[]

kariyer sorusu consultant ne iş yapar ve ik hakkında merak edilenler

nasılsınız ne var ne yok? herkese güzel haftalar, bazı sorularım var;

geçende böyle bir telefon alınca aklıam düştü
consultant şirketleri, veya bu posizyonda çalışanlar ne yapıyor tam olarak? ne konuda ve tam olarak nasıl danışmanlık veriyorlar?

bana hep ik firmalarını çağrıştırıyordu böyle yerler. adecco, michael page gibi. ama bunlar da bir tek işe alım elemesi yapıyorlarmış gibi düşünürdüm hep, dolayısıyla hep ik pozisyonları için kendi bünyelerine alım yaparlar gibi gelirdi. danışmanlık veriyorlarsa kime? neden? ne cüretle dfhgdhf : )

buna paralel olarak böyle yerlerde başka bi soru da diyelim mühendis olarak biz ne yapabiliriz? veya consultant olmak istesek nerede çalışabiliriz? nasıl consultant olacağız? :D

veya direkt recruitment olabilir miyiz? örneğin böyle kurumsal ik firmalarında girdiğim mülakatlarda karşıdaki kişi sadece ik eğitim/deneyim geçmişine sahipse benim uzmanlığımı nasıl analiz edebilecekki diye hep düşünürdüm. yani atıyorum uçak, gemi ve makine mühendisi de hvac alanında çalışabilir örneğin ama ilanda yazana göre ik uzmanının eline düşünüyorsunuz. vs vs neyse konu bu değil, ben gitsem belli bi saatten sonra ik olmak istiyorum desem özellikle kendi çalıştığım alanlarda kime ne lazım daha iyi anlarım belki? : )
yoksa ik'cıların yaptığı işi hafife mi alıyorum?

özellikle yurt dışı ilanlarında çokça türkçe bilen ik ilanı görüyorum, sorma sebebim biraz da bu. gidelim ik olalım veya consultant olalım miss gibi. thanks.

 
consultant şirketleri, veya bu posizyonda çalışanlar ne yapıyor tam olarak? ne konuda ve tam olarak nasıl danışmanlık veriyorlar?
- her seyi yapabilirler. Consultant=danisman, hangi konuda danisilacagi degisiyor. Su anda bulundugum firma danismanlik alaninda business operations, customer&marketing, enterprise tech, strategy, analytics, m&a alanlarinda danismanlik veriyor. Bulundugum ulkede 20bin calisani var :)

danışmanlık veriyorlarsa kime? neden?
- diyelim ki bir uygulama gelistireceksin, bunun icin once o uygulamayi bilen eleman alman lazim, burda o elemanin isi yapip yapamayacagi riski ve proje sonunda elemana ne olacagi durumu var. veya yine yeni bir proje yapacaksin ama elindeki insan kaynagi yetersiz. Bu tur durumlarda danismanlik sirketine gidiyorsun, onlar daha once bu tur projeleri yapmis oluyor zaten. Hem senin aklinda dahi olmayan seyleri projeye ekliyorlar (parasi karsiliginda tabi :)) hem de kurumsal bir firmanin sorumlulugu oluyor. Isi yarim birakip gitse itibari zedelenir.

mühendis olarak biz ne yapabiliriz? veya consultant olmak istesek nerede çalışabiliriz? nasıl consultant olacağız?
-ne muhendisi olduguna gore degisir. Yuzlerce danismanlik firmasi var piyasada.

Ik'cilar konusunda haklisin, outsource recruiter'lari emlakci gibi dusun. Firmaya bakiyo bi pozisyon var, sonra linkedinden insanlara ulasiyor, duruma gore sirkete oneriyor. Sirketle adam anlasirsa recruiter komisyon aliyor sirketten.
  • fakyoras  (04.10.21 15:23:37) 
Disarda insaat sektorunde danismanlik yapan bir firmada calisiyorum.

Mesela yeni bagladigim bir iste musteri bana geldi, bir tane buyuk depo satin almislar, icine patetes cipsi uretim bandi kuracaklar. Eleman benden belediyeden gerekli izinleri almam icin hesap kitap cizim islerini yaparmisin diye sordu, bende statik/makina/elektrik hesabi, cizimleri ve santiye kontrolunu iceren bir teklif hazirladim, kabul etti basladik.

