalar öyle disaridan gelen, sürekli is değiştiren adamin da hastasi değil yani. Su an çevremde ve üst yönetimde önceden bu firmada çalışmis ve tekrar geri dönmüşler dışında ilk defa gelip müdür falan olan adam sayısı cok çok az.
Zaten Avrupa'da, amerika ve Türkiye'ye oranla maas ziplamalari cok az. Zaten bu sebepten gelir dagilimi Avrupa'da daha iyi.

  • logisticsmanager  (06.10.21 14:48:53) 
Turk firmalari kalici adam sevmez zaten.
Sen kalmaya calisirsan %10 alti zam yaparak gitmeni saglarlar.

Ik kendisi bile yerinde kalamiyor 2 sene sonra kaciyor.
  • divit  (06.10.21 14:56:04) 
@logisticsmanager

iste firmalar oyley"mi$" gibi yapiyor ama teori ile pratik birbirini tutmuyor. Sana deger veriyormus, seni yukseltecekmis gibi yapar, tak bir bakmissin onune disardan getirdigi birini koymus, ya da kovulmussun.

Diyelim ki sen firmaya sen 1 milyon dolar kazandiriyorsun ve uzundur ordasin, yukselmek uzeresin. Senin gececegin pozisyona disardan biri basvuruyor, CV saglam, portfoyu 5 milyonluk, gecmisinde duzenli olarak 3-4 senede bir ziplamis. Firmalar cogunlukla ulan bu 3-4 sene sonra buradan da ayrilir diye dusunmuyor. Bunu kapalim sonrasina bakariz, adami tutmaya calisiriz kafasindalar. Tak diye onune geciriverir sonra da adami koltuga yapistirmak icin bonus verir, hisse verir, vs.

Hersey paraya odakli yaw, herkes isin sonunda ay sonunda kazandigina bakar. Benim son 12-13 senede gordugum loyalty falan isleri buyuk bir yalan, gozumun onunde defalarca 15-20 senelik calisanlar bir anda toz oldu gitti.

Sirketler parayi sonradan bulup ilk is olarak hanimi degistirenlere benziyor. Lan dur kicina bir don al once haha:)
  • cooperr  (06.10.21 15:13:31) 
Su anda piyasadaki ana sorunlardan biri isyerlerinin buyuk cogunlugunda oldugun yerde kalarak yukselemiyor + iyi zam alamiyorsun. Eminim bu kuralin gecerli olmadigi yerler vardir ama beyaz yaka dunyasinda durum az cok boyle. (Avrupa bu konuda bir tik daha iyi, Amerikada da durum TRye benzer)

3 sene degisim icin ideal bir aralik, 2 seneden once bir yerden cikarsan kotu gozukebiliyor CVde.

Vaktinde unlu telekom sirketlerinden birinde 2 arkadasim baslamisti, A kisisi isten ise ziplarken B kisisi ayni firmada kaldi. Sonucta A kisisi B kisisinin muduru olarak ilk firmaya dondu. Baya rezalet cikmisti, B o gazla istifasini verdi, cikista da ik ve sirket yonetimine baya dayayip dosemisti mailinde.

Su videoyu izlemeni oneririm. Detayli aciklama burada var:

www.youtube.com
  • cleric  (06.10.21 15:15:37) 
@cooperr; ben kendi çalıştığım firmadan örnek verdim. Ne genel firmalar is değiştiren adam arar diyorum ne de iş değiştiren adam sevmezler diyorum. Bu sebepten genellemelere karşıyım, herkes kendi iş hayatında gördükleri üzerinden konusuyor sonuçta. Benim iş hayatımda gördüğüm teori pratiği tutuyor.


  • logisticsmanager  (06.10.21 15:16:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.