[]

Evlenme süreçleri - (Çocuğa anlatır gibi lütfen :)

Acaba hangileri olmazsa olmaz, hangi aşamalar öylesine/kültürel?

1. evlenme teklifi (kimi yüzük lazım diyor, kimi zaten konuşuyorduk gidip birlikte alyans aldık demiş mesela)

2. Söz (lazım mı?)

3. Söz ve nişanın farkı ne? Bana aynı şey gibi geliyor yanlış mı? Aileler tanışıyor resmileşiyor falan. Söz olduysa nişan mı gereksiz? veya tersi. Eskiden bu aşamadan sonra sevgili oluyorlarmış sanırım, biz sevgililikten bu aşamaya geçeceğiz gereksiz mi yani?

4. Nikah (resmi ve olması gereken tek şey bu aslında di mi?)

5. Düğün (nikahla birlikte yapan da var, oynanan kısım. Yapmayan da var ben o kafadayım)

Mesela bunların hepsini yapınca daha mı çok takı topluyorlar amaç o mu?

Explain like I am 5 lütfen :)

 
1- birkikte gidip alyans aldik biz

2- isteme soz ayni sey gibi, adettendir, cok bir seyi yok zaten

3- soz isteme aninda oluyor, nisan da insanlara "biz evleniyoz ha" demek icin bir sey. Maksar eglence

4- olmasi gereken sey bu.

5- insanlar eglensin diye yapilan bir baska sey.

Amac eglenmek aslinda. Dugun olmayinca daha az kisi geldigi icin daha az taki toplanabiliyor ama dugunun masraflarini dusununce nikah'tan gelen takilar daha makul.
  • fakyoras  (05.10.21 16:44:39) 
1) Size bağlı. İster organizasyon yapın yüzükle teklif edin. İster bu kısmı direkt pas geçin.

2) İki çeşit "söz" var. Birincisi "gençler kendi aralarında sözlenmiş" biz ciddi düşünüyoruz niyetimiz evlenmek demiş oluyorsunuz birbirinize. Bu durumda aileler tanışmış olmaz. Bir de aileler arasında söz kesme diye bir durum var. Genelde çocuk kıza teklif ettikten sonra kızın evinde aileler tanışır, birbirlerini görmüş olurlar. Bazen bu görüşmede "kız isteme" de gerçekleşir. Böyle şeyler önemliyse aranızda konuşmalısınız nasıl yapalım diye.

3) Nişan > Evlilik yolunda olduğunuzun resmiyete dökülmesinin ilk adımı. Evde aile yakınlarıyla ya da dışarda bir salonda kutlama şeklinde yapılabilir. Nişan öncesi almış olduğunuz alyanslar sağ elinize takılır. Nikaha kadar alyans sağ elde gezersiniz. (Adet böyle işte)

4) Nikah. 5 dakika sürer, evet-evet imzalar bitti. Yarım saat kadar da nikaha gelenler takılarını takarlar biter. temiz iş.

5) Düğün. Dediğiniz gibi. Ben de yapmadım. Nikah sonrası yakın arkadaş ve genç akrabalara yemek vermiştik o kadar.

Bunların hepsini birden yapmanın takı toplamayla pek ilgisi yok. Takıların zaten %99'u nikah/düğün töreninde takılır.


Milletin ne dediğini önemseyen insanlarsanız Türkiye'de millet konuşmayı çok sever. Umursamıyorsanız kafanıza göre takılın hiç uğraşmayın bu karışık proseslerle derim ben.

Mutluluklar dilerim.
  • pispinti  (05.10.21 16:58:13 ~ 16:59:18) 
bu yuzuk almayip direkt hedefe odakli, romantizmden uzak dusuncelerden fenalik geliyo. bazi kadinlar "gerek yokyeaa" diyorsa sebebi karsisindaki adamdandir. adamin iplememesi neticesinde talep, gereksiz bulmaya evriliyo. aslinda oyle bi sey yoktu olmak zorunda oluyor:))

"zaten konusuyorduk" diyerek yuzuk almayi kafasindan silerek kolaya kacmanin garip bir aciklamasi. yuzuk alanlar konusmuyo muydu evliligi sanki. biraz degerlerin olmasi guzeldir.her seye faydaci bakis acisiyla baktikca bir kadinin hayatinda nasil var olacaksiniz da kendi ruhunuzu nasil doyuacaksiniz?

diger etkinlikler aile yapilarina ve taleplerine bagli. bana gore fuzel olan once aileler tanisir sonra soz nisan bir arada yapilir. dugun ve nikah tamamen yine ailelerin cevresiyle alakali ben kokteyl nikahini yeterli ve hos buluyorum (1,5 saat)
  • ala09  (05.10.21 17:40:02) 
1. Ben pırlanta ve genel olarak ziynet sevmem. Herkesin şaşırmış gibi yaptığı ama aslında hazırlıklı olduğu, kameralara alınan, teklif seremonileri de komik geliyor :) Eşim gitmiş siyah taşlı, gümüş, beğeneceğimi düşündüğü bir yüzük almış. Evde başbaşayken "Bir gelsene yanıma" dedi, "Evlenir misin benimle" dedi, yüzüğü çıkardı, çok mutlu oldum :) Hala mutlu olurum düşününce. Yani @ala09 haklı biraz bence, konuşulsa da böyke bir jest gerekiyor. Bu jestin şekli, pahası, size ve müstakbel eşinizin zevkine kalmış bence. Yani sevmediğimi bile bile eşim pırlanta ile teklif etse evlenmekten vazgeçerdim herhalde. Ama böyle bir anımız olmasaydı da eksik kalırdı sanki.


