[]

Araba vs

Merhabalar

Ben araç aldım kendime ama çok kullanmıyorum sanki boşuna mı aldım der gibiyim?!

İşe servisle gidip geliyorum, haftasonu işe gideceksem kendi aracımla gidiyorum.
Onun dışında haftasonu dışarı çıktığımda kullanmak istiyorum, İstanbul trafiğinde de haftasonu araç kullanmak çok büyük eziyet ve de yolda vakit kaybediyorum.

Sevgilim yok, arkadaşlarım da uzakta.
Hafta içi akşam eve geldiğimde aynı semtte bir kahve içmeye çıkayım diyip de aracımı öyle kullanıyorum.

Usta şoför değilim, acemiyim belirteyim bu arada.

Her gün servisle işe gidip gelenler, siz de benim gibi aracı boşuna aldım gibi düşünüyor musunuz?

Teşekkürler, iyi akşamlar

 
türkiye'de maalesef araba bir yatırım aracı. hiçbir şey olmazsa 1 sene sonra sattığınızda kar edersiniz/paranızı korursunuz. ayrıca acemiymişsiniz haftada 2-3 gün bile kullansanız bu acemiliğinizi atmaya yeter. bence sırf acemilik atmanız için bile güzel bir seçim olmuş. hafta sonu istanbul içi geziler için benim taktiğim sabah 8'de evden çıkıp öğleden sonra 2 gibi dönmek. genelde gaz kesmeden gidip gaz kesmeden dönüyorum bu saatlerde.


  • golgi aygıtı  (04.10.21 23:04:17) 
durduğu yerde değerlendiği için “boşa aldım.” demezdim asla.


  • avianthem  (04.10.21 23:42:20) 
Ben de senin durumundayım ve boşa aldığımı düşünmüyorum kesinlikle.

Eşim de ben de evden çalışıyoruz. İstanbul'da merkezi yerde oturuyoruz yürüyerek veya toplu taşıma ile her işimizi halledebiliyoruz.

Ama bir ihtiyaç olunca veya hafta sonu bir yerlere kaçmak için bile olsa kapıda arabanın olduğunu bilmek rahatlatıyor. Bir de yatırım ve değer kazanma mevzusu var arkadaşlar bahsetmiş zaten o sebepten de araba boşa masraf değil maalesef. Onca giderine rağmen mantıklı bir yatırım haline geliyor.
  • chicha_v2  (05.10.21 01:18:10) 
Ortalama bi sürücü ol ve sat, uzun suredir araba kullaniyorum zorunluluktan imkanim olsa satar ve yatirim yaparım.


  • m orak  (05.10.21 05:48:30) 
Ben de sizin gibiyim ama lüks de olsa ihtiyaç aslında. Bütçeni zorlamıyorsa satmamak daha iyi ne zaman lazım olcagı belli olmuyor. Haftaiçi hiç kullanmıyorum sadece haftasonu ve tatillerde kullanıyorum ama biyere gitmem gerekti çat gidebiliyosun uzak o guzel birşey.


  • solenkol  (05.10.21 08:51:35) 
ailen yanındaysa onları bi yerlere götürebilirsin. yoksa hafta sonları için yakınlardan başlayarak gezi planları yapabilirsin. cumartesi-pazar sabahları trafik yoğun olmuyor.


  • xrated  (05.10.21 10:35:19) 
Araba bir yatırım aracı mı? Öyle olsa sizce yatırımcılar borsa & fon diye uğraşacağına kaçırır mı bu fırsatı? Alır 100'er 100'er bir sene sonra satar.

Enflasyona bağlı fiyat artışlarını kâr zannedecek kadar finansal okuryazarlığı zayıf bir ülkeyiz.

Şöyle anlatayım. B sınıfı 2010 model bir araç mesela. Geçen sene temmuz ayında 80000 idi. Şu anda aynı aracın satış fiyatı 100000. Arada 20000 fark var.

Ama geçen sene temmuzda dolar 6,98.

Yani aracın temmuz 2020 fiyatı: 11,460 dolar
Aynı aracın ekim 2021 fiyatı: 11,286 dolar

Gördüğünüz gibi TL olarak fiyatı artmış olsa bile, dolar bazında değer kaybetmiş. Çünkü araba eskiyen ve zamanla değeri kaybolan bir şey. Kaldı ki bir otomobilin vergi, muayene, sigorta, kasko, bakım, otopark gibi giderleri de var. Bunlar çoğu zaman hesaba katılmıyor.

Fiyat artışının sebebi enflasyon. Yani geçen seneki 1 TL'nin bu sene 1 TL'den daha az şey alabilmesi.

O yüzden aman diyeyim buna bir yatırım gözüyle bakmadan önce iki kere düşünmek lazım:)

Gelelim meseleye. Araba & ulaşım bir ihtiyaçtır.

Ben de haftaiçi çok kullanmıyorum. Haftasonları araçla çıkıyorum. Trafiğe kalmamak için de tüm gezme tozma işlerimi erken saatlerde bitiriyorum.

İnanın taksi ya da toplu taşıma ile ulaşım genelde daha fazla vakit kaybettiriyor. Haftasonu taksi bulmak en az 15-20 dakika. aynı trafikte bekliyorsunuz vs.

Ciddi bir masraf yükü yoksa, bütçeye uygun bir otomobil temel ihtiyaç. Az da kullansan kullandığın alanlarda zaten ikame edilmesi zor. En basitinden bir alışverişe gittiğinde "bunları eve nasıl götüreceğim" derdinin olmaması bile faydasını göstermeye yetiyor.

Ya da acil bir yere ulaşman gerekti, mesela bir yakının hastalandı...

Bütçeni zorlamıyorsa, masrafı çok değilse otomobil dursun evin önünde.

İlla kullanmak istiyorsanız haftasonları yaşadığınız yere yakın rotalara çıkın arada.
  • anten  (05.10.21 13:39:27 ~ 13:45:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.