Danismanlik verecegin is kucuk bir kulube de olabilir, 15 katli bir betonarme bina da. Sadece statik de olabilir, HVAC'de. Artik ne gelirse.

IK mevzusuna gelince, biz IKci arkadaslara ne tarz bir adam aradigimizi soyleriz, zaten metni biz yaziyoruz, o ilani acar, basvurulara bakar, on elemeden gecirir, 100 kisiden 10'a dusurur bize paslar. Biz mulakata gireriz, seceriz. Sonra IKciya bunu aliyoruz deriz, o da yasal prosedur ne ise onu uygular.

Consulting firmalari kolay kolay consulting gecmisi olmayan insanlari ise almaz. Cunku butceler dusuk, is stresli. Az zamanda cok is yapman lazim. Rotasyonu bol bir istir, herkes tutunamaz. Daha fazla detay istersen ozelden yazarsin.
  • cooperr  (04.10.21 15:50:22) 
danışmanlık şirketlerinin hepsi işe alım desteği vermez, çok geniş bir tanımı var danışmanlığın. işe alım olmayanların detayı yukarıda verilmiş.

"işe alım danışmanlık şirketi" olanlarda (adecco, paige) alana göre recruiter'lar olur. it'ci ya da mühendis alımlarında tecrübe sahibi recruiter'lar portföyü geniş danışmanlık şirketlerinde bu meslek gruplarına özel işe alım yapar. genelde bu insanlar kariyerini ilgili mesleğin işe alımının yoğun olduğu sektörlerde geçirmiş insanlar olur. atıyorum, ford'da mühendis işe alımı yapmış bir çalışan danışmanlıklara geçer ve orada mühendis alımı için hizmet verir.

hepsi böyle geçmişe sahip midir dersen, tabii ki hayır. hatta azıcık işini bilen tecrübeli bir recruiter daha önce hiç alan bilgisi olmadığı bir meslek için de işe alım yapabilir. neticede onun görevi senin işe uygun olup olmayacağını bilmek ve bi noktada seni pozisyona yerleştirmek. işi yapıp yapamayacağına seni işe alacak şirket karar vericek. şirketin ik'sı da meslek bilgisine sahip olmayabilir, departman müdürü teknik mülakatı yapıyor genelde zaten.

teknik tecrübesi olan biri olarak sen de işe alım yapabilirsin tabii ki, bu şekilde alan değiştirip headhunter'larda çalışan insanlar tanıyorum. başka bir şirket kendi için almaz seni ama headhunter alır çünkü "bende işin tekniğini bilen insan var" demek onlar için fark yaratan bir şey. çünkü yukarıda dediğim gibi, ekiplerindeki recruiter'ların önemli bir kısmı teknik konulara çok hakim değil. olmasa da oluyor ama olsun ister özellikle büyük markalar.

tabii bunun için kendini işe alımda biraz geliştirmiş olman lazım ve aşağıdan başlaman lazım. işe alım matematiği olan bir alan değil, o yüzden belirli eğitimler ile temeli yaparsın ama özellikle üst seviye pozisyonlarda iş biraz daha sezgiye ve headhunter'da çalışıyorsan ikna kabiliyetine bakıyor. bunu da tecrübe ile öğreniyorsun en iyi.

kulağa mantıklı geliyor ama zor tarafı ücret tarafı. sende teknik mesleki bilgi varken aldığın paranın aynısını headhunter'da almak için daha fazla çalışman gerekiyor. kendini kanıtlayıp yükselene kadar yerleştirdiğin aday başına prim kazanıyorsun. bir nevi satış işi yani; deadline'lı ve hedefli çalıştığın için baskı oluyor.
bi de recruiting işi zevk almadan yapılacak bir iş değil, yaptığın şeyin hoşuna gitmesi lazım yoksa zulüm gelir bu şartlarda.
  • Bruce  (05.10.21 14:10:55 ~ 14:13:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.