  • gmzo  (05.10.21 17:51:22) 
1. hiç teklif etmeden gidip birlikte yüzük alanlar da var ama az. en güzeli bir yüzük alıp beklenmedik bir anda teklif etmek. öyle büyük organizasyonlara gerek yok. bir akşam dışarıda bir şeyler yaparken falan teklif edilebilir bence.

2. söz aslında ailelerin birbirini tanıması için. bir şey yapılmıyor, ismi gibi birbirimize söz veriyoruz manasında.

3. söz dediğim gibi biz artık ciddi düşünüyoruz ve birbirimize söz veriyoruz manasında. ayrıca aileler de tanışmış oluyor, eğer tanışmamışlarsa yapılabilir. tanıyorlarsa gerekli değil. isteme olayı da genelde nişanda olur. yani gidip kız istenir, tamam denildikten sonra yüzükler çıkartılıp takılır. yani nişan şart.

4. evet, en önemlisi nikah :) ama söz, nişan yapmadan direkt nikah kıyan pek olmaz, hatta neredeyse hiç.

5. düğün tercihe bağlı. bir taraf tutturabilir, davul zurna olsun akrabalar toplansın falan diye. ben sevmiyorum, nikah sonrası ufak bir kokteyl tarzı şeyler yapılabiliyor. en iyisi bence.

takı olayı genelde düğünde olur ama siz sadece nikah yapacaksanız nikah kıyıldıktan sonra takı takılır. davetiyede belirtirsiniz sadece nikah yapılacaktır diye.
  • rose parks  (05.10.21 19:10:55) 
Teklif biraz kadın tarafının gönlünü etmek için. Ben istemiyordum mesela ama erkek arkadaşım olaylı şeyleri sevmememi de göz önünde bulundurarak sade bir teklif yaptı (klasik date ve teklif) Ha iyi de oldu çünkü kızların bu tür olaylarda her şeyi eleştiren bi çevresi oluyor (öyle mi yaptı yüzük ne kadar, nasıl dedi, niye öyle giyinmiş vs.) hiç olmasaydı muhtemelen arkadaşlarım ve yakınlarımın tavırlarından bunalacaktım.

İsteme, söz, nişan, kına ve düğün yapmayacağız. Bu konuda netim. Dediğiniz gibi sadece nikah önemli olan. Burada biraz pazarlığa giriyoruz (aile ile) Ben müstakbel kayınvalideme gelinlik giymeye söz verdiğim için diğer aşamalardan yırttım. Kendi anneme ise zor kabul ettirdim isteme kısmını. Üstelik hala çevresinden "e bi nişan yapsaydınız" falan diye darlayan çok oluyor.

Özet olarak: Nikah şart. Kalan süreçler ilgilileri ile pazarlık biraz. Ama çok pazarlık yapıp inada kavgaya dönüştürmemek lazım yoksa nişan yapmaktan daha çok can sıkabilirler.
  • eatpraylaw  (05.10.21 20:08:01) 
1 - yüzükleri siparişle özel olarak yaptırdık (klaa design). birbirimizin yüzüklerin satın aldık.

2 - nişan yaptık sadece.

3 - evlendirme dairesinde nikah yaptık. takı takmaya, tebriğe gelen oraya geldi, düğün yok.

ha bir de eşim nikahtan iki gün önce arkadaşlarını toplayıp kına gecesi yaptı. ben ona katılmadım.
  • avianthem  (05.10.21 21:28:36) 
Valla kültürel şeyler bazen o kadar baskın oluyor ki, siz buradan okuyup müstakbel eşinizin karşısına "yav o gerekli değil, kültürel" derseniz sülalesine küfür etmiş gibi oluyorsunuz. BU sebeple bir miktar yönlendirmeye açık olmak lazım.
Eşim bana evlenme teklif ettiğinde yüzük filan yoktu. 15 gün sonra istemeye geldiklerinde sözlendik (isteme söz beraber). Ki o zaman da karşılıklı yüzük takmadık, kvalide tektaş taktı.
Nişanı aile arasında bizim evde yapmıştık. Ortak arkadaşlarımız çoktu, aile çok geniş değil, o sebeple düğün içinde nikah kıdık. Nikah kısmı zorunlu, düğün tamamen ekonomiye göre karar verilesi bir durum. Eğer taraflardan biri aşiretten değilse düğün takıları düğün masrafını karşılamaz. Ben düğün yaptığımız için çok memnunum. Karı-koca düğün masrafını kendimiz karşıladık. Borca girmedik. Ailelerin katkısını istemedik. Parasal katkısı olmayınca karışmaları da sınırlı oluyor. Tavsiye ederim. Yine evde kız arkadaşlarımla kına gecesi yaptık. Eğlenmek tamamen kendi seveceğiniz şeyleri yapmakla ilgili. Başkaları için değil kendiniz neyi yapmayı seviyorsanız onu yapınız. Ama bu her iki taraf için de geçerli. Arada büyük bir zevk farkı varsa zaten bu süreç içinde ortaya çıkıyor. Bu dönemi hasarsız atlatanların evlilikleri uzun ömürlü oluyor.
  • SiyamkedisiZorro  (06.10.21 11:28:32) 
Nikah dışında hepsi opsiyonel


  • lcha  (06.10.21 11:31:29) 
Tek gerekli olan nikahtır.

Ama diğerlerinin tamamını en mükemmel, en muhteşem, en havası atılır şekilde yapmadığın taktirde, o gelin hanım, senin başının etini bir ömür boyu yiyecektir.

Şu anda, 'Yapmayalım Aşkım, Borca girmeyelim.' diyor olması sonucu değiştirmez.
  • Mirket  (06.10.21 11:41:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.