[]

Eski virüslere ne oluyor?

Virüs mutasyona uğrayıp değişiyor ve şöyle böyle oluyor mevzusunu anlamıyorum. Diyelim ki elimizde A virüsü var ve kopyalanırken B oldu. Bu durumun A'lar ile alakası ne? Sanki hepsine uydudan güncelleme gelecekmiş gibi algılıyorum okuduklarımı ama neden böyle olsun ki? Virüs mutasyona uğrarsa abuzittin isimli yeni bir virüsüm olmuş olması lazım.

Dünyanın bir yerindeki hayvan pazarında gerçekleşen tekil bir mutasyon vakası tüm dünyayı etkiliyor, e şimdi virüs mutasyon geçirse dahi atıyorum Cibuti'nin dağlarında yaşayan birindeki A virüsü, virüse hiç yakalanmamış benim için tehlike olmaktan neden çıksın?

Anlamadım. :/

 
Hepsine güncelleme gelmiyor tabii ki. Her virüs birbirinden bağımsız.


  • dissendium  (04.10.21 18:07:31) 
genelde a'ya karşı bağışıklık geliştirmiş oluyorsun, bu yüzden a virüsü ya ölüyor ya da zararsız ya da öngörülebilir zararlı bi şekilde devam ediyor. tehlikeli halden çıkmak zorunda değil ama genelde doğal yoldan insan vücudu bağışıklık kazanıyor(bir kere hasta olup mesela) ya da aşıyla kazanıyorsun. öldürücü olmaya devam edebilir ama ne kadar hasar vereceğini artık biliyor olduğun için hazırlıklı oluyorsun.


  • Bruce  (04.10.21 18:09:14) 
Virusler cok uzun canli kalmiyorlar ve kendi aralarinda da kisitli kaynaklar icin rekabet var. B mutasyonu A'dan daha avantajliysa zaman icerisinde A'lar oldukce mekani B'ler doldurmaya basliyor. A belki bitmiyor ama onemsiz sayilabilecek bir hale geliyor.

Mesela HIV'nin antiviral ilaclara direncli bir versiyonuna sahip olan bir kadin vardi. Doktorlar bir noktada ilaclari kullanmayi birakip eve yolluyorlar, bir sure sonra testlerde bakiliyor ki ilaca direncli olanlar baska bir versiyona karsi mucadeleyi kaybetmisler. Kadina tekrar antiviral ilac basip kandaki viris seviyesini bulasmayi onleyici miktara cekiyorlar.

Cibutideki A virusu sizin icin hala tehlike ama dibinizdeki B virusu kat kat daha tehlike.
  • cleric  (04.10.21 18:14:49) 
Peki burada Jared Diamond ne demek istiyor?

''... virüs 1950’de bilerek Avustralya’ya sokuldu, amaç kıtaya 19. yüzyılda düşüncesizce sokulmuş olan Avrupa tavşanı belasının kökünü kurutmaktı. Birinci yıl miksovirüs, hastalığa yakalanan tavşanlarda % 99,8 gibi (Avustralya çiftçileri açısından) memnuniyet verici bir ölüm oranına yol açtı. İkinci yıl, çiftçilerin hiç de hoşuna gitmeyecek bir şekilde ölüm oranı % 90’a, sonunda da % 25’e düştü, böylece Avustralya'daki tavşanların kökünü kazıma umutlan suya düştü. Sorun şuydu: Miksovirüs bizim ve tavşanların çıkarlarından farklı olan kendi çıkarlarına hizmet edecek şekilde evrimleşmişti. Virüs değişmişti, daha az tavşanı öldürüyor, ölümcül mikrobu almış tavşanların daha uzun bir süre yaşadıktan sonra ölmelerine izin veriyordu. Sonuç olarak daha az öldürücü bir miksovirüs, son derece öldürücü olan ilk virüse göre daha fazla tavşana yayılıyor.''

O zaman neden tekrar A virüsünü vermiyorlar tavşanlara? Bağışıklık kazanıyor deseler anlayacağım ama virüs değişti diyor.
  • Piukh  (04.10.21 18:22:05) 
Virüs değişti demek, öldürücü olan a virüsü taşıyıcıyı öldürdüğü için bulaşamadan yok oldu demek. Virüs bilinçli biçimde değişmiyor, hızlıca çoğaldığı için hızlı nesilleniyor ve mutasyon geçiriyor. Öldürmeyen tür (B türü diyelim buna da) taşıyıcısı ölmeyip bulaştırdığı için taşınıyor. A yok oluyor, B yaşıyor.

A virüsünü(yani öldürücü olanı) muhafaza edip yeniden dağıtıma sürebilirlerdi ama bahsedilen tarih çok eski ve bunu yapacak teknoloji yoktu muhtemelen.
  • Bruce  (04.10.21 21:36:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.